Jump to content

Silovanje!!


gojko

Preporučene objave

Cura mi se nedavno povijerila da ju je bivši dečko silovao dok su jos bili u vezi! Naime to silovanje se dogodilo negdje u prvom mjesecu ove godine (nemože se sjetiti točnog datuma, zna samo da je bila nedjelja) u njegovoj kući. Odlučili smo da to veli i svojim roditeljima, ali oni su odustali od pravne pomoći jer vjeruju da se sad više ništa nemože dokazati. Cura je to do sad tajila jer se sramila i krivila je samu sebe, no više se nije mogla sama boriti sa tim. Ima izvjesne psihičke probleme, napad je bio za nju strašan i kasnije je krvarila iz spolovila, a silovatelj se kasnije ponašao kao da se ništa nije dogodilo. Kad ga je djevojčin otac nazvao nije porekao što joj je učinio. Nitko nije ništa vidio pa ne postoje svjedoci, a ona je to zaista vješto skrivala od drugih i tajila. Zanima me dali, ako ga uspijemo u telefonskom razgovoru navesti da prizna ili da čak prijeti curi ako ga prijavi i da snimimo čitav razgovor da on to ni nezna, dali bi to vrijedilo na sudu kao dokaz priznanja? Molim vas za savijet, i može li se bilo što drugo poduzeti u vezi s tim? Možda izjava psihijatra da zaista ima psihičke posljedice zbog seksualnog napada...

Što možemo u ovoj situaciji očekivati ako ona sad podnese prijavu? Bojim se da bi moglo imati za nju još veče posljedice, ako izađe pred sud i sud ga oslobodi. Molim Vas za pomoć i unaprijed se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odlučite se da li želite ili ne želite prijaviti ovakvo nešto nadležnim organima koji će odraditi svoj posao.

 

Samo zaboravite na nekakve privatne istrage, tipa snimanje, navođenje i sve slično što vam pada iz nekog razloga na pamet.

 

Postoje nadležne službe koje će prikupiti dokaze na zakonit način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije dobro puno misliti Anngee.

 

Sudske se odluke ne mogu utemeljiti na dokazima pribavljenim na nezakonit način (nezakoniti dokazi). Tko neovlašteno i kriomice snimi drugoga filmski, televizijski, videokamerom ili fotoaparatom,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može samo subjektivni odgovor. Slučajevi iz prakse su da žrtva još jednom proživljava čin koji je doživjela, te proživljava još jednom traumu. Opet slivovatelju oprostiti zlo djelo, koje može opet ponoviti ne djelo. U ovom slučaju moglo bi biti presudna i prijašna veza. Ponavljam ovo je samo subjektivno mišljenje, jer ovakova kaznena djela su za svaku osudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Gojko ,

djevojka Vam je povjerila svoju najveću tajnu kao znak apsolutnog povjerenja i vjere u vašu ljubav .

Nadam se da je to maksimalno učvrstilo vašu vezu i da ste je spremni zaštititi svojom ljubavlju za cijeli život.

Mislim da je najbolje sve zaboraviti , te o tome pričati samo ako ona započne razgovor .

 

Da sam zakonodavac , za dokazano monstruozno kazneno djelo silovanja , propisao bih obveznu kastraciju monstruma . Pobrinuo bih se i da čeliju dijelI sa nekim seksualno napaljenim snagatorom .

 

" Iskustva iz prakse ukazuju na složenost problematike istraživanja te dokazivanja kaznenog djela silovanja. Razloga za to ima mnogo. Delikt je u pravilu izvršen bez svjedoka, te zbog toga često od odluke žrtve ovisi hoće li prijaviti događaj i time inicirati djelatnost policije.

 

Stoga žrtvi treba posvetiti posebnu pažnju, budući se radi o osobi koja je povrijeđena, kako fizički, tako i psihički, te treba iskazati razumijevanje za specifičnost situacije u kojoj se našla. Žrtva je često jedini/a svjedok/inja događaja i izvor preliminarnih saznanja o samom djelu. Od njene spremnosti i sposobnosti za sudjelovanje u razgovoru ovisi hoće li i koliko će saznanja kriminalisti pribaviti, a samim tim prvi razgovor bitno utječe na uspješnost kriminalističke obrade. Pitanja na koja treba nastojati dobiti odgovor vezana su za mjesto događaja, vrijeme, način izvršenja, okolnosti koje su prethodile napadu, činjenice koje ukazuju na identitet počinitelja i dr. Ukoliko je između žrtve i počinitelja bilo kontakta i prije izvršenja djela, utvrđuje se o kakvim se odnosima radilo, odnosno kakvi su oni bili prije, a kakvi nakon događaja.

 

Sve to pomoći će usmjeravanju i osmišljavanju planiranja i poduzimanja odgovarajućih radnji u istraživanju takvog događaja.

 

Osumnjičeni najčešće poriče djelo, vrši pritisak na žrtvu ili njenu rodbinu, pronalazi svjedoke za potvrđivanje alibija i dr. Složenost dokazivanja nadalje pojačava i nemogućnost kompletiranja medicinske dokumentacije, vremensko odlaganje prijavljivanja događaja, kao i mnogi drugi razlozi.

 

Općenito prevladava stav da su policijski djelatnici dosta ravnodušni prema žrtvi silovanja te da je čak na neki način optužuju da je sama uzrokovala silovanje. Takvi stavovi mogu utjecati negativno na same žrtve silovanja, tako da one često odlučuju ne prijaviti zločin upravo iz straha od policijskih stavova i mišljenja spram ovih delikata, te posebice spram njih kao žrtvi

 

.Silovanje je kazneno djelo protiv države u smislu da država pokreće postupak protiv počinitelja (Krapac, 1998). Žrtva postaje samo svjedok/inja da je djelo počinjeno i na taj način je cijeli pravni proces izvan njezine kontrole. Iako se djelo prvenstveno prijavljuje policiji, državno odvjetništvo je to koje vodi cijeli postupak iz faze u fazu, odlučuje ima li dovoljno elemenata za progon ili ne, kakva će biti kvalifikacija djela, a također može odustati u toku postupka (prekinuti ga). Hoće li optužnica biti podignuta i kako će se voditi postupak žrtvu nitko ne konzultira, ona nema dovoljno informacija u kojoj je fazi postupak, teško da može ikome nadležnom i prići (osim u policiji inspektoru/ici koji je primio prijavu), a kamoli na bilo koji način utjecati na to što se dešava. Iako će u postupku sudjelovati državni odvjetnici koji zastupaju optužbu, žrtva ih ne može birati, niti je vjerojatno da će ih puno viđati do početka suđenja.

 

Osim iskaza žrtve, optužbu je potrebno poduprijeti materijalnim dokazima. Materijalni dokazi podrazumijevaju forenzičke nalaze liječnika, fotografije povreda, poderanu odjeću i sl. Samo izjava, bez podupirućih dokaza, nije dovoljna da se optužba za silovanje održi. Policija vrlo često neće ni podnijeti prijavu ako nema takvih dokaza.

 

Zbog dugotrajnosti postupka dolazi do sekundarne viktimizacije žrtve. Ona je primorana svjedočiti nakon izuzetno dugog vremenskog perioda.

 

Žrtva može imati osjećaj da se sudi njoj.

 

Seksualna prošlost i ginekološka anamneza se u postupku mogu pokušati iskoristiti kako bi umanjili vjerodostojnost izjave i potvrdili ukorijenjene predrasude. S obzirom na društveni kontekst kojim se odgovornost za počinjeno kazneno djelo često prebacuje na žrtvu ne treba čuditi nespremnost žrtve na prijavljivanje."

 

Puno više od gore citiranog napisale su Martina Horvat, Vanja Jagetić i Ines Vrečko u svome radu :

 

"Kretanje broja prijavljenih, optuženih i osuđenih osoba

za kazneno djelo silovanja us osvrt na specifičnosti djela

."

 

Za potpunu informaciju treba imati na umu da je zastara prijave silovanja deset godina.

 

 

Djevojci i Vama želim odlično zdravlje !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se na iscrpnom odgovoru. Pomogao nam je da posložimo neke stvari u glavi i da kompletiramo svoje mišljenje o stanju u našem pravnom sustavu i stvarnim činjenicama u vezi toga kako ti monstrumi često prođu nekažnjivo. Od srca se zahvaljujemo i šaljemo Vam puno pozdrava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno si u pravu, rubens. Moja zabluda proizlazi valjda još sa faksa, kad je Miličić pričao da je snimio svoj razgovor s onim drugim prof. iz opće t., ne sjećam se kako se zvao, a zatim je to kao koristio kao dokaz za ne sjećam se više što. To je valjda bila samo neka spika za neiskusne brucoše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam ovdje novi, ali mislim da silovatelja treba prijaviti.Taj će opet nekoga silovati i izazvati trajne posljedice. Osobe koje pretrpe silovanje (muškarac ili žena) cijeli život nose taj ožiljak, a posljedice na budući život su teške. Preporučam obavezno javljanje psihologu !!!!!!!!!

Dokazni postupak kod silovanja je dugotrajan i mučan za žrtvu, ali opet mislim da smrada treba prijaviti, ako ne policiji onda barem državnom odvjetništvu. I jedni i drugi izuzetno ozbiljno će shvatiti takvu prijavu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam za jednog psihologa koji je izvrstan, išla sam kod njega na psihoterapiju i dosta mi je pomogao. Pogledaj na web stranicu www.step.hr, tamo su njegovi podaci i broj telefona. Radi sa studentima. Žao mi je tvoje djevojke jer i ja sam bila žrtva seksualno prijetvornog napada. Dečko me nagovorio na seks iako to nisam željela. Tanka je granica između silovanja na sastanku i lošeg ponašanja u vezi. Žene bi trebale jasno reći šta žele, a muškarci bi trebali ne prihvatiti jednako spremno kao što bi prihvatili da.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čovjek može puno toga izdržati. Liječila sam depresiju i još danas pijem tablete, to sve skupa traje više od 5 godina, ali sam se oporavila i danas živim potpuno normalno kao i svi drugi ljudi. Radim, završila sam fakultet. Čovjek je puno jači i žilaviji nego što to djeluje na prvi pogled. Nemojte to gledati tako crno. Znam da prolazite tešku fazu, ali ima takvih trenutaka u životu. To sve skupa ne znači da nećete dalje živjeti normalan život i imati svoju obitelj.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zaista je zalosno da zrtve ovako stravicnih kaznenih djela moraju na neki nacin biti dvostruko kaznjene-prvo samim time sto su zrtve, a drugi put kroz gotovo sve te patnje moraju proci jos jednom,odluce li se progoniti pocinitelja...

 

U ovom slucaju najveci je problem sto je od dogadjaja proslo dosta vremena...materijalnih dokaza gotovo da se vise i ne moze prikupiti, posebice onih najvaznijih,koji se odnose na uporabu sile(npr.ozljede,ogrebotine itd),a sam iskaz ostecene najcesce nailazi na obrambeni iskaz okrivljenika koji skoro uvijek ne porice sam cin ali porice silu, i tvrdi da je sve bilo obostrano na dobrovoljnoj bazi itd...a iskaz trece strane u ovom slucaju samo moze biti posredni dokaz, vise kao indicija...

 

Sto se tice snimanja,kod nas je ipak drugacije nego na filmovima,iako su i tu ucinjene neke promjene od strane zakonodavca, al to se vise odnosi,opet, na ovlasteno snimanje od strane sluzbi kaznenog progona...Ne znam da li bi takvo priznanje,snimljeno i od strane npr.policije a ne vas osobno, bio dovoljan dokaz za ovakvo djelo...

 

U svakom slucaju, nije laka odluka kakva god bila; ako se odlucite za prijavu i progon pocinitelja, svjesni ste da nemate puno kvalitetnih dokaza, tj ako postupak rezultira oslobadjanjem, jedina satisfakcija (ako je uopce ima) moze biti to da je pocinitelj ipak prijavljen,osumnjicen i kao takav etiketiran kao ogavni nasilnik...formalno-pravno ne, ali u glavama naseg puka i evidencijama policije sigurno ce ostati upamcen takav,i biti pod takvim impresijama..

.a ako se odluci zaboraviti i nastaviti zivjeti dalje kao da se to nije desilo...mozda bi i to moglo biti dobra solucija, ako se moze nositi s tim...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija