Jump to content

Razvod braka sa laznim svjedocenjem


Danijel Zalac

Preporučene objave

Imam jedn problem i  zamolio bih vas za savjet.

Ovako.Moja majka i otac su se vjencali u SFRJ u beogradu sedamdesetih.I za vrijeme domovinskog rata otac je samnom i dvoje brace bez znanja majke prebjegao u hrvatsku iako je majka bosanka po narodnosti.nije je poveo.ona je tad sve uredno prijavila (1989).Nakon nekih 5 godina u hrvatskoj otac se bez znanja majke razveo u hrvatskoj iako je brak sklopljen u beogradu.otac je imao odvjetnika a majci je dodjeljen za branioca sin od oceve sestre.i on je dao lazni iskaz da mi je majka alkoholicar i da joj se ne zna adresa iako mama nikada nije mjenjala adresu na kojoj je i danas.e sad mene zanima dali je potrebno podnjeti tuzbu za lazno davanje iskaza sudu protiv branioca moje majke (sin sestre moga oca) ili mozda za sukob interesa branioca moje majke.otac je preminuo 2004.

Unaprijed zahvalan.

Danijel Zalac

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 2 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Iz kojih razloga? Mislim da je nastupila zastara za kaznena djela koja spominjete, a ne može se uspostaviti više brak jer je osoba s kojom bi Vaša majka trebala biti u braku, preminula.

Ja samo zelim da ponistim taj razvod.zar u hrvatskoj zastarijeva kazneno djelo? ne znam zasto se otac bez znanja majke razveo i nije mi jasno kako jedna drzava moze razvesti brak sklopljen u drugoj bez potpisa.ali opet kazem da stojim do toga da to nije bilo u nadleznosti RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji zastara kaznenog progona, da. Recimo da bi ovo bilo kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja po sadašnjem KZ-u, za koje se može izreći kazna zatvora do pet godina, što znači da zastara kaznenog progona za to djelo nastupa za 15 godina od počinjenja djela, što je, ako je djelo počinjeno 1994. godine, nastupilo 2009. godine. Vaš bratić bi također trebao biti živ da bi se mogao poduzeti kazneni progon protiv njega. Dokazivanje je također otežano nakon proteka vremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemožete učiniti ništa po tom pitanju, kao što Vam je i rečeno, nastupila je zastara, a i Vaš otac,  koji je davno preminuo, ne može biti u braku koji je razveden na njegov zahtijev (Tužbu), a nije toliko bitno niti to "lažno" svjedočenje  ako je od prestanka postajanja bračne zajednice do pokretanja postupka za razvod braka proteklo određeno vremensko razdoblje, a što je razvidno iz Vašeg posta, te je to uvjet da sud, na temelju te činjenice, rastavi brak Vaše majke i Vašeg pok. oca na njegov tužbeni zahtijev.

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u Razvod braka sa laznim svjedocenjem

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija