Jump to content

Podjela imovine


aro

Preporučene objave

Postovani!!! Molim Vas za pomoc!

Pokusat cu bit sto kraca a sto jasnija!

Prije mj.dana prestala je izvanbracna zajednica izmedju mene i mog decka. Nakon nekoliko nasilnickih ponasanja odlucila sam da je dosta i prijavila ga policiji. Dobio je zabranu pristupa meni. Kazem meni jer imamo dijete od 11 mj.koje je sa mnom. Nju tati predaju djed i baka - za sad. U medjuvremenu on nas prati kamo god krenule i stalno nam je za petama. Odlucila sam traziti skrbnistvo nad djetetom jer on se ocigledno ne moze i ne zeli promijeniti. Nadam se da ce to proci dobro jer mi uporno prijeti da ce me strpati u ludnicu...da sam nesposobna..da ce mi uzet djete.. i sve ono sto inace moze izgovorit osoba koja nije normalna...

Zapravo mene zanima sljedece! Imamo stan koji smo kupili na kredit. On kao nosioc kredita a ja kao suvlasnik.. Isti sam namjestila JA.. doticni je kupio 2-3 stvari u njega. Za isti sam JA placala kredit. On nije platio ni jednu ratu u god.i pol... okolo prica suprotno iako ja imam sve crno na bijelo jer takve stvari radim preko banke... s racuna (od place) na racun (kredita)...

On sada kaze da doden po svoj namjestaj i da ce me tako "isplatiti" te da nakon toga prepisem stan na njega....

 

Molim Vas savjet! Nikada u zivotu nisam prosla nesto slicno i ne znam sto dalje!!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.... samo zelim da me isplati... a ne znam na koji nacin to ide...

 

U pravilu isplatom polovice dosad uplaćenih rata, a on preuzima ostatak kredita u potpunosti na sebe, tako da vam više ne visi "mač nad glavom" zbog kredita i eventualnog neplaćanja. Ali, obzirom da i vi na neki način sudjelujete u kredite (nositelj, jamac ili ...), za takav aranžman biti će vam potrebna i suglasnost banke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

molila bi ako je moguće pomoć jer se nalazim u sličnoj situaciji. Bivši suprug i ja smo digli stambeni kredit ( on dužnik, ja sudužnik) na 30 godina.

U međuvremenu smo se rastali(službeno prije 2 godine) i ja sam postala skrbnik o naše dvoje maloljetne djece ( 7 i 10 god).

S djecom sam odselila k svojoj mami a on je ostao u "našem" stanu. Sav namještaj i sve što sam uložila u taj stan je ostalo u njemu.

 

S obzirom na ratu kredita i to da je kredit u švicarcima usmeni dogovor je bio da mi ne daje za alimentaciju nego da mi pomogne kako i kada će moći ( moram napomenuti da dvije godine nisam dobivala ništa osim 200-300 kn kroz obuću ili odjeću za djecu i da tako više ne mogu jer sada imam dvoje školaraca čije potrebe rastu a živimo od moje plaće ). Moje pitanje je: s obzirom da sam sudužnik za taj stan a ujedno imam i vlastiti kredit i skrbim o dvoje djece za koje ne dobivam alimentaciju, što se dešava u slučaju prestanka plaćanja kredita?

Jedanput je kasnio sa plaćanjem pa su mi blokirani svi računi. Dali ja mogu podnjeti zahtjev za podjelom imovine, prisiliti ga na prodaju stana...itd? Kako se riješiti sudužništva i osigurati sebe i djecu? Iskreno meni do toga stana uopće nije stalo i prepisala bih mu ga odmah da želi zamjeniti sudužnika ali on mene sa tim kreditom ucjenjuje i na osnov toga ne plaća alimentaciju jer mi se prijeti da će on mene tužiti za pola rate kredita. Stan je ujedno i pod hipotekom.

Dali ako prepišem svoju polovicu stana na djecu mogu nešto s tim riješiti pravno gledano?

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oboje smo vlasnici stana , stan je pola pola i ja sam sudužnik u kreditu. On mi nabija na nos da sam ja skrbnik o djeci i da je to bila moja volja. Da ga ni jedan sud ne može natjerati da ih viđa a ako ću tražit alimentaciju sudski,da će on tražit ratu kredita.

Podmuklo, s obzirom da sva skrb o djeci je na meni i da sam od starta bila za to da se stan proda ( nažalost ne bi podmirili u cijelosti kredit) ili da se iznajmi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam bas strucnjak za bracnu stecevinu u tolikoj mjeri pa ako nesto krivo napisem neka me netko od kolega ispravi. Kao prvo vas bivsi suprug koji je ostao zivjeti u stanu bi trebao isplatiti vas na nacin da ON plati vama vasa ulaganja u spomenuti stan dok je trajala bracna zajednica, znaci on bi vama trebao platiti polovicu svih rata kredita i troskova opremanja stana dok ste bili u braku jer je to zajednicki novac i imate pravo na isplatu polovice kao vas dio bracne stecevine. Nadalje, ukoliko ce vas traziti isplatu polovice kredita nakon prestanka bracne zajednice tada vi mozete od njega traziti da vam placa najamninu za vasu polovicu stana koju on koristi a u kojoj vi ne zivite. Ne znam koliko je ta rata kredita ali ako je recimo stan od cca 60 kvadrata i rata nekih 3500 kn tada bi vi njemu morali placati 1750 kn mjesecno ali bi i on vama morao placati najamninu u odredjenom iznosu koji sud odredi ( mislim da bi bilo barem 1000 kn ) te bi automatski i postali vlasnicom polovice stana nakon otplate kredita. Sta se alimentacije tice vi tu imate uz ovrhu jos jedan joker u rukavu a to je da je neplacanje alimentacije kazneno djelo i ukoliko to prijavite protiv bivseg supruga ce drzavno odvjetnistvo pokrenuti kazneni postupak nakon kojeg bi mogao ( a vjerojatno i hoce ukoliko nece placati ) zavrsiti u zatvoru. Vas najveci problem ovdje je taj sta ste suduznik u tom kreditu i ukoliko on prestane placati vama ce sjesti na placu. Ne razumijem se bas u te bankarske ugovore pa vam je najbolje da odete u banku i vidite da li imate kakvu opciju da iz toga izadjete i da ostane samo hipoteka na stanu. Suprugu lijepo objasnite da je ostao zivjeti u stanu i da vas ne ucjenjuje sa tim kreditom te da pocne isplacivati uzdrzavanje za djecu. U suprotnom se vi zaprijetite ovim gore navedenim tj da cete traziti povrat i isplatu polovice sredstava dok ste bili u braku, da cete traziti najamninu za svoju polovicu stana ukoliko ce on traziti placanje pola kredita, te da cete pokrenuti ovrhu za neplacanje alimentacije kao i prijavu drzavnom odvjetnistvu. Ako je pametan kad sagleda sve sta moze izgubiti a uz to jos i zavrsiti u zatvoru, uvidjet ce da mu je najbolje da vas prestane ucjenjivati i pocne izvrsavati svoje obaveze prema svojoj djeci...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo vas bivsi suprug koji je ostao zivjeti u stanu bi trebao isplatiti vas na nacin da ON plati vama vasa ulaganja u spomenuti stan dok je trajala bracna zajednica, znaci on bi vama trebao platiti polovicu svih rata kredita i troskova opremanja stana dok ste bili u braku jer je to zajednicki novac i imate pravo na isplatu polovice kao vas dio bracne stecevine.

 

Puno hvala. Nisam znala za ovaj navod gore.

Nešto sigurno moram poduzeti jer ovakve ucijene nemaju smisla. Ukoliko netko još zna nešto o sudužništvu u kreditu i kako ga se riješiti bila bih zahvalna na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolja varijanta po vas je da pokrenete postupak utvrđivanja i diobe bračne stečevine, gdje ćete sve definirati.

 

Vis a vis uzdržavanja, to pravo je djetetovo i ne može se NIKAD prebijati sa bilo kakvim drugim potraživanjem, čak ni u slučaju da svaki od roditelja dobije povjereno jedno dijete na život s njime (iako naravno, u tom slučaju se roditelji dogovore, jer bi doista bilo apsurdno da jedan drugome daje po npr. 1.000,00 kuna, no u očima zakona to se ne smije raditi). Stoga krenite u naplatu uzdržavanja, a pitanje stečevine riješite u odvojenom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji mogucnost da izadjete iz suduznistva ako je otplaceno dovoljno kredita te je sama hipoteka na stan dovoljna za zalog. Morate otici u banku i raspitati se......evo nasao sam neki tekst iz novina vezano za promjene bankovnih ugovora ali trebali bi svakako zakazati sastanak u banci i provjeriti iz prve ruke.. http://www.vecernji.hr/osobne-financije/instrumenti-osiguranja-u-bankama-za-promjenu-jamca-i-2000-kn-519805

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede režija se ne bih posve složio, obzirom one imaju svoj fiksni i varijabilni dio.

 

U pogledu fiksnog, odgovornost za njih odgovara visini suvlasničkih udjela, dok je varijabilni dio isključivo na onome tko ga je napravio. No, vjerovnika to neće nimalo brinuti, on će "stisnuti" sve suvlasnike za sve, pa nek si oni koji će više platiti sa ostalim suvlasnicima rješavaju naknadno ova pitanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija