Jump to content

Aljkavost policije


petractrans@gmail.com

Preporučene objave

Prije 4g. ukradena mi je torbica sa svim mojim osobnim dokumentima i kćerinom osobnom kartom. Uredno prijavljeno u pol. postaju. Nakon dva dana nađena odbačena bez novaca no sa svim dokumentima. Opet uredno prijavljeno da je sve nađeno u istu pol. postaju no drugoj službenici koja je rekla da će proslijediti inspektoru i da je sve u redu. Meni i kćeri na granici danas oduzimaju osobne iskaznice jer da su na interpolovim potragama. Sve te dokumente ja do danas, dakle 4 god. normalno koristim. Otvoreno poduzeće, podignut kredit, dobijena potvrda o nekažnjavanj na osnovu te osobne. Profesionalno vozim 4 god. s vozačkom koja je na potjernici.. Uglavnom nikad nitko nije spomenuo da mi nešto nije uredu s dokumentima. S nepuštanjem preko granice napravljena mi je financijska šteta od desetak tisuća kuna. Imam li osnove za tužbu jer ovdje se radi o nemaru policijskih službenika koji nisu poništili potragu nakon što sam prijavila da sam pronašla dokumente. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , sivko je napisao:

Svi dokumenti koji su prijavljeni kao ukradeni/izgubljeni i kad se pronađu ne vrijede više nego je potrebno napravit nove a stare odnest da se ponište i obriše iz sistema potrage za istima.Pogriješili su ako nisu rekli da se moraju napravit novi dokumenti a to treba i dokazat.

Upravo tako. Korisnik je rekao da je sve uredno prijavio, nigdje nije spomenuo upute policijskih službenika (što ne znači da ih nije bilo). Ali kako god, zar policija ne bi trebala reagirati na Interpolovu potragu i pronaći vlasnika osobnih dokumenata, a ne ovako. Pa kad prijaviš gubitak bankovne kartice, banka odmah blokira karticu i ne možeš obavljati ništa s tom karticom nego moraš praviti novu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam da li interpol traži a sasvim sigurno da se dokumenti traže preko SIS II (schengen) pa kako su naši u sistemu i skeniraju došlo je do pronalaska. Kako naši (prometnici i granica) nisu prije otkrili ne znam (igrom slučaja valjda nisu kontrolirali).Pošto nije nigdje zabilježeno da su dokumenti pronađeni nisu mogli ni obrisat.Móže uputit predstavku pa čekat odgovor i u slučaju da se krivac pronađe tražit odštetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bi rekla ovako: imate li dokaz da ste policiji "javili" da su dokumenti pronađeni? Jer mi se iz posta čini da je sve bilo na sumenoj predaji, vi došli u postaju, oni rekli da će prenijeti dalje itd.

Ako je ovo drugo, onda, ružno će zvučati, ali sami ste si krivi, sve uvijek treba napismeno. Ako imati dokaz da ste javili postaji da su dokumenti nađeni - onda ću odgovoriti dalje.

 

uređeno: od hetta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne dobije se ništa napismeno. Dođe se, nadopuni ranija prijava (zavedeni su svi koji dolaze u postaju) i oni obustave. Ovo je čisto njihova greška i moguće je tužiti, pogotovo ako je nastala dokaziva šteta. Međutim, kako će ta tužba proći, nemam iskustva.

Vjerojatno se radi o novoj osobnoj iskaznici kad je došlo do ovoga? Stare se jednostavno ponovno aktiviraju u toj situaciji i put se uredno nastavlja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 23 minuta, sivko je napisao:

Nema aktivacija ni starih,prijavljeno poništeno i samo slijedi pravljene nove.

ja koliko imam iskustva sa izgubljenim dokumnetima obično završava taako da kad se prijavi nestanak ,onda ni naknadni pronalazak ne vrijedi da ostaje taj dokumenat,već se pravi novi......međutim postoji šansa da dokument nije "poništen",pa se onda može i dogoditi da službenik kaže sve u redu ...ko da ništa nije bilo.....međutim osobna je ipak bila poništena.....zašto osobi nije rečeno da treba praviti novu....kako to dokazati?.....ali meni je najzanimljivije od svega ovdje kako se godinama i dalje funkcionira normlano sa ponišenom osobnom bez problema....čak se dobije potvrda i u sudu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se aktivirati stara ako nije zatražena/izdana nova, redovno se tako i radi kad se pronađe. Baš sam osobno neki dan provjeravao s upravnim poslovima, a u zadnjih mjesec dana sam osobno to dva puta radio.

Što se tiče drugih institucija, one ne provjeravaju važenje isprave. Ako je na njoj datum po kojem još vrijedi, može se koristiti. Ako bi došlo do kakve zlouporabe, mjerodavno bi bilo to je li gubitak (krađa...) prijavljen. Naravno da to nije neko rješenje, ali ne vidim kako bi svi mogli imati uvid u evidencije. Onda isprava ne bi imala svrhu kada bi ju svaki put trebalo verificirati (naravno, dok sve ne bude centralizirano i automatizirano, ali mislim da bi se tomu pružao veliki otpor).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako upravni poslovi kažu da je u redu, u čemu je onda problem?

Osoba izgubi osobnu iskaznicu, prijavi gubitak i ne zatraži izradu nove. Osobna još nije poništena, iako je raspisana objava. Osoba ju pronađe nakon par dana i dođe prijaviti pronalazak. Uzeti joj tu osobnu, poslati u upravne da ju ponište i tjerati da vadi novu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija