Jump to content

Pravo na naknadu nakon godinu dana


MarkoP

Preporučene objave

Poštovani pomagajte!

Neki dan se sjetih otići na biro i prijaviti, i čovjek na šalteru mi kaže da imam pravo na naknadu da trebam donijeti samo ugovor o početku radnog odnosa sa zadnjom firmom gdje sam radio.

Donesem ja to nakon dan dva i žena na šalteru skuži da sam fulo godinu dana. Naime trebao sam se prijaviti u roku od 30 dana prestanka rada i tada zatražiti pravo na naknadu. E sad meni stoji da ja u poslijednih 24 mjeseca imam 9 mjeseci rada. Dali se ja mogu zaposliti negdje i raditi recimo jedan dan i zatražiti otkaz. Znam da postoje određeni propisi kao što su: otkaz nesmije biti izazvan mojom krivicom. Ali tu još stoji: osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca.

 

Hvala svakome na mišljenju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali tu još stoji: osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca.

 

Hvala svakome na mišljenju!

 

 

ostvarivanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti regulirano je Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti („Narodne novine“, br. 80/08., 121/10., 25/12., 118/12., 153/13., dalje: Zakon).

 

Osnovni uvjet kod utvrđivanja prava na novčanu naknadu propisan je člankom 37. stavak 1. Zakona, prema kojemu pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa, odnosno prestanka obavljanja samostalne djelatnosti, ima najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca.

 

Nadalje, sukladno članku 39. Zakona pravo na novčanu naknadu nema nezaposlena osoba kojoj je radni odnos prestao njezinom krivnjom, voljom ili u sporazumu s poslodavcem. Naime, navedeni članak propisuje da pravo na novčanu naknadu nema nezaposlena osoba kojoj je radni odnos prestao:

1) zbog toga što je isti otkazala, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca

2) pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, osim kada je sporazum o prestanku radnog odnosa sklopljen na prijedlog poslodavca, a u slučaju kolektivnog zbrinjavanja viška radnika prema posebnom propisu

3) zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu

4) redovnim otkazom uvjetovanim skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanrednim otkazom zbog teške povrede radne obveze

5) zbog izdržavanja kazne zatvora duže od 3 mjeseca.

 

Ukoliko je nezaposlenoj osobi zadnji radni odnos trajao kraće od 3 mjeseca, ni predzadnji radni odnos joj ne smije prestati njezinom krivnjom, voljom ili u sporazumu s poslodavcem.

 

Prema tome, pravo na novčanu naknadu imaju osobe kojima radni odnos prestane bez njihove volje ili krivnje, ako ispunjavaju uvjet o 9 mjeseci rada u zadnja 24 mjeseca.

 

Prema članku 38. stavak 1. Zakona pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba ako se Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prijavi i podnese zahtjev u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, prestanka privremene nesposobnosti za rad, odnosno rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog ili skrbničkog dopusta nakon prestanka radnog odnosa.

a ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok hvala na odgovoru.

što se tiče prvih 9 mjeseci rada tu sam dobio otkaz i unutar su ovih 24 mjeseca.

Ja se znači nikako sada nemogu zaposliti pod ugovorom i dati otkaz izazvan krivicom poslodavca ili recimo da me poslodavac otpusti nakon jednoga dana jer je našao drugu osobo za posao?

 

 

Ukoliko je nezaposlenoj osobi zadnji radni odnos trajao kraće od 3 mjeseca, ni predzadnji radni odnos joj ne smije prestati njezinom krivnjom, voljom ili u sporazumu s poslodavcem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija