Jump to content

Prometna nezgoda


Milan Jelinic

Preporučene objave

Pozdrav.imao sam prometnu nezgodu na autocesti A1 Zagreb-Split gdje sam naletio na rasuti teret na kolniku te izletio s kolnika uz veliku materijalnu štetu na vozilu. Osoba kome je ispao teret nije se zaustavila da bi pokusala to ukloniti s kolnika tako da je N.N. pokusao sam naplatiti stetu preko police osiguranja auto cesta u ovom slučaju Croatia osig.. ali su mi poslali odgovor da nemam pravo na naknadu štete jer je njihov osiguranik poduzeo sve preventivne mijere za odvijanje neometanog prometa. Pa me sad zanima. Kako naplatiti štetu i od koga kad nemam kasko a osoba je N.N.a ipak ideš na autocestu jer je to ipak zatvoreni tip autoceste i smatraš da se voziš sigurno? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

U slučaju sudara s neosiguranim motornim vozilom ili nepoznatim motornim vozilom Vaš odštetni zahtjev možete podnijeti Hrvatskom uredu za osiguranje ili jednom od naših društava za osiguranje koje će ga zaprimiti te proslijediti na rješavanje Hrvatskom uredu za osiguranje (odnosno u pojedinim slučajevima društvo za osiguranje će Vaš odštetni zahtjev riješiti samostalno uz prethodno dobivenu suglasnost Hrvatskog ureda za osiguranje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako šteta nastane od nepoznatog ili neosiguranog vozila, HUO ne pokriva štetu na vozilu, odnosno imovinsku štetu, nego samo neimovinsku štetu odnosno ozljede. 

Nemojte se HUO-u uopće obraćati.

Obratite se HAC-u i vidite možete li pribaviti snimke nadzornih kamera kako bi identificirali vozilo s kojeg je pao teret.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Suprugu je na zaobilaznici pod vozilo podletila metalna "klocna" koja je ispala iz kamiona, a nije ju uspio zaobići zbog vozila ispred sebe, koje je izbjeglo nalet. Ima i svjedoke, poznat je vozač i reg.oznaka vozila, no osiguravajuće društvo vozača kamiona odbija isplatiti štetu auto servisu, jer u policijskom zapisniku piše da nije učinjen prometni prekršaj. Što se može učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Update: u potvrdi od strane PU navedeni su sudionici i opis događaja, ali nigdje izrijekom nije navedeno što se točno dogodilo, pa pretpostavljam da zbog toga osiguravajuće društvo ne može platiti štetu auto-servisu. Da li suprug ima pravo tražiti od osiguravajućeg društva krivca uvid u njegovu izjavu, te, ako je vozač priznao krivicu, da li može tražiti dopunu policijske potvrde? Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obično se u tim policijskim potvrdama koje su potrebne radi izvida štete niti ne prejudicira krivnja nikoga, ali znam da osiguravajuća društva znaju biti zaguljena pa tjeraju oštećene da sami utvrđuju činjenice, prikupljaju izjave i slično. Ako možete zapisati izjavu svjedoka pa je poslati osiguravajućem društvu, to zna pomoći. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suprug je danas dobio dopis od osiguranja da je odštetni zahtjev pravno neosnovan, jer da po potvrdi iz PP nema elemenata protupravnosti te da nije utvrđen prekršaj sudionika. Navedeno je da imaju izjavu osiguranika, pa smo zatražili uvid u istu. Isto tako ćemo tražiti izjavu i svjedoka koji je vidio što se dogodilo i sa svojim kolegama je pomogao suprugu podići auto da izvuče klocnu ispod vozila. Očito da ćemo, kako ste rekli, morati sami odraditi posao dokazivanja. Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija