Jump to content

Korištenje izjave u tužbi


Ela22

Preporučene objave

Pozdrav,

Treba  mi pomoć oko razjašnjanja sljedeće situacije. Prije par mjeseci tadašnji dečko me je fizički napao, imala sam par modrica na tijelu te sam zbog jedne ozljede otišla na hitnu. S obzirom da je imao psihički problema i spremao se na lječenje izvan zemlje, nisam ga prijavila iako su me na hitnoj uputili na to. Njima sam rekla da jesam kako oni nešto ne bi pokrenuli (nisam znala kakva je procedura). 
Par tjedana poslije policija je došla na moju adresu s obzirom da su dobili od hitne dokumentaciju odnosno moje nalaze. Dala sam izjavu što se dogodilo no odmah sam rekla da ga ne zelim prijaviti te sam ispunila nekakav obrazac gdje potpisujem da ne zelim da se vodi ikakav postupak protiv njega na osnovu toga, mislim da je policajac u tom obrascu naveo zakon o jednakosti spolova.

Isti taj dečko je u par dana razlike fizički napao još jednu osobu te ga je ista prijavila i podigla privatnu tužbu. U oba slučaja bile su lakše tjelesne ozljede. Zanima me da li se moja izjava moze koristiti u korist te druge osobe koja je podigla privatnu tuzbu tj. da ta osoba to spomene na sudu ili pridoda kao dokaz, bez obzira što sam ja potpisala obrazac gdje navodim da ga ne zelim prijavit?

Iskreno ne znam ni sama što sam to točno potpisala jer mi nije detaljno objašnjeno,samo sam rekla da ga ne zelim prijaviti jer dok je policija došla po moju izjavu on je već bio u drugoj zemlji na lječenju.

 

Hvala na odgovoru

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Korištenje izjave u tužbi
Prije 24 minuta, Ela22 je napisao:

mislim da je policajac u tom obrascu naveo zakon o jednakosti spolova.

Vjerojatnije Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji.

Prije 24 minuta, Ela22 je napisao:

Zanima me da li se moja izjava moze koristiti u korist te druge osobe koja je podigla privatnu tuzbu tj. da ta osoba to spomene na sudu ili pridoda kao dokaz, bez obzira što sam ja potpisala obrazac gdje navodim da ga ne zelim prijavit?

Iskreno ne znam ni sama što sam to točno potpisala jer mi nije detaljno objašnjeno,samo sam rekla da ga ne zelim prijaviti jer dok je policija došla po moju izjavu on je već bio u drugoj zemlji na lječenju.

Ne znamo što ste uopće izjavila i potpisala, pa je taj dio teško komentirati.

Ali vas mogu pozvati kao svjedoka na sud. Pazite pritom da se ne upuštate u davanje lažnih iskaza da bi zaštitila partnera, jer je to kazneno djelo. Ako već idete tim putem, pozovite se na pravo da ne svjedočite protiv 'izvanbračnog partnera'.

(ako je u tako kratkom razmaku u dva odvojena slučaja iskazao nasilje, očito je sklon nasilju i ne vidim nikakvu korist da ga štitite)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar je u tome što se postupak i za ovo prvo (ako se ostane na prekršaju) pokreće po službenoj dužnosti, tako da se ne može potpisati izjava da ne želiš progon. Moguće je da su napisali zapisnik o ispitivanju svjedoka u kojem su naveli da se ne osjećaš žrtvom, bez elemenata prekršaja, pa postupak nije pokrenut (možda ove dvije stvari zvuče isto, ali nisu).

Taj zapisnik se ne može koristiti u drugim postupcima, ali kao što kaže felixx, mogu te pozvati kao svjedoka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Moguće da se nešto radilo u smjeru oportuniteta, pa da se ne pokreće postupak, ako ni sama žrtva nema interesa.

No, i da žrtva nema interesa, ako država nađe interes, postupak ide dalje, jedino je upitno dokazivanje djela ukoliko žrtva ujedno spada i u grupu tzv. privilegiranih svjedoka odnosno uživa blagodat nesvjedočenja (aktualan je primjer jednog župana i njegove supruge).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nisam ni na koji način privilegirana, a ni on.
Policajci su došli na moju adresu zbog obavijesti od hitne, no tada nisam bila kući. Obavještena sam da moram doći na policiju dat izjavu i kada sam došla odmah sam rekla da ga ne želim prijaviti. No policajac je uzeo izjavu (gdje sam opisala događaj) i nakon toga se konzultirao sa svojim nadređenim u vezi toga što sam rekla da ga ne želim prijavit. Konzultirali su se na koji će se zakon opozvat vezano za to da ne želim da se išta vodi protiv njega i tad sam čula to za jednakost spolova, i nadređeni mu je rekao pošto je uzeo izjavu da to onda ide samo u policijski zapisnik..

U taj dokument gdje su evidentirali da ne želim da se išta vodi protiv njega, napisao je kako sam rekla da je on na lječenju i da smatram da će se promjeniti. I upozorili me da ne trebam imat ikakav kontakt više s njim.I to je bilo to.
Samo me zanimalo hoće li se/može li se moja izjava koristit u toj drugoj tužbi,bez obzira što sam potpisala nekakav dokument koji su mi dali da potpišem na osnovu toga što sam rekla da ga ne želim prijavit. Jer nejasno mi je kako se to vodi i može li bilo tko zatražit tu moju izjavu kao dokaz u svojoj privatnoj tužbi.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, sud kod odlučivanja u privatnoj tužbi može od policije zatražiti i dobiti podatke koji se odnose na tu tužbu, pa i spise u kojima je policija prema vama postupala, te može koristiti i informacije koje su tako prikupljene. Može i te policajce pozvati kao svjedoke.

Sad, kolika je težina toga u odluci kod te privatne tužbe, to ne bih znao reći...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija