Jump to content

Potpisivanje ugovora/preuzimanje novca


vesel

Preporučene objave

Postovani, molila bih Vas:

kako izgleda saam tok primopredaje novca, potpisivanje definitvnog kupoprodajnog ugovora, kao i tabularne isprave. Kapara primljena po potpisanom predugovoru. Kupac (EU drzavljanin - Nijemac) odjednom zeli da potpisem (sa ovjerom) kupoprodajni ugovor npr. DANAs, a preostala isplata tek za nekoliko tjedana. Molim Vas da li se moze ikako ta "prica" pretvoriti u sudski proces, da krene "u krivo"? da li on moze nakon proteka datuma na definitivnom ugovoru - jednostavno ne uplatiti preostali dogovoreni iznos? i onda otici na policiju i sl. instituciju i reci da mu nisam predala kljuceve od stana i reci: "a vidite, gospon policajac, da je prethodna vlasnica namirena u cjelosti kad imam njen potpis? - koliko shvacam sama tabularna isprava ima samo neku vrijednost radi upisa vlasnistva... dok za stjecanja "prava posjeda" je relativno bezvrijedno? da li sam u pravu? imate neko upozorenje na sto obratiti paznju za mene i meni slicne? puno fala na brzom odgovoru...

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zaista ste promptni - puno Vam fala... nije mi "izasao" ovaj tekst iz dva pokusaja, nadam se da cu imati ovaj put vise srece - molila bih da ga otisnete nastavno na Vas prethodni cijenjeni odgovor, kako bi i drugi citaci imali neku korist od svega...

molila bih jos jedno nastavno pitanje na prethodni moj upit: kupac bi htio da ja potpisem kupprod ugovor na jednom, i tab. ispravu na drugom papiru (odvojeno) - ja to smijem napraviti (iako je primopredaja novca tek za par tjedana), ali uzimam kuci sve primjerke tab. isprave - i tek po primitku novca na moj racun predajem mu njegov primjerak, jel tako? on ne moze doci naknadno kod notara i traziti "svoj" primjerak, jel tako? puno fala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

on ne moze doci naknadno kod notara i traziti "svoj" primjerak, jel tako? puno fala...

 

Ne može, odnosno javni bilježnik mu isti ne smije dati jer on nije stranka pred javnim bilježnikom (samo vi ovjeravate potpis). E, sad.. To što mu javni bilježnik ne smije dati ovjerenu presliku tabularne isprave ne znači da to neće učiniti, pa da budete sto posto sigurni, potpis na tabularnoj ispravi nemojte ovjeravati sve dok vam sve ne bude isplaćeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad vam za par tjedana uplati novce, ovjerite tabularnu izjavu te je date kupcu, a sebi zadržavate ovjerenu kopiju.

 

Ažurirano

 

Ne može, odnosno javni bilježnik mu isti ne smije dati jer on nije stranka pred javnim bilježnikom (samo vi ovjeravate potpis). E, sad.. To što mu javni bilježnik ne smije dati ovjerenu presliku tabularne isprave ne znači da to neće učiniti, pa da budete sto posto sigurni, potpis na tabularnoj ispravi nemojte ovjeravati sve dok vam sve ne bude isplaćeno.

 

..ups..ne vidjeh vas..no nije zgoreg potvrditi mišljenje..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kupac bi htio da ja potpisem kupprod ugovor na jednom, i tab. ispravu na drugom papiru (odvojeno) - ja to smijem napraviti (iako je primopredaja novca tek za par tjedana), ali uzimam kuci sve primjerke tab. isprave - i tek po primitku novca na moj racun predajem mu njegov primjerak, jel tako? on ne moze doci naknadno kod notara i traziti "svoj" primjerak, jel tako? puno fala...

 

Nema baš nikakvog valjanog razloga da ovjerite tabularnu prije nego dobijete novac.

 

Ako kupac inzistira na tome da to učinite zajedno s ugovorom, ja bih na vašem mjestu bio jako oprezan!

 

Kupac može na temelju ugovora staviti zabilježbu u gruntovnici, a ako ste ugovorom tako definirali može i ući u posjed nekretnine.

Ako ima poštene namjere to bi mu trebalo biti više nego dostatno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uglavnom, postoje odredeni biljeznici koji ne brinu previse za to sto smiju ili ne smiju napraviti...

 

Ima ih i previše, Ljubo. Komora se pravi da ne vidi, a dokazati kaznenu odgovornost je nemoguće obzirom na pokriće u dokumentaciji. Zanimljivo kako većina prevarenih ljudi ulazi u poslove s jednim te istim subjektima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno, puno vam svima fala - jer je jako interesantno kad nekoliko advokata(?) iz svojih razlicitih iskustava na razlicitim krajevima drzave medjusobno nadopunjuju svoja razmisljanja na bilo koji pravni upit... da sam vasih kvalifikacija, bila bih vrlo sretna da mogu na ovaj nacin pomagati ljudima koji su iz razlicitih okolnosti prisiljeni da se bore sa nekakvim kupcima/prodavacima, zlonamjernim rodjacima/prijateljima, diskriminirajucem odnosu poslodavca/drzave i dr. ... mali primjer (ako to ne smije biti na netu - izbrisite!):

pred nekog vremena smo bili kod advokata-specijalista za to neko podrucje (preporucenog od strane drugog advokata) sa potpuno razlicitim problemom... i taj advokat sto dao/ne dao savjete - cak 2 potpuno kriva/promasena savjeta + 1 previd (=zbog slusanja glasne muzike tokom seanse?) (=3)... nekakve price o neizdavanju racuna nimalo ne pominjem, jer ne radim na poreznoj, niti sam maliciozna osoba pa me nimalo ne zanima dal neko placa nekakve poreze. puno vam svima fala na dobronamjernosti, kao i promptnosti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Bok svima! Nisam nasao odgovarajucu temu pa cu pitanje postaviti ovdje - nadam se da mi admini nece obrisati post;). Naime, radi se o prodaji stana - prodajem stan i naisao mi je "ozbiljan" kupac koji bi mi isplatio jedan dio u gotovini, a ostatak bi digao stambeni kredit koji bi banka isplatila na moj racun..e sad - kupac kaze da su mu u banci rekli da mora donesti u banku vlasnicki list (moj) uz ostalu dokumentaciju jer kao to trebaju da bi mu odobrili taj stambeni kredit (vjerojatno zeli taj moj stan dati pod hipoteku za taj kredit, kad obavimo kupoprodaju). Posto nisam nikad do sad prodavao/kupovao nekretninu, nemam pojma kako to sve ide i ne znam smijem li ja toj osobi samo tako dati svoj vlasnicki list da bi ga on navodno nosio u banku? Da li je to normalno tj., da li on moze na neki nacin zloupotrijebiti moj vlasnicki list, recimo, otici u gruntovnicu i jednostavno upisati svoje ime na taj vlasnicki list, ili nesto drugo? Eto, molio bih neki strucni savjet ili ako netko zna kako sve to ide da mi malo pomogne. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zemljišna knjiga je javna knjiga i on može sam ishoditi izvadak iz zemljišne knjige za stan koji kupuje, pa nema potrebe da mu ga vi dajete.

 

Samo na temelju toga što će imati u posjedu izvadak iz zemljišne knjige (vlasnički list) on ne može provesti uknjižbu na svoje ime, već mu to vi morate odobriti.

 

Ovakva procedura je uobičajena, jer banka prije odobravanja kredita prikuplja svu relevantnu dokumentaciju i vrši procjenu nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uz ostalu dokumentaciju jer kao to trebaju da bi mu odobrili taj stambeni kredit (vjerojatno zeli taj moj stan dati pod hipoteku za taj kredit, kad obavimo kupoprodaju)

 

Niti ovo ne može napraviti bez vas jer se upis hipoteke obavlja pri potpisivanju ugovora o kreditu (ako se ide na hipotekarni stambeni kredit), kojem prisustvujete i vi kao založni dužnik te dopuštate banci upis hipoteke (na još vašu nekretninu), da bi se nakon isplate sredstava s banke na vaš račun i tabularne izjave kupac mogao uknjižiti kao vlasnik.

 

Tako da, kao što kaže poštovani Ljubo, ovo je dio procedure i nemate nekakove brige ok toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija