Jump to content

Otkaz Otkazni rok


asimon

Preporučene objave

Postovanje,

zanima me Vase cijenjeno misljenje, ako poslodavac u odluci o otkazu navede da radnik ima otkazni xx dana te zadnji dan otkaznoga roka pada na drzavni praznika te poslodavac radniku na taj dan (praznik) zakljuci radni odnos i odjavi ga sa osiguranja.

Poslodavac nije racunao rokove po zakonu o obveznim odnosima na koji se poziva zakon o radu to jest trebao je zadnji dan roka racunat kao slijedeci radni dan.

Zanima me moze li se na ovu povredu radnoga odnosa podnijet ZZP i u slucaju negativnoga odgovora od strane poslodavca , trazit (tuzba)od suda nistetnost usmenoga otkaza?

Radnik je de facto bio jos jedan dan u radnome odnosu, a poslodavac mu je taj dan rekao da ne mora vise dolazit na posao i da mu je radni odnos istekao na neradni dan.

Zar ne bi odluka o otkazu trebala stupit na snagu protekom zadnjeg dana otkaznoga roka?

U ovome slucaju poslodavac je radniku zakljucio radni odnos ranije.

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok,

postojala je obaveza rada, zadnji dan otkaznoga roka je trebao biti 8., neradni dan(zakonom propisan) kada su mi i zakljucili radni odnos, po zakonu o obaveznim odnosima ako zadnji dan roka pada u neradni dan trebali su mi rok prebacit na 9. posto je 8. bio neradni dan.

Oni su de facto raskinuli radni odnos 1 dan prije nego sto je odluka o otkazu uopce stupila na snagu tj. dali su mi usmeni otkaz u otkaznome roku.

Mogu li tuzit poslodavca za nistetnost usmenoga otkaza jer su mi 9. rekli da ne dolazim na posao da mi je istekao radni odnos 8., a 9. sam trebao jos biti u radnome odnosu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poslodavac je samim zakljucenjem radnog odnosa jedan dan prije isteka otkaznoga roka dao jos jedan otkaz, tj raskinuo je ugovor tim cinom(usmeni otkaz)

de facto, prethodna odluka o otkazu nije nikad ni stupila na snagu jer je poslodavac 8. raskinuo ugovor, a 9. sam jos trebao biti u radnome odnosu kad bi protekom toga dana odluka o otkazu stupila na snagu

 

10. su mi trebali reci da vise ne moram dolazit na posao jer mi je radni odnos zavrsen

 

zar ne??

 

primjer sudske prakse kad se bez znanja radnika zakljuci radna knjizica:

 

Revr1117/12-2 od 6. studenoga 2012

"Ukonkretnom slučaju tužiteljici je 27. studenoga 2007. godine, uručenjem radne knjižice u kojoj je naveden dan prestanka radnogodnosa i odjave sa Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, datusmeni otkaz ugovora o radu, pa budući da otkaz nije dat upropisanom pisanom obliku takvim otkazom je povrijeđeno njezinopravo iz radnog odnosa."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje

Prvi put sam ovdje pa neznam kako baš stvari funkcioniraju ali zamolio bih za savjet oko otkaza kojeg sam jučer dobio. Naime prihvatio sam posao prije dva mjeseca u jednom velikom hrvatskom poduzeću. Potpisao sam ugovor na određeno vrijeme na godinu dana uz probni rok od 6 mjeseci. Nakon dva mjeseca i 10 dana dobio sam otkaz. U otkazu je pod razlozima navedeno 5 stvaka koja niti jedna nije istinita. Vjerojatno se je trebalo osloboditi mjesto za nekog drugog. U ugovoru o radu stoji čak i ako ću kršiti obveze iz radnog odnosa da ću biti upozoren na iste i još da prije redovitog ili izvanrednog otkaza poslodavac je dužan omogućiti radniku da iznese svoju obranu (koju naravno nisam dobio pravo iznjeti). znam da je ugovor na određeno i da se radi o probnom roku i da su se s te strane ogradili ali opet radi se o nizu laži na moju štetu. Zanima me da li postoji mogućnost tužbe ili bilo čega da se pravda bar malo zadovolji. Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani

Dobio sam na A4 formatu papira odluku o otkazu ugovora o radu zbog nezadovoljavanja na probnom roku. U obrazlozenju su navedene stavke koje su neistinite i lako ih mogu dokazati. A i kazem odluka o otkazu se kosi sa navedenim stvarima i pravilima u ugovoru o radu. Mogu Vam poslati i ugovor i odluku na mail. Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko smatrate da je otkaz nezakonit i da navodi u obrazloženju nisu točni, imate mogućnost pisati zahtjev za zaštitu prava svome poslodavcu, samo pripazite na rok od 15 dana od primitka odluke o otkazu u kojem to trebate napraviti.

 

Tada poslodavac ima rok od 15 dana da odgovori na vaš ZZP, a ako njegovim postupkom nećete biti zadovoljni i ukoliko nema propisanog obveznog mirnog rješavanja spora, imate daljnji rok od 15 dana za podnošenje tužbe sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija