Jump to content

Problem s kupnjom stana


kresica13

Preporučene objave

Dobar dan,

 

S investitorom sam potpisao predugovor za kupnju stana u novogradnji za koju nema teoretske šanse da bude izgrađena do roka u predugovoru jer je građevinska dozvola odbijena i gradnja još nije ni počela.

Predugovor jasno definira da se radi o kupoprodaji stana na jasno definiranoj čestici koja je u katastru upisana kao uređeno zemljište u vlasništvu investitora.

Predugovor također jasno definira visinu kapare i datum njene isplate, što smo uredno uplatili.

Investitora sam zvao kad sam vidio da je građevinska odbijena na što je rekao da je to njemu prvi glas - što je potencijalno bila i istina budući da sam ga zvao sljedeći dan nakon što je odbijena dozvola.

Sad je prošlo mjesec dana, zovem ga opet da vidim u kojem stanju je projekt, ali mi je blokirao broj, ne javlja se na SMS.

 

Strpljenje mi je već vrlo slabo, ne dobivam odgovore što se događa s projektom i ne želim čekati realizaciju stana 5 godina.

Molim vas za savjet što i kako dalje? Da se obratim odvjetniku ili je to nepotrebna eskalacija u ovom trenutku?

Koja su moja prava za potraživanje penala i mogu li tražiti vraćanje kapare ako se ovakav tretman nastavi i dalje?

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav,

Kupujem stan koji je u postupku etažiranja, našla sam ga u oglasniku, posrednik je agencija..Vlasnica stana ne živi u Hrvatskoj, njena majka ima punomoć za prodaju...Dobila sam na uvid svu dokumentaciju i želim obaviti kupnju...Sporno je to što prodavateljica ne želi priložiti svoju osobnu iskaznicu tj. njenu kopiju, ja sam dala agentu fotokopiju svoje osobne...Dva mjeseca već čekam da se realizira to rješenje o etažiranju koje je u papirima pokrenuto, ali  netko u nadležnim službama nije obavio upis pravilno pa je i ta "pogreška" u zabilježbi sporna...Gospođa sad žuri s prodajom i želi ići u prodaju s glavnim ugovorom i isplatom u gotovini...Meni je rizično isplatiti toliku svotu novaca na ruke kad najvažniji dokument (osobnu iskaznicu) dotična prodavateljica ne želi priložiti ni kopiju nego još pita šta će mi...Napominjem i to da uopće ne želi komunicirati direktno nego preko svoje odvjetnice koja sastavlja (pred)ugovor i kontaktira s mojim odvjetnikom kojega ja nisam angažirala za taj posao kupoprodaje već kao osobu koja će provjeriti svu dokumentaciju i vjerodostojnost iste...Odvjetnik se slaže da je normalno da tražim dokument kojim se dokazuje identitet prodavateljice...Ispada da sam ja nepovjerljiva...Šta da radim, stan želim kupiti, prošla je već godina dana da sam podstanar...a sad mi ovo sve izgleda mutno i slično ucjeni jer kaže da će prodat drugima ako sam neodlučna...Ja samo želim zaštititi sebe od moguće prevare...Agentica za nekretnine hoće na godišnji pa i ona forsira da odmah idem na glavni ugovor...jer želi svoju proviziju...

Unaprijed hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji nekakav problem s uplatom na račun? Kad kupac plaća gotovinom, to je razlog za oprez, a koliko sam shvatio, ovdje prodavatelj inzistira na isplati u gotovini? Što bi mi bilo da ikad više poželim prebrojavati novac posložen po kovertama...Vrlo neugodna situacija, svojstvena nekim prošlim vremenima kad su takve stvari valjda bile normalne. Kod ovjere ugovora će se obje strane morati legitimirati, pa mi se čini da je to ovdje ponajmanji problem. No, valjda idete kod javnog bilježnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno, idemo kod javnog bilježnika, ali mi nije jasno zbog čega je osobna iskaznica tajna do zadnjeg momenta i potpisivanja ugovora...Osim toga, ja sam inzistirala da uplatim novac na račun jer sam bolje zaštićena na taj način, a ovdje se izbjegava i ta opcija jer, kao, dovoljna je tabularna izjava koju ja moram dobit potpisanu...Jesam li ja paranoična jer sve mi je to sumnjivo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje bi moglo biti nešto mutno zato kupoprodajni ugovor neka vam sastavi javni bilježnik, malo je skuplje ali ste sigurni, plaćanje možete obaviti u gotovini na ruke i to pred javnim bilježnikom na potpisivanju ugovora, odmah uzeti ključeve, ući u posjed istoga dana bez ikakve odgode i te činjenice striktno navesti u ugovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

prije 8 sati , ivistipe je napisao:

Ovdje bi moglo biti nešto mutno zato kupoprodajni ugovor neka vam sastavi javni bilježnik, malo je skuplje ali ste sigurni, plaćanje možete obaviti u gotovini na ruke i to pred javnim bilježnikom na potpisivanju ugovora, odmah uzeti ključeve, ući u posjed istoga dana bez ikakve odgode i te činjenice striktno navesti u ugovoru.

Stvar je takva da taj (pred)ugovor sastavlja odvjetnica prodavateljice i da sam već tražila da ću isplatiti novac na račun pa da otvori račun u banci...Danas joj treba javiti moj odvjetnik o onome šta ja hoću pa između ostalog i taj detalj. Pa kad već riskiram kupujući stan nedovršenog etažiranja, imam pravo osigurati sebi kupnju kakvu ja hoću, a ne da mi diktira uvjete netko tamo koga osobno nisam ni vidjela ni čula, kao ta odvjetnica...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sklapamo predugovor s kaparom, majka vlasnice stana ima posebnu punomoć kojom je kći ovlašćuje da može u njeno ime i za njen račun pristupiti kupoprodaji jer je vlasnica odsutna...Posrednik (agentica) ima  fotokopiju moje osobne iskaznice, a ja sam jedva s njihove strane dobila uslikane dokumente kojima se potvrđuje identitet...Predugovor će se sklopiti u javnog bilježnika gdje po potpisivanju trebam dati kaparu..Zanima me postoji li još koji detalj na koji trebam paziti da ne budem prevarena...Napominjem da se radi o nekretnini čije etažiranje treba biti završeno, dakle kupujem suvlasnički dio, imam sve najnovije dokumente sa zemljišno knjižnog odjela o predmetnom stanu, potvrde o legalizaciji...Jesam li pogriješila što sam dozvolila da agentica fotokopira moju osobnu iskaznicu jer nikad dovoljno opreza?...Može li se dogodit da falsificiraju i zloupotrebe moj potpis i prilože neki dokument bez mog znanja koji će ugrozit moje novostečeno (kupljeno) vlasništvo nad nekretninom...Prilikom prvog razgledanja stana nisam potpisala nikakav ugovor o posredovanju u kupoprodaji nekretnine, a sama prodavateljica inzistira da se sve vezano uz dokumentaciju odvija preko njene odvjetnice i mog odvjetnika kojem se obraćam samo u svrhu pravnog savjeta tj. provjere dokumenata...I ako već sve to ide preko njih, kakva je svrha agentice koja samo prenosi poruke...a već je uračunala koliku proviziju traži od mene...

Hvala

 

uređeno: od Ywana999
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija