Jump to content

Vlasnička tužba?


kristijan99

Preporučene objave

Poštovani,

molim za savjet.

Prije 4 godine kupio sam parcelu za gradnju kuće, parcela je bila u 3 dijela iz kojih sam 2 dijela parcelaciskim elaboratom spojio u jedan sa namjerom formiranja građevne parcele, jedan dio parcele koji je zelena zona je ostao sam za sebe.

na svemu sam upisan kao vlasnik bez tereta 1/1.

Susjed koji više godina živi iznad mene svojata tu zadnju parcelu od 300m2 na način da na njoj drži grede i stari auto i ostale pokretne stvari, ja kad sam kupio te parcele zamolio sam ga da te stvari makne, također gospodin mi je dao suglasnost za gradnju samo je pri suglasnosti dao izjavu da želi da mjernik bude prisutan. Nakon tih radnji on je krenuo micati stvari na način da je prvo maknuo nekakvu ostavicu za alat, ali nakon toga je stao te me zvao više puta kroz godinu da bi on tu parcelu odkupio od mene u svezi sa tim me je i spojio sa svojim odvjetnicima. Na kraju kada smo dogovorili nakon godinu dana da otkupi parcelu mi je rekao na telefon da šta ja njega maltretiram pozivima i da če on morati izvaditi oružje ako bude gledao ogradu na svome, što ja nisam prijavio itd, te za onu ostavicu mi je njegova odvjetnica rekla da će oni reći da sam to ja srušio. Cijelo vrijeme mi pokušava osporiti dozvole i gradnju preko gradskog poglavarstva, pa katastra, pa na kraju Državne geodetske uprave, o čemu sam dobio riješenja da su mu sve žalbe odbijene. Da stvar bude gora prije godinu dana sam uzeo odvjetnika koji mi je godinu dana govorio da je tužba pokrenuta, te mi nakon godinu dana rekao da je on mene zamjenio sa drugom strankom a da moju tužbu nije ni pokrenuo nakon čega smo se razišli. Sada ne znam što mi je činiti imam malu djecu a susjed mi na mojoj parceli na rubu drži ogromne grede a kako smo na brdu pojavljuje se opasnost da to padne prema kući kako se i kamenje ruta prema kući strah me uopće pustiti djecu van. Ne znam što pokrenuti i da to bude brže gotovo.

 

Unaprijed zahvalan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

poštovani, po mom mišljenju, ne radi se o naknadi štete već o naknadi za držanje i korištenje vaše nekretnine. Radi se o nepoštenom posjedniku čija obaveza proizlazi iz tumačenja članka 164. stavak 1 ZVDSP ( pošteni posjednik nije dužan dati naknadu za to što je upotrebljavao tuđu stvar, pa tumačenjem te odredbe proizlazi da je nepošteni posjednik dužan platiti naknadu za korištenje i upotrebu tuđe stvari i to u visini slobodno određene cijene zakupa.) To proizlazi i iz presude VSH, Rev.634/1987 od 17.04.1987.,a u vezi članka 39. ZOVO koji odgovara članku 165. ZVDSP, a govori o pravnom položaju nepoštenog posjednika. Prema navedenoj presudi, obveza je nesavjesnog posjednika da vlasniku plati naknadu za korištenje njegove stvari. Znači ne radi se o naknadi štete ( jer je to teško dokazati ) već o naknadi za korištenje vaše nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani,

nakon dugo vremena se javljam na forum pa primite moje isprike vi koji ste se potrudili da odgovorite i savjetujete po mojem pitanju.

 

Po predmetu sam pokrenuo vlasničku tužbu radi predaje u posjed zemljišta,

nisam tražio naknade nikakve, jedino da tuženik nadoknadi parnični trošak sa zateznim kamatama, jedino ne znam iz čega bi se to naplatilo jel susjed radi na veliko ali na crno.

 

LP i hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedino da tuženik nadoknadi parnični trošak sa zateznim kamatama, jedino ne znam iz čega bi se to naplatilo jel susjed radi na veliko ali na crno.

bitno je da ishodite po sebe povoljnu odluku suda,a troškovi će se već iz nećeg naplatiti,dugih je 10 godina od dana pravomoćnosti i ovršnosti kad tražbina na temelju odluke suda zastarijeva,tako da će se pronaći naćin naplate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija