Jump to content

Priprema za gradnju


anonimno

Preporučene objave

Avantura gradnje?..kako i gdje???

 

Molim pravne znalce i ostlae koji znaju više od mene da mi odgovore na pitanje.

 

Imam građevinsku parcelu u središtu mjesta na kojem je dozvoljena gradnja stambenih jedinica, poslovnih prostotra i gospodarskih objekata.

 

Namjeravam sagraditi gospodarski objekat cca 60 m2... Ali..poitanje je sada.

 

U odjelu za urbanizam moje općine rekli su mi da moram obaviti slijedeće radnje:

 

Izvaditi kpoju katastarskog plana za tu česticu

Pribavit vlasnički list

Dostaviti adrese međašnjih susjeda

Ispuniti onbrazac za izdavanje lokacijske dozvole..

 

 

Ali gle sad vraga...moj susjed je prije par mjeseci napravio kuću ali nije tražio nikakvu lokacijsku dozvolu već izravno Građevnu dozvolu..

 

Molim savjet koji je postupak ispravan,,ili mi samo hoće uzet što više love

Dali je građevna dozvola sastavni dio lokacijske ili obrnuto.

Pošto sam tu totalni bauk..molim pomoć!

Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o gradnji navodi lokacijske uvjete koje svaka građevina mora imati. To je položaj građevine na građevnoj čestici.

Naravno da trebate dati i koji su vaši susjedi jer oni daju suglasnost na položaj građevine u odnosu na njihove parcele i objekte i da bi taj proces sa susjedima lakše rješili dobro je dati idejni projekat prilikom razgovora o davanju suglasnosti.

Sve su Vam dobro rekli, slušajte djelatnike koji tamo rade,biti će Vam lakše.

Pa tek ste počeli, a već nezadovoljstvo, ima za to još vremena, čuvajte živce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedino što bi moglo biti, je da za vaš dio već postoji izrađeni detaljni plan uređenja, u tom slučaju nije potrebno ishodovanje lokacijske, već samograđevinske, a na temelju izvoda iz detaljnog plana uređenja, koji zamjenjuje postupak izdavanja lokacijske i određuje sve bitne smjernice lokacijskih uvjeta.

U tom slučaju moguće je da ste naletili na referenta koji ne zna da je za taj dio izrađen detaljni plan pa vas je doveo u zabunu. Svakako provjerite.

 

Ja sam pročelnicu ureda doslovno na rubu suza molila da uzme prostorni plan u ruke i pročita smjernice za pristup na građevinski teren kako bi mi potvrdila neke stvari, ona je tvrdila da se nešto ne može, ja sam ju uvjeravala da se može, da bi na kraju uzela PP, pročitala, ispričala se uz mrmljanje kako je sigurno već nekome krivo rekla informaciju, pa mi to iskopirala i uputila me da uz zahtjev za lokacijsku obavezno tu kopiju stavim da ne bi predmet došao u ruke nekome tko kao i ona nije pročitao detaljno plan.

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve su Vam dobro rekli, osim što mi nije jasno zašto bi trebali dostaviti adrese međašnih susjeda. Naime, suglasnost susjeda nigdje nije predviđena kao uvjet za izdavanje lokacijske dozvole, a kasnije, u postupku izdavanja građevinske dozvole susjedi se pozivaju na uvid u glavni projekt radi izjašnjenja izlaganjem poziva na građevinskoj čestici, i nipošto nisu dužni doći, a još manje dati suglasnost.

 

Što se tiče Vašeg susjeda, moguće je da je išao direktno na građevinsku dozvolu, ako je na području gdje gradi na snazi detaljni plan uređenja. Naime, takav plan zamjenjuje lokacijsku dozvolu.

 

I da Vam pokušam razjasniti; lokacijska dozvola i građevinska dozvola su dva zasebna upravna akta, koja se izdaju u zasebnim, samostalnim upravnim postupcima. Lokacijska dozvola se izdaje na temelju važeće prostornoplanske dokumentacije, a građevinska pak na temelju lokacijske. Lokacijskom se utvrđuju osnovni urbanistički uvjeti koji se onda detaljnije razrađuju kroz glavni projekt i građevinsku dozvolu.

 

Ali, da će Vam trebati strpljenja, to da... :hekla:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U članku 88 Zakona o gradnji u dokumentaciji koju treba predati uz zahtijev za građevinsku dozvolu traži se i davanje vlasničkih listova za susjedne čestice, ako ih je manje od deset.

Budući da adrese nisu uvijek točne, promjene se često ne rade i zato vjerojatno i taj zahtijev.

I sada se tu postavlja pitanje: zašto zakonodavac traži te podatke, ako vlasnici tih ili tog zemljišta koje neposredno graniči sa namjeravanom izgradnjom nemaju nikakvih prava osim uvida u glavni projekat tj. kada je sve gotovo? I što će gledati kada ništa nemogu promijeniti?

Mislim da će ipak trebati suglasnosti vlasnika parcela koje neposredno graniče uz namjeravanu gradnju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolega Slavko, griješite, pogledajte novelu Zakona o gradnji (100/04), čl. 88. tu odredbu više ne sadrži. A susjedi imaju pravo vidjeti što će se graditi, i eventualno se može desiti da netko osporava vlasništvo na parceli.

A Zakon o prostornom uređenju pak uopće ne spominje susjede.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točan je navod mirne da u dopunama Zakona o gradnji stoji ispravka člana 88.

Međutim, prošle je godine investitor koji je do mene želio graditi, a sada i gradi morao dobiti potpise o suglasnosti na idejni projekat od svih vlasnika i suvlasnika čestica koji neposredno graniče sa njegovom parcelom i sa dokazima da su te stranke zaista ti vlasnici.

Ali te su suglasnosti bez veze jer potpisnik ionako iza toga nije stranka u postupku i na ništa više nemože utjecati i investitor što se toga tiče može raditi što želi.

To je osobno iskustvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem zašto ste skeptični, tako ispada, ali investitor ipak ne može graditi što želi, već što mu plan dozvoljava. Naime, lokacijskom se dozvolom investitoru odobrava gradnja u okviru onoga što je predviđeno prostornoplanskom dokumentacijom, i zato suglasnosti susjeda zaista nemaju ni smisla, ni težine. S jedne strane to ispada nepravedno, no s druge strane ne bi bilo u redu niti da investitora susjedi mogu ucjenjivati.

Naglasit ću vam još jednom, što je moje osobno iskustvo:problem je u planovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija