Jump to content

Rizik kupovine stana iz bračne stečevine - HITNO


Diana72

Preporučene objave

Poštovani, molim pomoć. Zapeli smo u finišu procesa kupovine stana jer vlasnica (1/1) ne želi od bivšeg muža tražiti potpis kojim bi se odrekao potraživanja temeljem bračne stečevine. Stan je kupljen dok su bili u braku. Za odobravanje kredita za kupnju stana, banci je dovoljna njezina potpisana izjava pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da stan nije bračna stečevina, koju je ona spremna potpisati. Ukoliko bivši suprug naknadno ipak bude potraživao 1/2 stana, je li to samo njezina odgovornost ili ćemo i mi snositi posljedice, te kakve? Postoji li ikakav način da se bez njegovog potpisa zakonski osiguramo da neće jednog dana zatražiti dio stana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko bivši suprug naknadno ipak bude potraživao 1/2 stana, je li to samo njezina odgovornost ili ćemo i mi snositi posljedice, te kakve?

 

Sada je već bilo više slučajeva da je sud naknadno uknjižio drugog supružnika temeljem tužbe za bračnu stečevinu.

 

Postoji li ikakav način da se bez njegovog potpisa zakonski osiguramo da neće jednog dana zatražiti dio stana?

Zapravo ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo je bio jezičac na vagi u našoj odluci.

Ustavni sud smatra da će se u svakom pojedinačnom slučaju, uzimajući u obzir osobite okolnosti svakoga konkretnog slučaja, valjanost pravnog posla morati procjenjivati ovisno o ponašanju, savjesnosti i dobroj vjeri svih sudionika određenog pravnog odnosa, uključujući i bračnog druga koji (eventualno) nije bio sudionik tog odnosa.

odluka US br.U-III-821/2007od 18. lipnja 2008. i U-III-493/2002od 13. listopada 2004.god,u vezi pravnog stajališta Europskog suda, izraženog u predmetu Depalle protiv Francuske(presuda, Veliko vijeće, 29. ožujka 2010., zahtjev br. 34044/02, § 85.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija