Jump to content

autocesta


anonimno

Preporučene objave

Vozim autocestom brzim trakom (lijevim) ....tip je u desnoj traci i iz neobjašnjivih razloga upada u moj lijevi trak i lupi me.

Očito sam mu upao u mrtvi kut i nije me vidio. Na mom autu udubina iznad prvog desnog kotača i oguljena cijela desna strana-oba vrata. Bila je policija, očevid i čekam rasplet situacije. Tip je izjavio u svom osiguranju da sam ja ustvari lupio njega. Zanima me...hoće li vještak potvrditi da mi je tip upao u traku i lupio mene a ne ja njega ili je moguće da će ispasti kako sam ja upao tipu ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno se sjećam da je policajcu rekao kako mu je zasmetao kombi s njegove desne strane i da je izbjegavajući njega morao u mene. A u izjavi koju navodi njegova osiguravajuća kuca stoji da je mene zasmetalo nepoznato vozilo i da sam ja usao u njegovu desnu traku....dakle promijenio je iskaz.

Na policiji mi sada kazu (zapisnik jos nije gotov) da u zapisnik ne idu izjave sudionika (?!). E tko tu sad koga.....?! Uzdam se u vještake i fotografije policije koji su valjda dovoljan dokaz za stručnjake da znaju rekonstruirati situaciju.

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sto se tice zapisnika on je gotov isti dan samo sto ti na njega moras pocekati ( mozda vezom ide brze) sto se tice policisko izvjesca nekad oni znaju odmah reci ko je kriv a strucnjaci u saobracnoj policiji tocno znaju ko je koga udario ti njega ili on tebe i ti bi to mogao primjetiti jer na jednom od auta mora ostati farba drugog auta.Sa osiguranjem je druga prica, bitan je zapisnik ili ako se ne slazete sa njim moracete na sud a tu ce vam trebati dokazi a mozda i svjedoci. pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bila je farba..itekako...na udubini mi je jasno vidljiva njegova crvena farba na mojem metalic srebrnom autu. Policijski se zapisnik čeka oko mjesec dana....a danas je baš mjesec dana. Rečeno mi je na policiji da sačekam još koji dan do prijepisa i potpisa šefa im. Meni se žuri zbog nadoknade štete od njegovog osiguranja kojem "paše" da zapisnik još nije gotov. Nije mi jasno kako frajer može tvrditi suprotno od onog što je rekao policiji.....ili je to "igra" osiguravajuće mu kuće? :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

obavezno traži vještačenje od strane sudskog vještaka!

To košta nešto sitno a lik će jako dobro procjeniti situaciju - najvjerojatnije če biti da je on tebi poduzeo prednost jer si ti već bio u fazi pretjecanja - što potvrđuje mjesto udara na tvom autu. Izjave osiguranja su nebitne, a vještačenje je jače čak i od policijskog zapisnika - ja sam tražila vještačenje jer bi po policijskom zapisniku ja sam ispala kriva, ali vještak je bio precizniji i presuda je bila u moju korist.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Javljam se kao autor ove teme. Dobio sam policijski zapisnik u kojem uopće nisu navedene izjave! Jeli to moguće?Točno se sjećam da je tip priznao policajcu da me nije vidio a poslije je tvrdio da sam ja lupio njega.

Jedino sam se uhvatio za ovu činjenicu ali nisam siguran jeli to to: Piše u zapisniku da je protiv osobe koja me je lupila podnesena kaznena prijava na Prekršajnom sudu.

Mogu li to protumačiti kao čistu situaciju?

Podnio sam zapisnik osiguravajućoj kući sa dopisom da tražim ponovno naknadu štete i sada čekam. Prošlo je dva tjedna od tada. Je li vrijeme da ja opet zovem njih ili da još čekam? Ili je i vrijeme da ipak razmišljam o sudskom vještaku? Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako u zapisniku piše da će se protiv druge osobe voditi prekršjani postupak, onda znači da vi niste uopće prijavljeni....to znači da je prema policiji on krivac za nezgodu. to je čista situacija. ako mislite na vještačenje u prekršajnom postupku, odnosno prometnog vještaka, o nejgovom eventualnom angažiranju odlučuje sudac toga postupka, a ne vi. probajte ih opet nazvati i vidjeti gdje je zapello.......možda čekaju da se okonča psotupak pred sudom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Raspitao sam se u Osiguranju........čekaju okončanje prekršajnog postupka protiv tipa koji je prijavljen. Nevjerojatno!

Pitao sam zašto stvar stoji kad sam poslao zapisnik koji je jasan po pitanju krivca. Rekli mi u Osiguranju da traže izjavu tipa koju je dao policiji i situaciju. Znam da to nemaju po zakonu pravo tražiti i da time opet kupuju vrijeme. Koliko dugo moram čekati okončanje postupka protiv tog tipa na Prekršajnom sudu u Zagrebu? Hoću li biti pozivan i ja kao svjedok i oštećenik? Računa li Osiguranje da će to pasti u zastaru a ja ostati bez naknade štete? Kada nastupa zastara predmeta na prekršajnom sudu? Nije valjda da će se tip izvući?!

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iustus je napisao:

Pitao sam zašto stvar stoji kad sam poslao zapisnik koji je jasan po pitanju krivca. Rekli mi u Osiguranju da traže izjavu tipa koju je dao policiji i situaciju. Znam da to nemaju po zakonu pravo tražiti i da time opet kupuju vrijeme. !

 

Mislim da niste dobro razumjeli odgovor iz osiguravajuće kuće.

Dakle, da bi dokumentacija za isplatu bila potpuna potrebno da je oštećena stranka podnese "zahtjev za naknadu štete" a osoba koja je prouzročila nezgodu mora popunit obrazac "prijava štete" uz kojeg prilaže kopiju prometne dozvole i vozačku dozvolu.

Naravno, osim ovih dokumenata treba policijski zapisnik kojeg vi imate.

Ukoliko osoba koja je prouzročila nezgodu ne želi dostaviti vozačku i prometnu te popunit obrazac onda se čeka odluka prekršajnog suda.

Savjet:

Inzistirajte na požurivanju rješenja predmeta, pišite požurnicu, zovite osiguravajuću kuću...

U svakom slučaju, prema ovome što navodite vama će šteta biti plaćena.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pismenim putem se obratite osiguravajućoj kući, naslovite to sa "Predmet: Odštetni zahtjev".

Zatražite isplatu odštete i to predajte na način da Vam zaprime (žig i potpis osobe koja je to primila, te datum primitka - osiguravatelja), ili preporučeno sa povratnicom.

U zahtjevu ponovo navedite sve kontakte sa njima, upute koje su Vam davali, te da Vas pismeno izvijeste o učinjenome. Sačekajte 30 dana i nakon toga svu dokumentaciju proslijedite HANFA-i da Vas povratno izvijeste o mogućem postupku.

Vjerujem da će Vam na taj način žurnije udovoljiti isplati odštete (ne štete).

Već sam jednom napisao da u osiguravajućim društvima rade osobe koje na sve načine štite svoju tvrtku, a ovi pak odugovlače saisplatama.

Sada ide to puno brže nakon što su osiguravajuće kuće, prošle godine platile masne kazne za uočene nepravilnosti :-D , i neka im opet naplate :-P .

Svaka čast onima koji pošteno obavljeju te poslove ali i ja sam imao svakakvih slučajeva. Parkiran ja na parkiralištu, sjedim u kafiću sa 25 svjedoka kad tip me lupi i ošteti mi auto. Tri i po mjeseca čekam isplatu sa obrazloženjima: nije napravljena procjena, počinitelj treba još nešto potpisati, nije dobro ispunjen zapisnik, nismo dobili zapisnik od policije, dobili smo zapisnik ali ga treba obraditi, treba odobriti isplatu, sada su na godišnjem oni koji to potpisuju, sada su na bolovanju, sada čekaj da ti pošaljem dopis koji ćeš potpisati - da sam suglasan, ako budeš proglašen krivim da ćeš vratiti novac - a ja parkiran :-? , e sada čekaj da ti isplate, pa jesmo isplatili ali ti nije sjelo na račun :-?:-?:-?:-x:-x , da ne budem vulgaran POLUDIO SAM, a kao imao sam veze na osiguranju i policiji.

Šteta je bila 14.000 kuna a dobio sam 4.800 kuna :-x

Osiguranje nikada ne isplačuje stvarnu štetu nego odštetu, koja je u načelu manja od stvarne štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahtjev za odštetu je išao već u nekoliko navrata ali oni su uvijek nečime odugovlačili. Kada sam doslovno popizdio...otišao osobno u policiju po zapisnik.....dostavio sam ga Osiguravajućoj kući uz opetovani podnesak za naknadu štete. Jasno je u zapisniku navedeno da je protiv osobe NN koja me je pokupila na autocesti pokrenut potupak na prekršajnom sudu u Zg-u. Osiguranje mi sad tvrdi da čekaju izjavu osobe koja me je lupila a koju je dala policiji i opis situacije. Činjenica je da po Zakonu to ne mogu dobiti jer su to elementi isključivo za Prekršajni sud. Za naknadu je zapisnik i više nego jasan. Nevjerojatni su!

Pravniku osiguranja sam jasno rekao da je čudno kako ne zna kao pravnik da po zakonu ne može tražiti te podatke od policijske uprave. Spetljao se sav i direktno sam mu sasuo u lice da mi je čak razumljivo njegovo "čuvanje radnog mjesta" i rad u korist kuće, ali mi nije jasno njegovo neznanje i nepravilnosti kojima se služi.

Recite mi ima li smisla uputiti opet dopis za rješavanje mog zahtjeva (to traje 2 mj već) ili ću pokrenuti privatnu tužbu protiv njih samih?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjet OECD-a je 24.11.2004. donio Pravila postupanja, a jedno je "Rješavanje odštetnog zahtjeva u primjerenom roku, ........Zakon o obveznim odnosima ....14 dana od dana prijave, a najduže 30 dana". Ako kasni mislim da se radi o otklonu štete, a o tome mora biti izdana obavijest. Otklon štete znači da "neće platiti". Možda ovo nije taj slučaj, najbolje je angažirati odvjetnika, a također razmislite i o tome da obavijestite HANFA-u, čiji je posao pomoć u obradi šteta.

Vrijedi pokušati, a prije nego što to učinite izvijestite osiguravatelja šta namjeravate poduzeti, jer kada krene spor sve ide još spor-ije :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno.....Nisam nikada ni čuo za HANFA-u......puno mi je toga otvorilo oči. Najprije ću Osiguranju dopisom jasno naglasiti koje propuste (zakonske) čine a onda se pozvati i na HANFA-u. Mislim da bi ih ovaj slučaj itekako mogao zanimati! Stvar je samo u tome da Osiguranje namjerno zavlači isplatu štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nazvao Osiguranje koje je na policijski zapisnik opet zatražilo

izjavu tipa koji me je lupio a koju je dao policiji te situaciju. Poludio sam jer znam da po zakonu to ne mogu tražiti od Policijske uprave. To su stvari koji se ne daju Osiguranju. A u zapisniku lijepo stoji da je protiv tog tipa podnesena kaznena prijava Prekršajnom sudu u Zg-u. Po mojoj logici, ispravite me ako griješim jer ste daleko kompetentniji: neće mi dati odštetu dok ne bude donesena presuda. Što da radim dalje? Da čekam presudu ( a to će biti nikad...) ili mogu još nešto poduzeti? Pa kako tek rješavaju komplicirane stvari ako ovu moju čistu situaciju zatežu i sada fol čekaju i presudu suda jer kaže mi pravnik u Osiguravajućoj kući da je policajac mogao pogriješiti u zapisniku! Da poludiš!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravnik u osiguravajućoj kući vas zavlači.

U svakom slučaju moraju vam platiti odštetu odmah s tim da ćete potpisati izjavu "da ćete u slučaju da sud drugačije odluči o krivcu taj novac vratiti."

 

Inzistirajte na ovome i moraju vam platiti jer imaju svu potrebnu dokumentaciju za isplatu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako budete čekali rješenje od prerkšajnog suda, načekat ćete se., a i ako osoba koja je i skrivila ne zgodu bude proglašena krivom, ima pravo žalbe, a o žali odlučuje vps, što bi u konačnici moglo dovesti do zastare. stoga, riješite to onako kako vam je ani2 savjetovala.....zaista ne razumijem zašto vam ne isplate naknadu štete.......situacija je čista, a može biti da je tu u pitanju branjenje interesa druge strane, (krivca za nezgodu), a ne vašeg. sretno :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na savjetu no bojim se da će me opet "otpraviti".:(

Zar zaista nema nikakve pravne mogućnosti da istjeram činjenicu kako mi to moraju platiti prije presude suda osim na taj način da ja potpisujem izjavu koju mi savjetujete?

Ima li smisla uputiti im dopis da ću tužiti njih i prijaviti ih i HANFA-i?

Pa kome da se požalim da pravnik tvrdi kako se policija mogla prevariti u zapisniku? Ima li ikakvog načina da dođem do te izjave koju je tip dao policajcu jer 100% se sjećam da mu je rekao kako je kriv. Ovo je nevjerojatno!

Kada nastupa zastara molim vas?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije nego poduzmete daljnje korake obratite se pravobranitelju za osiguranje:

sve podatke o pravobranitelju potražite na slijedećem linku:

 

www.huo.hr

 

Bilo bi dobro da nam javite što ste uspjeli riješiti jer je pravobranitelj za osiguranje startao s radom 01.01.2007. godine i jako malo se zna o njegovom radu i efikasnosti.

pozdrav

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na ovim informacijama.

Dopis je sastavljen kao podnesak u kojem sam doslovno naveo među ostalim da tražim hitno rješenje slučaja i odgovor budući da raspolažu svom potrebnom dokumentacijom inače ću zatražiti reviziju njihovog rada na ovom slučaju od HANFA-e te se obratiti pravobranitelju a u krajnjem slučaju da ću osobno slučaj dati na sud u smislu njihova nekorektnog rada.

Imam još jedno pitanje:

Budući da je osoba koja me je udarila autom od policije prijavljena na Prekršajni sud zanima me hoće li se i mene zvati na ročište?Kakva je praksa?

Zahvaljujem..

ani2 je napisao:

Prije nego poduzmete daljnje korake obratite se pravobranitelju za osiguranje:

sve podatke o pravobranitelju potražite na slijedećem linku:

 

www.huo.hr

 

Bilo bi dobro da nam javite što ste uspjeli riješiti jer je pravobranitelj za osiguranje startao s radom 01.01.2007. godine i jako malo se zna o njegovom radu i efikasnosti.

pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da je osoba koja me je udarila autom od policije prijavljena na Prekršajni sud zanima me hoće li se i mene zvati na ročište?Kakva je praksa?

Zahvaljujem..

 

praksa je da se pozove okrivljenik, odnosno onaj tko je prema zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka kriv za nezgodu, kao i sudionici nezgode, oštećenici i eventualni svjedoci, a u ovom slučaju ste vi i sudionik i oštećenik :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na uputi!

Naime......tip je promijenio iskaz....he he....policiji je priznao krivnju (čuo ja na vlastite uši) a onda je u osiguranju promijenio iskaz rekavši da sam ja udario u njega. Jel tog tipa stvarno nije sram ?! Mislim, pitam se kakav to kreten od čovjeka moraš biti.....Sorry, malo sam off topic ali zaista je to suludo.

Imam li obavezu ići na svjedočenje ( a ići ću s guštom) i može li se dogoditi da se tipus ne pojavi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u vašem je interesu da se pojavite na sudu te pobijate (ukoliko okrivljenik daje drukčiji iskaz od prethodnog danog) iskaz okrivljenika. a u slučaju da sudac zaključi da je vaš iskaz bitan za donošenje rješenja, može se narediti i vaše privođenje......ako se netko od pozvanih na ročište ne odazove, rasprava se odgađa, međutim to u svakom slučaju ne može biti unedogled.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Eto da javim što sam postigao:

Poslao sam dopis Osiguravajućoj kući, prilično bezobrazno i oštro intoniran s kronološkim prikazom cijele situacije i njihovih dosadašnjih radnji. Izričito rekao da tražim hitno rješenje slučaja i naknadu za koju imaju svu potrebnu dokumentaciju jer da ću u protivnom zatražiti reviziju rješavanja mog slučaja od HANFA-e i obratiti se pravobranitelju. Na kraju sam dodao da ću u slučaju daljnjeg ignoriranja dati njih same na sud.

Nećete možda vjerovati sjeo mi je novac na račun u roku 3 dana po primitku tog mojeg dopisa kojeg sam naslovio kao opetovani podnesak. E sada iako se čini stvar nije gotova a molim opet savjet.

Ista je kuća procijenila štetu na 4.200 kn. Ja sam po toj procjeni popravio tu štetu. Oni su mi sada uplatili samo 3.280 kn. Nedostaje skoro 1000 kn da mi šteta bude potpuno nadoknađena. Kako da se dalje postavim i dobijem taj ostatak?

Djelujem kao "cicija" ali nakon njihova odnosa ne želim im pustiti ni jedne lipe. Kakav je sad to cirkus da mi ne žee isplatiti punu štetu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pisao sam o borbi i natezanju sa osiguravajućom kućom koja me je zavlačila s isplatom.

Kada sam zaprijetio revizijom i prijavom HANFA-i i pravobraniteljem u roku tri dana su mi isplatili na račun 3280 kn iako je šteta procijenjena na 4200 kn i toliko sam iz svog džepa platio popravak po procjeni koju je ta ista osiguravajuća kuća faxirala majstorima.

Dakle isplata je nepotpuna i nedostaje 980kn! Što mi je činiti?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija