Jump to content

volontiranje na sudu


coathanger

Preporučene objave

Može li mi tko reći koji su uvjeti za mogućnost volontiranja na sudu? Naime, čula sam da si volonteri plaćaju sami doprinose i da trebaju biti zaposleni u nekoj tvrtki. To mi nije jasno, hoću li raditi na dva mjesta, na papiru!? Gdje se bilježi koliko volontiram na sudu?Hoću li dobiti neku potvrdu o volontiranju nakon samo nekoliko mjeseci?Ne sviđa mi se ideja da volontiram godinu i pol.Hvala svima na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možeš samo volontirati na sudu, ili biti zaposlena u nekoj tvrtci i volontirati. Obje su opcije moguće. Ja sam zaposlena u d.O.o. i volontirala sam godinu dana kako bi prije stekla uvjete za polaganje pravosudnog ispita što sam i navela u molbi koju treba poslati sudu, zajedno sa suglasnošću poslodavca da radim na tim i tim pravnim poslovima, te da mi se odobrava volontiranje na sudu u punom radnom vremenu. Poslodavac mi normalno uplaćuje doprinose, na sudu se pojavim kad stignem od posla (potreban razuman poslodavac).

Nakon molbe i razgovora na sudu dobila sam rješenje kojim mi se odobrava volontiranje u tom i tom razdoblju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Apsolventi ne mogu volontirati na sudu - niti diploma ti nije sigurna ulaznica za sud,a bez nje to je nemoguće...nije mi jasno u kojem svojstvu si mislio/la volontirati, ali bez diplome ionako ne možeš obavljati nikakve poslove.

 

Ako si zainteresiran/a za slušanje rasprava tu je ono famozno načelo javnosti, ali kako se ono provodi u praksi, eh, to je druga priča.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
  • 6 mjeseci kasnije...

ne znam gdje ti radis, ali po ministarstvima je to uglavnom redovna stvar!

1 frendica mi radi u ini i isto volontira!

pitaj, pa nemas nista za izgubit!! ;-)

ps. meni je na sudu super!!

prosla sam pisarnicu, opci parnicni i sad sam na stambenom!!

ceka me jos statusno, kazneni, ovrhe, zemljisnoknjizni...

jako zanimljivo!! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...
  • 8 mjeseci kasnije...

Mene je poslodavac pustio iz d.O.o. na volontiranje i primljena sam na građanski sud u Zg. Ali sad je problem jer sam obećala poslodavcu da ću bar dva radna dana biti u uredu, a tri na sudu. Još sam u pisarnici i pitam vas kada će mi i kako dodijeliti suca-mentora, te hoće li mi on dopustiti da ta dva radna dana dana budem u uredu, a tri na sudu? Napominjem da mi je plaća prijeko potrebna jer su mi oba roditelja umirovljenici i bolesnici. Ako me sudac ne pusti bar jedan radni dan u ured, dobit ću otkaz!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam 2 dana u tjednu volontirala na sudu, a 3 dana bila na poslu i ni poslodavac ni suci mi nisu radili apsolutno nikakve probleme!!

dobila sam raspored volontiranja na kojem je pisalo koliko moram biti u kojoj referadi i nakon toga sam isla dalje.

npr. u pisarnicama sam bila po 1-2 tjedna, na opcoj parnicnoj 3 mjeseca, na kaznenom 3 mjeseca...

bilo mi je suuuuuupeeer!! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 5 tjedna kasnije...

Da bi se moglo volontirati na sudu potrebno je biti zaposlen kao pravnik u firmi ili drzavnoj upravi i tada se od poslodavca trazi dopustenje za volontiranje na sudu. Doprinose placa poslodavac. Sa potvrdom o zaposlenosti odlazis na sud i oni odobravju volontirnje.

Moras dvije godine raditi u firmi, a od toga godinu dana volontirati na sudu da bi mogla poloziti pravosudni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je da se može volontirati na sudu uz zasnovan radni odnos negdje drugo kada poslodavac normalno plaća doprinose, te vam daje suglasnost za volontiranje na sudu.

Sudu se pismenim putem upućuje molba uz navođenje svrhe (stjecanje prava za pravosudni), poslova koje obavljate, te se prilaže suglasnost poslodavca. Ja sam nakon toga bila pozvana na razgovor kod predsjednika suda, volonitranje se odobrilo i dobila sam rješenje o početku volontiranja. Nakon godinu dana sam zazvala tajnicu predsjednika kada mogu doći po potvrdu i to je to.

Međutim, uvjet za volontiranje nije zasnovan radni odnos kod nekog drugog poslodavca. Volontirati može i nezaposlena osoba. Na sudu ne zasniva radni odnos ali je isti obvezan uplaćivati doprinose.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija