Jump to content

Kasa uzajamne pomoći


manca

Preporučene objave

  • 5 godina kasnije...

Lijep pozdrav.

Trebao bih pomoć.

Radim u gradskoj tvrtci. Prije sam bio član jednog sindikata i učlanio se u kasu uzajamne pomoći. U kasu se mogao učlaniti bilo tko i nije bila vezana za članstvo u sindikatu , osim što je račun kojim se tvrtka služila za KUP bio neki tamo žiro račun koji je za tvrtku otvorio taj sindikat i što je pravilnik napisan i podpisan od strane tog sindikata. Prošle godine sam istupio iz tog sindikata i prešao u drugi i sada mi je odlukom sindikalnog povjerenika zabranjeno daljnje podizanje novaca iz KUP iako mi se već mjesecima redovno uzima i ulog i dug. Nije u vezi toga donesena nikakva odluke već je samo sindikalni povjerenik od čijeg sindikata firma koristi žiro zabranio isplatu nama koji više nismo članovi tog sindikata. Napominjem , nigdje se ne navodi da je to sindikalna kasa uzajamne pomoći, već samo KUP tvrtke. Zanima me što dalje poduzeti? Kako postupiti kada sindikalni povjerenik iskorištava situaciju jer se račun njegovog sindikata koristi za KUP tvrtke. Ponavljam, još sam uvijek član te kase uzajamne pomoći iako sam u drugom sindikatu. Molio bih za bilo kakavu pravnu pomoć. Hvala najljepša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Kasa uzajamne pomoći

Pozdrav opet. Danas sam obavio razgovor sa sindikalnom povjerenicom sindikata u kojem sam bio i ona mi kao sindikalni povjerenik zbog mog napuštanja sindikata i prelaska u drugi sindikat ne želi dati isplatu pozajmice sa tog računa jer navodi kako je to račun kojeg je ona potpisnik i kako brani Voditelju kase i Odboru kase da mi odobre isplatu. Uglavnom, tjera me da se sam isčlanim iz kase jer me ona nema po Pravilniku kako isčlaniti. Da odmah napomenem, ja se ne želim isčlaniti iz kase, već i dalje podizati pozajmice kao član kase. Da li imate kakav savjet?

U ponedjeljak ću pisati pismo Povjereništvu tog sindikata , Voditelju KUP i Odboru KUP, pa bi sveki savjet dobrodošao.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovom što si napisao, kasa je sindikalna, a ne od poduzeća (vode su sindikalci, račun je od sindikata i dr.), a po tome vrijede i njihova pravila, tj. izdaju se samo članovima sindikata.

Međutoa, kako kaže sivko, trebao bi vidjeti akt kojim je kasa osnovana i regulirana da bi imao punu informaciju, jer tamo sve direktno piše i nema nagađanja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obrisan ti je dokument radi osobnih podataka.

Kasa je sindikalna, ali u akt nisu stavili uvjet da članovi kase moraju biti članovi sindikata (što je obično primarni uvjet), ali akt je poprilično kratak i malo toga regulira.

S obzirom da o isplati odlučuju voditelj i odbor, obrati im se pismenim putem, pa vidi što će odgovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Znači ipak sam ja u pravu i postoji neka nada. Mogu kasnije staviti uređen pravilnik bez podataka,da i drugi imaju prilike uvjeriti se u svoja prava.

Ovih dana sam pokušao doznati kako se vodila kasa uzajamne pomoći dok su novci bili u sefu firme te dok nije napisan ovaj pravilnik. Tako ispada da je dotični sindikat šutke 2011. preuzeo upravljanje kase kako se ona nebi ukinula zbog očito nekih promjena zakona u poslovanju javnih poduzeća,a time i pokušaj upravljanja članstvom itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molio bih vas jos jednu informaciju. Obratio sam se Voditelju i Odboru kase da vidim mogu li oni išta bez sindikalnog povjerenika.

A, kome se obratiti ako dobim negativni odgovor od njih, da se malo pročešlja rad kase jer vjerujem da ima more nepravilnosti.

Hvala.

uređeno: od Grco1986
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo me sa novim informacijama koje mi je upravo rekla kolegica koja je danas došla sa GO, a prije je godinama vodila kasu. Naime kasa nikada nije bila sindikalna do 2011 godine kada su sve članove i novce preuzeli sindikalisti tada jedinog sindikata u tvrtci. Tu informaciju još od 2011 do danas ne zna 90% članova te naše kase uzajamne pomoći. Od 1950 i neke do 2011. se kasa vodila na štednoj knjižici naše tvrtke i tu su dvije kolegice bile opunomočene za podizanje i polaganje novaca i bio je tu i neki odbor od kolega iz firme. Znam da se zakoni mjenjaju pa je tako možda i za daljnji nastavak rada kase bilo najlakse otvoriti žiroračun sindikata, no to i dalje nedaje za pravo sindikalnom povjereniku da odlučuje kako meni koji sam od 2005 godine član kase ne želi isplatiti kredit, već me želi na silu i izmjenom pravilnika izbaciti iz članstva kase.

 

Dajte još jednom molim vas prelistajte temu od vrha, pa mi pokušajte pomoći!

Znaći zanima me kome se obratiti. Pisao sam i pismo odboru kasei i voditelju kase. oni su sigurno to prenjeli sindikalnom povjereniku ali nikakav odgovor nisam dobio zašto mi ne žele isplatiti kredit ili pozajmicu. imam ja tu ušteđevine i mogu to uzeti i izaći iz kase, ali ja ne želim van iz kase.

Direktor navodno nema ništa s tim i nesmije se mješati u rad sindikata.

Kojoj instituciji da pišem da se to sve malo pročešlja i donese pravedna odluka. HVALA

uređeno: od Grco1986
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija