Jump to content

Alimentacija-inozemstvo


ivana35

Preporučene objave

Imam problem pa molim za savjet. Moj bivši suprug radi u stranoj firmi, alimentaciju plaća uredno prema odluci koju je sud donio prema isplatnim listama koje je on sam priložio sudu. Iznos je za hrvatske pojmove relativno velik (oko 5000 kn) ali ja sumnjam u to da je on prikazao plaću puno manjom nego što ona iznosi i da bi stvaran iznos bio veći. Da li ja mogu zatražiti da sud provjeri u firmi iznos plaće s obzirom da plaća redovno i da li hrvatski sudovi mogu dobiti informacije iz inozemstva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemojte se ljutiti. (a ako hoćete i možete)..niste li malo (puno) pohlepni?

 

Košarkaš Giriček plaća (u novinama je pisalo) 7.000 kn a ima milijunske ugovore. Meni se Vaš zahtjev čini smiješan, osim ako Vaš bivši partner/muž nije neki vlasnik naftne bušotine.

 

Umjesto da budete zadovoljni što svoje obvezne uredno izvršava u iznosu koji je za hrvatske pojmove astronomski, još nešto izmotavate da Vam nitko ne može pomoći.

 

Članovi foruma Vam nisu odgovarali, jer je pitanje izuzetno bezobzirno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjeru/potvrdu točnosti podataka iznesenih kroz postupak provodi sam sud..Ukoliko ste imali sumnju u istinitost prikazanih primanja morali ste za vrijeme sudskog postupka uložiti prigovor..

Jedino sud može u okviru postupka zatražiti i dobiti podatke o nečijim primanjima na osnovi kojih će međuostalim odrediti iznos uzdržavanja..

Za promjenu (povećanje i smanjenje) iznosa uzdržavanja pokreće se novi sudski postupak...

Inače u potpunosti se slažem s markom888

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja isto placam oko 5000 kuna za moje dvoje....

Mogu samo reci da, kad dodjem na odmor i kad sam zajedno s njima, potrosim daleko vise samo na dodatnu kupnju svega i svacega. To je dio zivota i mali dio onoga sto im se pruza za ne-biti s ocem.

Nije zamjena, ali je - tako.

najveci dar moje djece mi je bio to sto su na kraju mog zadnjeg odmora oboje htjeli poci - samnom, a ne biti s majkom i to ne zbog poklona.

bit ce da su shvatili!

Eto.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja iako pored svoje uredne alimentacije koju dajem svaki mjesec, za svoga sina izdvojim i oko 2500-3000 kn za kupnju garderobice, cipele i za svakojake potrepštine potrebne djetetu. kako mi se to vrača? Evo djete se huška protiv mene, ono je neprijateljski raspoloženo prema meni čim ga vidim. Dijete je predmet manipulacije i nikako da bivšoj dokažem, kako njeno osvetničko ponašanje prema meni uglavnom šteti djetetu. Bez razloga, ali evo to doživljava jedan otac koji se brine za svoje dijete, žalosno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ivana35, zelim ti puno srece da uspijes u svom naumu. Ja za dvoje djece dobivam 2700kn (1500 za starije, 1200 za mladje dijete), a on je pomorac - zapovjednik na stranom brodu. I ja se bavim mislju da trazim vise ali ne znam kakav je postupak. Zna li netko kako se taj zahtjev podnosi? Usput, uopce ne mislim da si pohlepna, zasto ne traziti vise ako imas pravo. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini mi se da u OZ piše da roditelj koji ima natprosječna primanja može izdvajati i više od iznosa određenog od strane Ministarstva, a i dijete bi trebalo slijediti standard svoga roditelja, dakle, slažem se s Ivanom i Avom. Zašto ne tražiti više ako otac može doprinositi više? Kamo sreće da svi zarađuju tako dobro

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram se donekle složiti i sa Markom888 i sa Ivanom35.

Samohrana sam majka od 1998.godine i od prvog dana ne primam alimentaciju koja mi je dodijeljena u iznosu od 1500 kuna (u braku sam bila 7 godina).

Nakon 2 ili 3 godine neplaćanja alimentacije, podnijela sam na sud prijavu i tek 2005. godine je sud donio rješenje u moju korist, odnosno da mi se ima isplatiti 110.000,00 kuna + kamate za sve te godine.

Kako je tuženi (drugačije ga ne mogu nazvati jer ne zaslužuje više od toliko), uložio žalbu na presudu, od donešene presude nije bilo ništa.

Prošlo je 2 godine i tek sad, u 9.mjesecu, dakle točno nakon 2.godine, je prvostupanjski sud potvrdio raniju presudu.

E, sad ima još jedna stvar. Pravomoćnost nastupa za 6.mjeseci, tako da ja mogu krenuti dalje tek u 1.mjesecu 2008.godine.

Sada opet moram potraživati alimentaciju za period od 2005 pa do,minimalno, 2007. godine uz onu prije tog perioda.

Tuženi radi u inozemstvu, ja sada više ne znam koliko zarađuje, samo znam...jer ga vidim ponekad...da vozi mercedese ili slično..a i poznavajući ga, znam da voli imati novaca i izigravati "facu" u društvu.

Sve ove godine sama uzdržavam svoje dijete, bez ičije pomoći.

Sad se vraćam na početak priče.

Dajem za pravo Marku, jer sam ja jedna od majki koja se sama bori za svaku kunu i koja bi bila presretna da njeno dijete dobije od oca par tenisica, trenerku, knjige za školu (nikada mu ništa nije kupio), a s druge strane i Ivani jer znam koliko djetetu treba i jer svatko od nas svome djetetu želi priuštiti najbolje i najviše...

Nadam se da nisam udavila nikoga previše.... :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tereza, nije mi jasno nešto, a kako me tema izuzetno zanima, daj mi nešto pojasni. Ako si imala punomoćno rješenje o alimentaciji, zašto si išla na sud tužbom utjerivati njegov dug, a ne odmah ovrhom? Ovrha ide brže, bar tako kažu! Ja sam upravo u takvom postupku, pa su me zdeprali ovi podaci o tome koliko je to kod tebe trajalo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa moze neznam koliko su primanja tvog bivseg kad toliko moze izdvojiti za alimentaciju, tolika alimentacija nije ni u eu sem ako tvoj bivsi nema nadprosjecna primanja a sa normalnom placom sigirno ne moze ni prizvjeti ali vriijedi pokusati mozda i on promjeni firmu ili ostane bez posla pa bude trazio da mu se smanji alimentacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ček, ček...

Kako nemaš na osnovu čega tražiti ovrhu? Ako kažeš da ti je "dodijeljena alimentacija", to je vjerojatno na temelju rješenja o rastavi braka, zar ne? A na osnovu toga možeš tražiti ovrhu. Zašto si uopće išla na sud tužbom, kad si mogla odmah tražiti ovrhu? Rješjenje o rastavi braka bi trebalo biti ovršno!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aha, oprosti, sad kad sam još jednom pročitala, sad mi se čini da sam krivo shvatila. Kad kažeš da nemaš na što tražiti ovrhu, misliš da nema imovine, a ne da ti nemaš na osnovu čega tražiti.

Gle, u to nemožeš biti sigurna. Mislim da je na ovrhovoditelju da ispita gdje ga može ovršiti. Ili se varam?

Meni su doduše rekli da je bolje ako znam u kojoj banci ima račun i gdje ima nekretninu. Bolje sigurno je, ali ako ne znaš ima li i gdje nešto, ne znači da je nemoguće ovršiti ga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako da je dobro znati što više podataka. Tako ja svako toliko dođem do nekih informacija, tipa gdje radi, ali opet nakon par mjeseci to više nije to.

Muka mi je od svega,ali neću ga pustiti do kraja života na miru.

A što se tiče visine alimentacije, pa naravno da je na temelju nečega utvrđena. U vrijeme rastave braka i odluke suda po kojoj je određena, on je zarađivao cca 7.000,00 DEM-a, što bi bilo sada 3.500€...pa ti vidi da li je alimentacija realna...a da ne ponavljam opet sve o neplaćanju.

Evo, još jedno iskustvo: danas sam zvala Centar za socijalnu skrb da se raspitam za program financiranja alimentacija za djecu koja je ne primaju.

Pravnica mi kaže da moram sačekati taj 1.mjesec, da se vidi da li će platiti pa tek onda mogu dati zahtjev centru.

Ali, onda oni ispituju da li je djetetova egzistencija ugrožena i ako je, onda oni isplaćuju.

Ako nije, još mi nije jasno na temelju čega to utvrđuju, onda od toga ništa.

Rezime naših zakona: ako ti je dijete gladno, golo i boso onda će uskočiti i država, a ako ti svome djetetu obezbijediš osnovne životne potrebe kao svaka normalna majka, puštaju te da se i dalje ubijaš smišljajući kako sve to napraviti i preživjeti iz mjeseca u mjesec.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja odvjetnica je sastavila i danas predala sudu prijedlog za privremenu pljenidbu bankovnih računa bivšeg muža za petogodišnje neplaćanje alimentacije za dvoje djece. Nakon toga će ići ovršni prijedlog, ja mislim. Nije do sada platio ni kune, a koliko sam čula, love na računima ima. Držite mi fige, javim vam kako će se stvar razvijati. Ako uspijem, možda će moje iskustvo biti nekom ohrabrenje da pokuša isto, jer, koliko znam, mnogi odustaju jer misle da nema šanse.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija