Jump to content

Zakup poslovnog prostora-garaža


lovranka

Preporučene objave

Prije 8 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Ako će suprug koristiti Vašu polovicu garaže i htjeli biste da sve bude po slovu zakona, onda da, sklopite ugovor o zakupu poslovnog prostora između Vas kao suvlasnice, za Vašu polovicu, i Vašeg supruga kao obrtnika.

Ako naprave ugovor o zakupu, porezna uprava će lupiti porez.

Trebali bi napraviti ugovor o korištenju suvlasničkog djela nekretnine bez naknade za potrebe rada obrta. Ako i to.

Obrt koji je otvoren za trajanja braka je na supruga, ali je sve tako stečeno bračna stečevina. Onda ispada da supruga na kraju plaća porez za imovinu koja je bračna stečevina jednako kao i imovina obrta...

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se za ovu konstataciju o porezu na zakup. Neke Porezne uprave u Hrvatskoj toleriraju izjave o davanju nekretnine na korištenje bez naknade, a neke inzistiraju na zakupu (kako i ne bi kad je to državni prihod). Računovođa obrtnika će znati kako Vaša Porezna uprava tretira ovo pitanje. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

Slažem se za ovu konstataciju o porezu na zakup. Neke Porezne uprave u Hrvatskoj toleriraju izjave o davanju nekretnine na korištenje bez naknade, a neke inzistiraju na zakupu (kako i ne bi kad je to državni prihod). 

Mogao bih se složiti da poreznoj načelno bude neprihvatljivo davanje nekretnine na korištenje bez naknade (iako zapravo u praksi ima sve više slučajeva da se neatraktivne nekretnine uistinu daju na korištenje samo da bi se održavale i da se plate režije).

Ali da supružnici jedan drugome (kao privatne osobe) iznajmljuju suvlasnički udio zajedničke nekretnine - za obavljanje djelatnosti obrta od kojeg oboje imaju korist kao zajednica? 

Možda bi trebalo pitati šefa porezne koji bi to opleo porezom želi li da to dođe u medije pa da se porezna uprava (opet) teško sramoti?

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo bih se nadovezao da je i prije bilo određeno zakonom, a nakon posljednjih izmjena Zakona o porezu na dohodak i Pravilnika o porezu na dohodak posebno, PU ima pravo i obvezu na svaki takav ugovor o korištenju, najmu ili zakupu bez naknade procijeniti dohodak od imovine na osnovu tržišne cijene mjesta u kojem se nekretnina nalazi, mjestu u kojem se imovinsko pravo daje na korištenje, te razrezati porez. Bilo da primitak nije prijavljen, naveden ili nije naveden u tržišnom iznosu. 

Da ne bi netko nakon svega napisanog došao na ideju sklopiti bilo kakav takav ugovor bez naknade pa se čudom čuditi kad dobije porezno rješenje da treba platiti porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija