Jump to content

Snimanje audio zapisa na radnom mjestu


Inficiuntur

Preporučene objave

Pozdrav,

Imam pitanje vezano uz snimanje audio zapisa na poslu. Naime, radim na mjestu gdje je potrebno i gdje su postavljene kamere radi sigurnosti djelatnika i trecih osoba (radi se o industriji igara na srecu). Pukim slucajem dolazim do saznanja i dokaza da se uz video nadzor koristi i audio nadzor, tocnije da kamere biljeze i audio zapise. Ti audio zapisi koje nadlezne osobe preslusavaju narusavaju privatnost djelatnika, stovise nadredene osobe ih koriste kako bi saznale sto se o njima prica te temeljeno na tome donose odluke vezano uz poslovanje. Da skratim pricu, jedan veliki krug spletkarenja te iznimno toksicna radna atmosfera. Zanima me naravavno dali je moguce tuziti poslodavca zbog takvog postupanja, moze li se traziti novcana odsteta za pretpljeni mobing uzrokovan takvim ponasanjem i sto mi je ciniti.

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 30. 09. 2023. u 10:50, Inficiuntur je napisao:

Pukim slucajem dolazim do saznanja i dokaza da se uz video nadzor koristi i audio nadzor, tocnije da kamere biljeze i audio zapise.

Da li je poslodavac dobio prethodnu suglasnost radničkog vijeća ili sindikalnih povjerenika, odnosno nadležnog suda? Da li ste kao radnici dobili pisanu obavijest o vrsti/načinu snimanju?

prije 23 sati , weezz0 je napisao:

moze se prijaviti azop-u

Za provedbu nadzora je nadležno tijelo za primjenu propisa iz zaštite na radu, odnosno Državni inspektorat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali DIRH je nadležan za kažnjavanje ako poslodavac ne može dokazati da je pisanim putem obavijestio radnike da se snimaju (Zakon o zaštiti na radu, na žalost nemam vremena za detaljnije). A ako nije i da se audio snimaju onda je čak i kazneno djelo.

I Agencija je u slučaju jedne moje prijave reagirala - nakon godine dana. Više se nisam ni sjećala što sam prijavila.

DIRH će ili reagirati u roku od max.30 dana ili neće uopće (savjetujem prijaviti na općenitu mail adresu za prijave i na adresu u nadležnom područnom uredu i ispostavi - čim više ljudi dobije prijavu, teže će ju ignorirati).

uređeno: od hetta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija