Jump to content

Mjesna nadležnost suda - privatna tužba povodom uvrede/klevete


Lakonogi

Preporučene objave

  • 3 tjedna kasnije...

Primarno pravilo kod određivanja mjesne nadležnosti jeste mjesto počinjenja djela (dakle, u vašem slučaju, gdje su izvršene radnje u smjeru narušavanja časti i ugleda), dok ZKP daje dodatnu mogućnost kod kaznenih djela kod kojih se progon poduzima po privatnoj tužbi, da se privatna tužba može podnijeti i sudu gdje okrivljenik ima prebivalište/boravište (čl. 20. st. 2. ZKP-a).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Postovani, 

Moze li mi netko reci po pitanju mjesne odnosno stvarne nadleznosti: u konkretnom slucaju radi se o skrbi djeteta gdje sam vec pisao pod tom temom, ali zanima me sad drugo: pravomocna presuda donesena je od strane Opconskog suda u Rijeci, dijete ima HR drzavljanstvo i u putovnici upisanu austrijsku adresu gdje zivi sa ocem koji ima potpunu skrb mad malim. Majka ima prijavljeno prebivaliste u HR gdje i zivi, a zadnji put recimo kada je otac prekrsio sudsku presudu i nije dao majci dijete da ostvari pravo susret s malim sve se dogodilo u Bosni. Gdje bi tocno trebalo podnijeti kaznenu prijavu protiv oca za nepostovanje sudske presude da se obnovi postupak i da se provede ovrha nad djetetom te ono pripadnr majci pod potpunu skrb ili u najmanju ruku da se promjene uvjeti kod preuzimanja djeteta...da li je to Rijeka gdje je sud donio presudu, da li je to Austrija gdje mali zivi sa ocem ili je to ovdje u HR gdje je majka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadležno je mjesto počinjenja kaznenog djela, odnosno gdje je počinitelj radio ili bio dužan raditi, odnosno gdje su nastupile posljedice kaznenog djela. Po mom mišljenju, najpogodnija bi bila mjesna nadležnost ODO u Rijeci, jer je i spis Općinskog suda u Rijeci tada dostupan. Što se tiče kaznene prijave u Republici Austriji po austrijskom pravu, to je također moguće, ali se tada primjenjuje austrijsko kazneno pravo, za koje mi nije poznato sadrži li uopće ovakvo kazneno djelo kao kod nas (neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta), o kojemu pitate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija