Jump to content

Kćer se odlučila odseliti ocu


Ripkirby

Preporučene objave

Pozdrav svima! Molio bih pravni savjet o daljnjim postupcima vezano uz slijedeću situaciju:

Rastavljen sam, a iz braka imama dvije kćeri koje su sada 12 i 10 godina. Starija kćer se odlučila preseliti k meni, dok je mlađa odlučila ostati s mamom. Majka nema ništa protiv, dapače potiče da se obje presele k meni jer je trudna i uskoro će roditi sa sadašnjim mužem. Želio bih da obje dođu živjeti sa mnom,ali poštujem njihov odabir gdje žele živjeti. Njihova majka ne želi nikakav razgovor o financijama i alimentaciji. Smatra da je normalno da i nadalje prima alimentaciju, a da ja snosim sve troškove- školski pribor, odjeću, obuću, vanškolske aktivnosti...

Nažalost, nisam u mogućnosti i plaćati alimentaciju i snositi sve troškove.

Da li postoji pravni način da se riješi situacija i koji su potrebni koraci da bi ostvarilo pravo da dijete prema svom izboru izabere gdje želi živjeti?

Zahvaljujem na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Vi imate pravo pokrenuti postupak izmjene odluke s kojim od roditelja će dijete živjeti, ali ne na način kako to zamišlja majka djeteta, Vaša bivša supruga (da dijete živi sa Vama, a da Vi i dalje plaćate uzdržavanje za djete - alimentaciju), jer je uzdržavanje neotuđivo pravo djeteta, a ne roditelja, te je uzdržavanje (alimentaciju) dužan plaćati roditelj s kojim dijete ne živi.... pa za koga bi Vi onda njoj plaćali uzdržavanje ako bi dijete živjelo sa Vama..?

Bilo bi najbolje, ako je moguće, da se oko toga dogovorite sa majkom djeteta, a što bi i trebali, jer je to u interesu djeteta, a iz Vašeg posta je razvidno da se majka tome ne protivi, dapače, smatra da bi to bilo i u njezinom interesu..no opet, postoji mogućnost, ako se ne dogovorite sa njom, a pokrenete postupak, da ona promjeni mišljenje s obzirom da bi u tom slučaju ona trebala plaćati uzdržavanje za dijete, jer isto više ne bi živjelo sa njom nego sa Vama..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..no opet, postoji mogućnost, ako se ne dogovorite sa njom, a pokrenete postupak, da ona promjeni mišljenje s obzirom da bi u tom slučaju ona trebala plaćati uzdržavanje za dijete, jer isto više ne bi živjelo sa njom nego sa Vama..

 

Da, tu imamo pravni apsurd u stilu Lloyda i Harryja iz filma "Glup i gluplji" - svaki roditelj "dobiva" jedno dijete, ali ima istovremeno obvezu plaćanja uzdržavanja za drugo dijete koje je povjereno drugom roditelju. Razumni roditelji se tu jednostavno dogovore i nijedan ne plaća, jer nema apsolutno nikakvog smisla da jedno drugome plaćaju, a svaki se brine za jedno dijete.

 

Koliko vidim, majka očito uzdržavanje tretira kao svoje pravo i vrlo je izgledna promjena raspoloženja kada tog "džeparca" više ne bude. No, dijete nije više tako malo, pa će se i nju pitati štogod, pogotovo ako majka uskoro dobiva novo dijete, što je zapravo i vrlo indikativno u pogledu odluke djeteta da traži da ide ocu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

- svaki roditelj "dobiva" jedno dijete, ali ima istovremeno obvezu plaćanja uzdržavanja za drugo dijete koje je povjereno drugom roditelju. Razumni roditelji se tu jednostavno dogovore i nijedan ne plaća, jer nema apsolutno nikakvog smisla da jedno drugome plaćaju, a svaki se brine za jedno dijete.

Paradoksalno, tada ponekad imamo situacije da jedan roditelj plaća 2000 kuna za dijete koje je kod drugog roditelja, ali onaj drugi roditelj ne plaća ništa, jer 'nema prihode' (a u stvari najčešće ga (ju) uzdržava novi partner)..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo tako, našim riječnikom rečeno, to dijete bi joj služilo kao izvor dodatnog prihoda, oprostite, malo pregrubo rečeno, ali tako ispada..

 

Nije ništa pregrubo, Željac. To je upravo tako. Nažalost.

 

Paradoksalno, tada ponekad imamo situacije da jedan roditelj plaća 2000 kuna za dijete koje je kod drugog roditelja, ali onaj drugi roditelj ne plaća ništa, jer 'nema prihode' (a u stvari najčešće ga (ju) uzdržava novi partner)..

 

Nažalost, i toga ima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima. Jucer sam u školi dobio informaciju od pedagoga i ravnatelja da nakon 12. godine nije potrebna sudska presuda da bi dijete odabralo gdje želi živjeti i da bi se to poštivalo. Da li je ta informacija točna?

 

 

Naravno da nije....

Pošto je u pitanju sudska odluka, ista se može izmjeniti samo na identičan način, u sudskom postupku, drugom sudskom odlukom koja će poništiti važenje prethodne i možebitno je izmjeniti...

Druga je stvar što se u postupku pita i uvažava mišljenje djeteta tog uzrasta.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija