Jump to content

alimentacija skrb o djetetu


hogar1983

Preporučene objave

U kratko moja prica, roditelj sam djeteta sa posebnim potrebama, teske prognoze, dijete ce sada napuniti godinu dana. Imam dobra primanja 10-13k, ovisi o mjesecu, prekovremeni, itd... vlasnik sam stana otplacenog u cijelosti i jednog koji sam kupio na kredit 30g. Majka i ja smo bili u kratkoj vezi, iz koje se rodilo dijete. Tijekom trudnoce, njena lezanja u bolnici, dijete u inkubatoru itd.. bio sam maksimalno prisutan, odlazio u bolnicu, kupovao stvari, itd. Brinuo se o djetetu i majci dok je bila u losem stanju. Nakon sto je dijete izaslo iz bolnice imao sam neki a ne znam objasniti, zivcani slom, majka se svadjala sa mnom, ima sam avanturu za koju je ona saznala itd.. uglavnom bio sam los. ali isto vrijeme uplacivao sam kao i od dana kada je zatrudnjela prosjecno 2500kn, kupovao stvari za bebu, placao njene racune, itd.

za nesto imam za nesto nemam potvrdu, bio sam jako otresit i govorio uzasne stvari o djetetu i njoj. pisem da bi dobili sliku. situacija je sljedeca, zelim imati neku vezu sa djetetom, na kraju zato sam i kupio veci stan itd.. ali majka djeteta je otisla odvj koji potrazuje minimalno 3500 kn sto mislim da je previse, ali mogu je shvatiti, ail nikada materijalno nisam zakinuo ni nju ni dijete. zanima me koje su mi sanse da se smanji alimentacija, koje su mi sanse da provodim vrijeme sa djetetom te ukoliko ne mogu placati alimentaciju, ide li ovrha na stan itd.. takodjer majka ima jako dobre prihode... hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno, jedinu mogućnost vidim da ponudite neku razumnu svotu pa da to probate dogovorno riješiti ili se parničariti i osporavati toliku svotu za uzdržavanje, jer se i meni čini, bez obzira na sve navedeno, da je malo previsoka..

Dakle, uzmete odvjetnika, dogovorite se sa njim koliko bi po Vama bilo realno, on pošalje dopis odvjetniku majke djeteta i proba ishoditi manju svotu uzdržavanja nego što majka, u ime djeteta, potražuje ili, kažem, sudskim putem to osporavati...

Mišljenja sam da Vam je najbolje uzeti odvjetnika i riješiti to na adekvatan način, naravno, u sklopu toga i viđanje sa djetetom, jer je to pravo djeteta (pravo djeteta na obadva roditelja), kao i Vaše osobno pravo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, oprostite, malo Vam je čudno postavljeno pitanje, ako je ona podnijela Tužbu i tužbeni zahtijev, Vi nemate izbora ići ili ne ići, Vi ćete morati "ići" ili, neodazivanjem, priznati tužbeni zahtijev imala ona osnove ili ne imala, sud neće osporiti njezin tužbeni zahtijev umjesto Vas, sud će donijeti odluku temeljem utvrđenog činjeničnog stanja..

No postoji još jedna solucija, da se pojavite na ročištu, osporavate tužbeni zahtijev, a ako vidite da "gorite", ponudite neku razumnu svotu za koju smatrate da bi bila pravedna i za Vas i za dijete...

No jedna srvar tu nije jasna, jeste li Vi uopće podnijeli Odgovor na tužbu u kojem ste osporavali tužbeni zahtijev?

Ako niste, sud će, primjenom čl. 233b ZPP-a, donijeti presudu radi ogluhe, prihvaćajući njezin tužbeni zahtijev postavljen u Tužbi, na koju presudu nećete imati pravo žalbe osim radi bitne povrede materijalnog prava, no odluka je samo Vaša i sami morate odlučiti što ćete dalje, samo sam Vam naveo zakonske mogućnosti koje imate..

Sretno Vam..!

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

krivo sam se izrazio, ona je dala zahtijev u centar, njezini odvj kazu da ako ne potpisem na sudu mogu ici od 4000 do 6000, neka razumna cifra mi je od 2000 do 3000...

uglavnom razumijem, pitanje je cudno jer stvarno nemam iskustva sa time, takodjer ona je dobra mama, i razumijem argumente, otici cu odvjetniku i vidjeti imam li mogucnosti osporavati, ali da na kraju cu vjer platiti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma pustite to što njezini odvjetnici kažu, neznam temeljem čega bi mogli tražiti uzdržavanje u iznosu od 4.000,00 do 6.000,00 kn, doduše oni mogu ići, a sud je taj koji će donijeti konačnu odluku kada utvrdi stvarno činjenično stanje, kažem, probajte se na miran način dogovoriti, tj. ponuditi neku, Vama, prihvatljivu svotu (tu koju navodite), pa ćete vidjeti "kako dišu", a ako dogovor neće biti moguć, onda, nažalost, jedino sudskim putem, a dalje će biti sve na sudu..

Kažem, odluka je samo Vaša, mada bi Vam moja sugestija bila da si uzmete odvjetnika kako Vas se nebi moglo "ucjenjivati", jer to nije za mjesec-dva, već za duži vremenski period i morate biti oprezni kako Vas nebi "navuklo" na krivi potez i, samim tim, na neželjene pisljedice...

Sretno Vam, oprezno i držite se..!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 17 minuta, hogar1983 je napisao:

imam 2 stana, dobru placu, ona ima uzasne poruke u zadnje vrijeme, moju prevaru, i bolesno dijete...

hvala Vam na odgovoru!

A da, specifična situacija, poglavito radi bolesnog zajedničkog Vam djeteta..

Molim i sretno još jednom..

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

potpisali smo sporazum u centru... koliko sam shvatio to sada ide na sud itd.. dijete ima invalidninu itd.. prijavio sam ga na sebe prosli tj radi olaksice na placu itd.. ali sada majka djeteta kaze ako ga ne odjavim i ona ne dobije punu olaksicu ideml na sud gdje ce traziti vecu alim gdje ce odvj uzeti u obzir nekretnine i ostalo.. ima li pravo na to ? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da roditelj koji plaća uzdržavanje djeteta, financijski uzdržava dijete, ima pravo na olakšicu na plaći, molim da me se ispravi ako griješim, ali mislim da ipak ne griješim, jer se iz  njegove plaće uzdržava dijete, pa bi logički bilo da on i ima tu olakšicu na plaći,

Možda bi bilo dobro da se o navedenom posavjetujete u nadležnoj PU

Sretno..!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...
Prije 36 minuta, hogar1983 je napisao:

Nakon dogovora placam alim 3500 kn, majka na temelju djetetovog stanja dobiva od drzave 2300 kn, sad ide na pola radnog vremena, placa ce jou biti 5000 kn. Trazi vecu alim, ima li pravo b to, trazi 7000 kn ?

Ima pravo tražiti, ali pitanje je koliko će uspjeti sa svojim zahtjevima. Po mom mišljenju ovo je i više nego previše. Međutim, bitno je osim Vaših primanja, i kolike su potrebe djeteta, odnosno koliko je opravdano da su uistinu mjesečni troškovi za dijete toliki. Mislim da bi Vam bilo pametno uložiti u dobrog odvjetnika, jer ovdje se radi o dugoročnoj obvezi i svakako bi trebalo provjeriti ima li osnove za ove njene zahtjeve. Također, zanima me, da li ste uredili pitanje susreta i viđanja svog djeteta, odnosno da li Vam je omogućeno održavanje odnosa sa djetetom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znaci sada zeli potpuno skbrnistvo za dijete, sto mi je ok da odlucuje o skolama, odmoru itd, provodi najvise vremena sa njime, alim ne misli dirati ako se stanje ne promijeni.

zanima me koje su konzekvence toga, da li mogu dobiti vise vidjanja kasnije, mogu li dobiti vecu alim kasnije, moze li se kasnije stanje promijeniti ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , hogar1983 je napisao:

znaci sada zeli potpuno skbrnistvo za dijete, sto mi je ok da odlucuje o skolama, odmoru itd, provodi najvise vremena sa njime

Potpuno skrbništvo je ozbiljna stvar, jeste sigurni da ovo tražit i ako jeste, kako je ovo obrazložila?

prije 2 sati , hogar1983 je napisao:

alim ne misli dirati ako se stanje ne promijeni.

Prethodno ste naveli da traži povećanje alimentacije na 7.000,00 kn?!

prije 2 sati , hogar1983 je napisao:

da li mogu dobiti vise vidjanja kasnije, mogu li dobiti vecu alim kasnije, moze li se kasnije stanje promijeniti ?

Ništa od ovoga nije trajno uređeno i sve je promjenjivo, jer su i djetetove potrebe promjenjive. Dobro proučite to oduzimanje skrbništva i temeljem čega to traži, jer isto se može odraziti na susrete i viđanja djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zeli imati samostalno pravo o odlucivanju za skole, odmore itd, to mi je u redu, vidjanje bi ostalo kao sada i povecalo bi se sa vremenom.

zanima me samo kako se to mooze odraziti na alimentaciju, ukoliko jednog dana zelim da dijete pola vrmeena provodi sa mnom, itd, da li to sto sam joj dao da odlucuje o svemu ostalome moze se odraziti negativno za stvari koje sam spomenuo. alimentaciju je rekla bar je tako rekla da ne misli dirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , hogar1983 je napisao:

znaci sada zeli potpuno skbrnistvo za dijete

Kakav je točno postupka pokrenut u odnosu na Vas? Ovo Vas pitam, jer je roditeljsku skrb moguće oduzeti roditelju koji zlorabi ili grubo zanemaruje roditeljska prava i dužnosti, a roditelj koji je lišen prava na roditeljsku skrb, gubi sva prava iz roditeljske skrbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidjao sam dijete ne redovito, ali vidjao sam, npr vodio ga doktoru, uzeo go kad su oboje bili bolesni i kuhao im itd. Par puta smo ga skupa vodili na bazen. Ne opravdavam se ali tesko mi pada trenutna situacija, da poslije trudnoce i svega spadnem na 2h tjedno. Ugl dosta sam neugodan prema majci, znam joj reci ne osjecam potrebu da idem kod vas, itd. I ona mi ne ostane duzna i kaze dowta toga nevezano za to. 

U zadnjih mj dana trebali wmo se pomiriti i sve alu niaam mogao, plus jos par situacija. Ona je sada ba pola radnog vrem3na, ima dobru placu kao i ja, oboje smo stambeno zbrinuti, ja imam dobru placu 14000, kredit za stan i jedan otplaceni stan. Problem je sljedeci oboje smo gadovi prema jedno drugome, mrzim sudove i centar za soc rad vise od icega, ali ne volim da m3 s3 iskoristava, iskreno nisam za dhecu i bio sam iskren prema tome od prvog dana, ali kad se dogodilo sve sam placao, vodio je dr, brinuo se o djetetu, itd. Iskreno umo3an wam od svega, ne zelom joj dati skrbnistvo i ne zelim joj dati vecu alim jer b3ma potreba, dijete ima velikih zdr probl3ma, dobiva 2800 kn, 3500 kn alim, plus miwlim da joh centar placa neke rezije, ne volim da na temelju djeteta me lihvari i da koristi ucjene za to, npr nece traziti alim ako joj dam skrbnistvo. Umoran sam i zelim kraj, i ako ima osnove za skrbnistvo i alim to mi je ok, ali ako cemo zavrsiti na sudu onda mi je opet oi jer ne mogu ovako. Zanima me ima li temelja sve syo trazi, ima li osnova, otisao bi odvj ali opet sam sav go potrosio na bebu i doktore i nisam trebytno u zg. Rasp8sa9 sam se u crticama jer eto da .ozda se dob8j3 bolja slika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da nema temelja za oduzimanje roditeljske skrbi i da nema temelja za veću alimentaciju. I da bi Vam bilo pametno potražiti pomoć odvjetnika u slučaju budućih sudskih postupaka, te da bi bilo i više nego dobro da se trgnete iz tog stanja u kojem jeste i da se posvetite roditeljstvu, jer to Vas dijete treba oboje, koliko nju kao majku, toliko i Vas kao oca. Nema te alimentacije koja može nadoknaditi Vašu odsutnost. Prema tome, borite se za svoje dijete i njegova prava, a manje borbe sa majkom i sve će doći na svoje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dajte si malo vremena, jer oboje ste prošli dosta toga i ne radi se o nimalo lakim situacijama, tako da je vrijeme prilagodbe itekako potrebno. Pokušajte u međuvremenu biti bar malo manje grubi prema njoj, pa možda i bude učinka, jer me ne bi čudilo i da je ovo njen obrambeni mehanizam u odnosu na cjelokupnu situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Lp,,rastao sam se prije 13 godina,bivsa se udala i ona i njen sadasnji muz su mi branili vidanje djeteta,,alimentaciju sam uredno placao 5 godina,s tim da djete nisam nikako vidio,,moje pitanje je,bivsa se odrekla alimentacije a ja vidanja i to sve napismeno,da bi ona sad nakon 13 godina ponovno trazila da joj placam,,ima li na to pravo iako se toga svega odrekla napismeno,hvala lijepa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Dobar dan,

sad nastojim vidjati dijete kako smo se dogovorili, puno moram nadoknaditi i ide dosta sporo, njegova majka dio alimentacije placa stavlja na stednju sa kojim ce kupiti auto itd...

zanima me sljedece:

1. smijem li traziti da vidjam dijete cesce od 2h tjedno ?

2. smijem li traziti plan terapije da me obavijestava i da mi govori koje je njegovo zdr stanje ?

3. smijem li je pitati koliko mjesecno trosi na dijete ?

4. smijem li je pitati koji su joj prihodi ?

trenutno od alimentacije i doplataka i sa tim sto je prijavila dijete na sebe dobiva najmanje 7000kn, dijete je napredovalo i vise koliko mi je poznato ne ide na privatne terapije itd, nije mi ok da mi skoro trecina place ide na alimentaciju ako nije potrebno ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Željac047 je napisao:

Mišljenja sam da roditelj koji plaća uzdržavanje djeteta, financijski uzdržava dijete, ima pravo na olakšicu na plaći, molim da me se ispravi ako griješim, ali mislim da ipak ne griješim, jer se iz  njegove plaće uzdržava dijete, pa bi logički bilo da on i ima tu olakšicu na plaći,

Možda bi bilo dobro da se o navedenom posavjetujete u nadležnoj PU

Sretno..!

Ja sam pitala za sebe u poreznoj, roditelji koji se ne mogu ili ne žele dogovoriti imaju pravo temeljem presude ili rješenja o povjeravanju djeteta tražiti olakšicu pola-pola. Ni više ni manje, to su mi rekli dva puta do sada, kad sam zvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Opet pitanje, majka djeteta je sada na pola radnog vremena, posto dijete ima invaliditet imala je veliku olaksicu na placi, sada zeli da ja prijavim dijete na sebe posto sa pola radnog vremena nema pravo na tu olaksicu i da joj te novce isplacujem uz alimentaciju dok ne pocne opet raditi. Ukoliko prijavim dijete na sebe i dajem joj te novce moze li to kasnije iskoristiti za vecu alimentaciju ? Isto tako sto ako prestane raditi hoce li mi tu olaksicu sto bih joj placao iskoristiti za prihode pa jos ekstra pov alim ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može pojašnjenje o kakvoj se olakšici radi, obzirom da do sada nisam čula za išta slično. SRV koristim i ja za svog invalida.

Što konkretno znači da prijavite dijete na sebe? Na poreznoj ili gdje?

Osobno sam mišljenja da joj, ukoliko biste joj izašli ususret na opisani način, ne bi imala nikakvih argumenata da traži povišenje iznosa uzdržavanja, jer realno nema temeljem čega. Zašto biste Vi uopće njoj izlazili ususret i činili uslugu tog tipa (baš me zanima o čemu se radi i je li to izvedivo), ako po drugoj stani strahujete da bi to mogla iskoristiti protiv Vas...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 14 minuta, hogar1983 je napisao:

Ukoliko prijavim dijete na sebe i dajem joj te novce moze li to kasnije iskoristiti za vecu alimentaciju ? Isto tako sto ako prestane raditi hoce li mi tu olaksicu sto bih joj placao iskoristiti za prihode pa jos ekstra pov alim ?

Ukoliko prijavite dijete na sebe tada imate više opcija. Prva je da joj te novce uopće ne dajete već da samo nastavite redovno plaćati alimentaciju u iznosu koji je dosuđen i druga opcija je da joj uz određenu alimentaciju isplaćujete i taj iznos. Ukratko, imate pravo prijaviti dijete na sebe, a samo je stvar Vaše dobre volje, hoćete li joj ta sredstva isplaćivati ili ćete ih zadržati za sebe. 

Ta olakšica ne može sam po sebi biti osnova za traženje povećavanja iznosa alimentacije, i to bez obzira da li Vi tu olakšicu zadržali za sebe ili je majci isplaćivali uz alimentaciju koju redovno mjesečno podmirujete. 

Mišljenja sam, da bi joj trebali uplaćivati tu olakšicu uz alimentaciju, ali samo ako joj je taj iznos prijeko potreban za podmirivanje potreba djeteta. Ukoliko nije, zadržite ta sredstva za sebe i barem ovako privremeno olakšajte si redovno i uredno plaćanje alimentacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija