Jump to content

Vrsta kredita


Wanksta

Preporučene objave

Poštovani,

Nadam se da je tema u ispravnom odlomku.

Dali ima razlike između namjenskih i nenamjenskih kredita ?

Naime, ako je ugovor o kreditu sklopljen kao nenamjenski, po meni banku nije briga na što će se novci trošiti, a u stvari je po tom ugovoru novac potrošen namjenski od strane banke ( refinanciranje dugova dužnika), jeli se u tom slučaju radi o fiktivnom ugovoru ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, Wanksta je napisao:

Evo, našao sam definiciju da refinanciranje dugova i otplata dugova po uslugama kartica spada u namjenske kredite, koji se po kamatnoj stopi i potrebnoj dokumentaciji razlikuju od nenamjenskih kredita.

Znači to su dva različita pravna posla.

 

Da,međutim to nedaje obilježja fiktivnog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 1 godina kasnije...

Postovani,

Imam pitanje vezano uz refinanciranje kredita. Refinancirala sam kredit u RBA banci kreditom za podmirenje obaveza u drugim bankama, koji sam digla u POBI. RBA banka mi je naplatila naknadu za konacnu otplatu kredita o kojoj mi prilikom izdavanja pisma namjere nitko nije rekao nista. Kredit je bio nenamjenski s fiksnom kamatnom stopom. RBA je takoder i obracunao i naplatio i kamate do dana konacne otplate kredita, sto je uredu, ali mene zanima imaju li zakonsku osnovu naplatiti naknadu za konacnu otplatu kredita? U internim aktima banke pise da ako je uplata veca od 75000 kn placa se naknada za prijevremenu otplatu, da li je takav akt zakont, na temelju cega naknadu naplacuju za konacnu otplatu kredita veceg od 75000 kn, a za kredite do tog iznosa naknada se ne placa? Ima li smisla pisati prigovor i kome se mogu s tim pitanjem obratiti? Takoder moram napomenuti da je od uplate novca do zatvaranja kredita proslo 13 dana, u meduvremenu sam naravno zvala i pitala sto se dogada na sto su mi odgovorili da ne znaju ni oni. Na koncu su zatvorili kredite odnosno proknjizili uplatu naplativsi mi naknadu od 1500 kn za koju mi nebi niti rekli da nisam pitala zasto mi nedostaje taj iznos?!

Unaprijed hvala na odgovoru i isprike ako sam promasila temu.

Lp,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , gdlo je napisao:

bio nenamjenski s fiksnom kamatnom stopom

Imaju dvije šeme kod ovoga sa fiksnom kamatom. Prvo jeste digli kredit prije 31.12.2009? Jer ako jeste tada vam smiju naplatiti naknadu. Drugo banke vam imaju pravo naplatiti naknadu ukoliko prijevremeno zatvarate kredit sa fiksnom kamatnom stopom s time da vam max smiju naplatiti 1% od iznosa kredita. To vam je uvedeno s 1.1.2010. Ukoliko zatvarate s promjenjivom ne smiju vam naplatiti naknadu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija