Jump to content

k.d. uvrede i klevete putem anonimnog SMS


VladimirS

Preporučene objave

Oštećena osoba je u više navrata sa raznih brojeva mobitela primila više sličnih uvredljivih SMS poruka u kojima se aludira na bračnu nevjeru supruge policijskog službenika.

U čijoj je nadležnosti utvrđivanje identiteta pošiljatelja SMS poruka koje se šalju sa kupljenih prepaid brojeva raznih tele operatera. Policija u čl. 63.st.3. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima "pere ruke" od ovog istraživanja, zar ne?

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sam sam dao odgovor da policija "pere ruke" ali ne znam tko je dužan otkriti anonimnog pošiljatelja SMS poruka? Jer, oštećena osoba u roku od 3 mjeseca ne može podnijeti privatnu tužbu protiv nepoznatog počinitelja, a u roku od 3 mjeseca oštećenik sigurno neće sam uspjetipronaći tko mu šalje SMS-ove. A i ODO s pravom "pere ruke" jer se ne radi o djelu koje se progoni po prijedlogu ili službenoj dužnosti. Da banaliziram i vulgaliziram; Znači li to da u nas stoka sitnog zuba može na kiosku kupiti SIM karticu na bonove i drugoj stoci sitnog zuba slati SMS-ove u kojoj nekome ...majku, a da nitko od represivnih službi repom ne mrdne? Poznati su nam slučajevi iz medija kada se radi o raznim celebritijima da se policija vrlo rado uključi i otkrije pošiljatelja ako je oštećeni neki političar, starletica i slični... Bit će da oštećeni treba samo čekati da mu bane ljubomorni policijski službenik koji također dobija SMS-ove, a vidjeli smo neki dan na TV vijestima kako reagiraju naoružani ljubomorni policajci...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, po vama bi za obično psovanje/uvredu preko SMS-a ili poziva, od strane neregistriranog korisnika, koji može SIM karticu upotrijebiti jedanput i baciti je u koš za smeće, trebalo tražiti od suda da naloži provođenje kompliciranog TK vještačenja-lociranja korisnika i onda da ga specijalci pokupe (a što bi sve trebala platiti država)? Mislim da imamo daleko ozbiljnijih problema u državi od toga da li nečija žena vara svog muža ili ne.

 

Ja razumijem što želite reći, ali policija nije nadležna da rješava nekakve verbalne svađe ili štogod već, između dvoje ljudi. Uostalom, uvijek postoji sumnja, jer recimo da je vrlo teško da adresat takvih psovki/uvreda nema barem minimalnu sumnju u nekoga. Na kraju krajeva, ako vas toliko smeta, blokirate navedeni broj i priča gotova.

 

Ako korisnik nije registriran i nije počinio djelo za koje se goni ex offo, ne možete mu ništa. Legalnim putem, a u drugo ne ulazim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, po vama bi za obično psovanje/uvredu preko SMS-a ili poziva, od strane neregistriranog korisnika, koji može SIM karticu upotrijebiti jedanput i baciti je u koš za smeće, trebalo tražiti od suda da naloži provođenje kompliciranog TK vještačenja-lociranja korisnika i onda da ga specijalci pokupe ...

 

I na kraju se ustanovi da je dotični slao SMS-ove na krivi broj...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gosp. G-man. Dakako da u ovoj državi ima itekako većih problema kojima bi se policija trebala baviti od toga da traži tko kome šalje klevete i uvrede preko SMS. Ili putem komentara na portalima... Tu se apsolutno slažem s Vama. Ali, ja Vam mogu dokazati da se osječka policija itekako voli baviti takvim istraživanjima kada ih netko blizak njima zatraži da provjere IP adrese, e-mail adrese i drugo kada to treba privatnom tužitelju za tužbu za klevetu (dakle k.d. protiv časti i ugleda)

Mogu Vam navesti najmanje dvije pravomoćne presude od kojih je jedna moja K-874/09 za koju sam zatražio i taj famozni ZZZ u kojem je ODO u Osijeku u KR-DO-580/2015 donijelo svoje "mišljenje"a ne dopuštaju mi uvid uspis jer kažu da -nisam stranka. A i Vi ste mi neki dan napisali da mislite da jesam stranka.

Dakle, zbog tog mog iskustva s radoholičnom osječkom policijom mi se za pomoć obratio i ovaj Osječanin koji dobija te uvredljive SMS-ove gdje policija temeljem čl.63. s pravom pere ruke. Ali, zašto onda u mom slučaju PU Osječko-baranjska također nije oprala ruke. Nego su mi "natovarili"čak i neke slovačke IP adrese... A onda je Ravnateljstvo Krim-policije iz Heinzlove 9.12.2013. u nespojenoj K-875/09 napisalo potpuno suprotno od PU Osječko-baranjske tj. da ne mogu utvrditi moju istovjetnost sa identitetom stvarnog komentatora...O tome što je moj privatni tužitelj u K-874/09 i K-875/09 za nekoliko stotina tisuća kuna besplatno "odradio" PU Osječko-baranjskoj, napisat ću Vam jedino ako imate baš silnu želju i znatiželju o kakvim uslugama se radilo...Nadam se da se sada malo bolje razumijemo zašto sam ovo pitao...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

. Ali, ja Vam mogu dokazati da se osječka policija itekako voli baviti takvim istraživanjima kada ih netko blizak njima zatraži da provjere IP adrese, e-mail adrese i drugo kada to treba privatnom tužitelju za tužbu za klevetu (dakle k.d. protiv časti i ugleda)

Voli ili ne voli svejedno,piše u st.3 da nisu dužni ali da mogu pogotovo ako je mobitel tj.broj registriran ili je e-mail adresa uredno registrirana (ime.prezime @xxx.hr) ili se djelo dogodilo putem portala.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija