Jump to content

lozinka i email


danijel014

Preporučene objave

poštovani, trenutno sam u brakorazvodnoj parnici od supruge. Živimo već skoro dvije godine odvojeno. Nedavno mi je našla lozinku (koju prije nije imala) za pristup emailu. Dosza je emailova isprintala i odnijela u CZSS jer imamo i zajedničko malo dijete pa i oni sudjeluju u postupku. Emailovi se uglavnom odnose na moj posao, a i privatna dopisivanja. Nisu toliko tajnovita niti ima kakvih skrivenih namjera u njima, ali me zanima da li je to mogla napraviti bez mog odobrenja i pogotovo proslijediti CZSS? Pretpostavljam da je to djelo iz čl. 266 KZ , samo me zanima da li se bračni drug (a još teče parnica za rastavu) može smatrati "onaj tko neovlašteno pristupi? Također ako bude tvrditi da je i ranije znala lozinku i da je ulazila u moj email, da li joj je to opravdanje? Ja joj nisam dao nikakvo ovlaštenje niti smo zajedno otvarali moju email poštu i za vrijeme braka. Kao dokaz imam dopis socijalne radnice u kojem mi ona piše kako je supruga ušla u email i dostavila kopije...

 

Hvala Vam njaljepša

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neovlašteni pristup jeste neovlašteni pristup, pa da se radi i o bračnom drugu. Jasno, njena obrana mogla bi ići u tom smjeru, da je i ranije imala pristup i da ste joj to dozvolili, a to onda malo komplicira situaciju.

 

No, najbitnije u cijeloj priči jeste da se to djelo progoni po prijedlogu ovlaštene osobe, a taj prijedlog mora se staviti u roku od 3 mjeseca od saznanja za počinjeno djelo i počinitelja. Ako je to prošlo, više ne možete ništa po pitanju tog kaznenog djela.

 

I samo da navedem, po meni bi ovdje prije bilo kazneno djelo iz čl. 142. KZ-a (a koje u sebi konzumira djelo iz čl. 266.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da je pitanje vezano uz brakorazvodni proces - tu zapravo imamo mali paradoks, jer ZPP ne propisuje pojam nezakonitog dokaza, ali svakako se pred sudom može istaknuti činjenica da se glede nekih dokaza koje druga strana predlaže vodi kazneni postupak (ako ćete podnijeti prijedlog za progon), vezan uz način njihova pribavljanja. Pa nek sudac odluči hoće li ili ne prihvatiti takve dokaze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako bi ona htjela na sudu koristiti moje emailove (pribavljene na takav način) u svrhu npr. mog dopisivanja s drugim curama ili slično,

 

Ako ovdje mislite da bi ona dokazivala postojanje 'bračne nevjere', to je po našim zakonima apsolutno nebitno. Jednako nebitno bi bilo i da vas je zatekla u krevetu s ljubavnicom.

Za razliku od primjerice američke pravne prakse u kojoj se bračna nevjera tretira kao teško kršenje braka kao ugovora i 'kršitelj' ugovora snosi razne poslijedice u postupku razvoda, u europskom zakonodavstvu to ima otprilike jednaku važnost kao neslaganje partnera u pogledu muzičkog repertoara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, Felixx, između ostalog i to što ste napisali. Međutim, unutra su bila i moja poslovni mailovi i sad mi prijeti. Ne znm uopće ima li smisla to prijaviti, jer možda me želi zastrašiti, a možda i ne....Svakako misim da nije smjela ulaziti u moje emailove nakon što 2 godine ne živimo zajedno. Jucer mi je rekla da nije našla lozinku, već da je odnijela laptop na popravak i da se nakon poprvka laptopa sve vratilo, pa tako i moj email i lozinka. Za email još i da, ali da se lozinka vratila, nisam baš siguran....

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija