Jump to content

tko i u kojim okolnostima smije pretraziti vas laptop


ixaxaar

Preporučene objave

Pozdrav!

Moje pitanje je izašlo iz sljedeće situacije. Kolega je sjedio u studenskom kaficu i imao otvoren laptop na kojem je radio kad mi je prisla osoba u civilu i pokazala mu iskaznicu ( on se je zbunio i nije ni pogledao kakva je iskaznica u pitanju) te ga zatrazio da podigne laptop i pokaze mu dno. Kolega mu je to i pokazao i kad je taj covjek vido naljepnicu koja potvrđuje da su windowsi xp licencirani na tom laptopu otisao je.

Ja razumijem potrebu da se to sa ilegalnim softwareom regulira i nemam nista protiv no pitanje koje se postavlja je kada i tko vas moze tako nesto pitati ?.. Treba li neki nalog od suda ili policije ili nekog treceg? Jer nekako mislim da je to moje privatno vlasnistvo s mojim privatnim podacima i vrlo mi je neugodna cinjenica da se ovako nesto moze dogoditi.

Zna li netko zakonsku proceduru u slicnim slucajevima?

Moze li policija traziti da pregleda vas laptop kad vas recimo zaustavi u automobilu ili na nekom javnom mijestu?

 

hvala :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj što se predstavio značkom (vjerojatno policajac) je tražio da se Laptop podigne sa stola iz možebiti drugog razloga. Možda je netko prijavio krađu laptopa ili neko drugo djelo vezano za sporni laptop, a na dnu je uređaja bila vjerojatno neka oznaka po kojoj je vlasnik ukradenog mogao prepoznati svoj laptop pa ga je tako opisao i policajcu. Po naljepnici vizualnim pregledom se ne može znati koji su windowsi instalirani. Ako su i piratski to treba dokazati, a zato se treba uz potvrdu PC oduzeti i u policiji pregledati kod za to zaduženih "majstora".

 

Svi znamo koliko je danas ilegalnih windowsa, windowsi se mogu dograđivati, brisati određeni fajlovi, prerađivati i sa istima raditi svakojaka čuda sa mnogim programima, formatirati, skidati kojekakve verzije sa interneta, promijeniti serial, možemo staviti i Linux pa je sve to uopće oko malih korisnika teško dokazivo. Neće policija od Vas tražiti Laptop ako Vas zaustavi u automobilu ili na javnom mjestu da bi vidjeli koji su windowsi instalirani, nego zbog drugog razloga (možda je unutra exploziv, pohranjene neke informacije od značaja za sigurnost............). Kod većih privatnih tvrtki i državnih tvrtki i ustanova je malo drugačija situacija ali to je druga priča............

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam na odgovorima....

hmm... ne znam.. meni tu nesto ne stima u samom pristupu...

ovo sa eksplozivom je prakticki alibi za pretres bilo kada i bilo gdje...

 

i onda lijepo moze kopati po mojim privatnim podacima pohranjenim u laptopu... i kad je gotov kaze oprostite dovidjenja....

ali je ipak svojim pretresom narusio moje pravo na privatnost...vidio stvari koje ja ne zelim da iko osim mene vidii i na kraju nije nasao nista..

to mi je nekako cudno...

 

neko ce rec... ako nisi kriv nemas se cega bojati...mozda je tako ali ovdje se ne radi o moraliziranju nego o principu i proceduri...

sto da recimo neko odluci reci ne.. ne mozes pogledati moj laptop....ne bez naloga..ne mozes ga uzeti u ruku ni traziti po njemu brojeve..

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za pretragu računala i podataka u računalu, kao i za pretragu cd-a, disketa i sl. vrijede pravila kao i za svaku drugu pretragu, tj. potreban je sudski nalog. Vizualni pregled obuhvaća vanjski dio računala, odnosno njegovu površinu. I za pregled su potrebne određene pretpostavke (postojanje osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti), ali opseg pregleda znatno je manji od opsega pretrage. Uvid u sadržaj računala, tj. u podatke koju su pohranjeni u računalu moguće je izvršiti samo pretragom, za koju je potreban nalog.

 

Ovaj mi slučaj izgleda krajnje smiješno. Hoće li policajci odsada šetati uokolo i u svakom korisniku laptopa vidjeti potencijalnog korisnika piratskog programa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani ixaxaare ,

mislim da će Vam biti interesantan slijedeći članak iz Zakona o policiji :

 

" Članak 49.

Policijski službenik ovlašten je obaviti pregled osobe, predmeta kojeg osoba nosi sa sobom i prometnog sredstva kada je to nužno radi pronalaska predmeta podobnih za napad ili samo­oz­ljeđivanje.

 

Pregledom osobe u smislu stavka 1. ovoga članka, smatra se uvid u sadržaj odjeće i obuće.

 

Pregledom prometnog sredstva u smislu stavka 1. ovoga članka, smatra se pregled svih otvorenih i zatvorenih prostora prometnog sredstva i predmeta koji se prevoze.

 

Pregled predmeta koji osoba nosi sa sobom obuhvaća pregled predmeta koje su kod osobe ili u njezinoj izravnoj blizini ili predmeta osobe po čijem se nalogu u njezinoj pratnji oni prevoze.

 

Pregled osobe mora obaviti osoba istoga spola, osim slučajeva kada je neophodan žuran pregled osobe radi oduzimanja oružja ili predmeta podobnih za napad ili samoozljeđivanje.

 

Prilikom pregleda policijski službenici ovlašteni su koristiti tehnička sredstva i službenog psa.

 

Pri poduzimanju mjera iz stavka 1. ovoga članka policijski službenik ovlašten je nasilno otvoriti zatvoreno prometno sredstvo ili predmet kojeg osoba nosi sa sobom.

 

Ako postoje osnove sumnje da pregledavana osoba kod sebe, u prometnom sredstvu ili u predmetu kojeg nosi sa sobom posjeduje predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku ili postupku pred prekršajnim sudom, policijski službenik ovlašten je zadržati osobu do pribavljanja naloga za pretragu, a najduže šest sati."

 

 

Možda nije loše znati i slijedeću informaciju :

"

U slučajevima kada građanin smatra da su postupanjem, odnosno ne postupanjem policijskog službenika, povrijeđena njegova prava ili da je došlo do povrede zakona, u vremenu od 0 do 24 sata može podnijeti pritužbu na telefon 92 (Operativno komunikacijski centar (OKC) policijske uprave na čijem se području događaj dogodio) ili na besplatni telefon za pritužbe MUP-a RH

0800 - 0092.

Pored navedenog, građanin koji je nezadovoljan postupkom policijskog službenika može podnijeti i pisanu predstavku nadležnoj policijskoj upravi ili Ministarstvu unutarnjih poslova, koji će sukladno članku 6. Zakona o policiji ispitati navode predstavke i u roku od 30 dana dostaviti odgovor podnositelju "

 

Želim Vam odlično zdravlje !

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pri poduzimanju mjera iz stavka 1. ovoga članka policijski službenik ovlašten je nasilno otvoriti zatvoreno prometno sredstvo ili predmet kojeg osoba nosi sa sobom.

 

Ovo zbilja stoji u Zakonu o policiji, ali taj članak je u potpunoj suprotnosti sa odredbama Zakona o kaznenom postupku i sa praksom sudova u RH.

 

Više o tome se može pročitati u djelu autora

Vinja, Ileana; Josipović, Ivo: Izvidna mjera pregleda osoba i stvari - Razgraničenje u odnosu na pretragu i neki problemi u teoriji i praksi s osvrtom na praksu Vrhovnog suda Republike Hrvatske na www.vsrh.hr/CustomPages/Static/HRV/Files/IVinja-Izvidna_mjera_pregleda.doc

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slazem se sa Sizifom kad kaze da je ovo krajnje smijesno iz istih razloga... ali sada kad vidim navedene izvatke iz zakona postaje mi jasno da je zakon postavljen prilicno licimjerno..

i da u realnosti potpuno ovisimo o diskrecionom pravu policijskog sluzbenika i njegovoj procjeni situacije

sa svim manjkavostima takvog pristupa...

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sizif, kod pretrage računala ne vrijede pravila kao i za svaku drugu pretragu.

Ovdje se radi o pretrazi pokretne stvari, pa po sudskoj praksi Vrhovnog suda RH, prilikom pretrage nisu potrebni svjedoci.

 

Kad sam rekao da vrijede ista pravila za svaku pretragu nisam mislio na solenitetne svjedoke, već na potrebu da za svaku pretragu (osim iznimaka hitnih istražnih radnji, koje ovdje nisu tema) postoji nalog.

 

Ne znam je li u Zakonu o policiji nespretno upotrijebljen termin "pregled" i tamo gdje se trebao upotrijebiti termin "pretraga", ali postoji očita kontradiktornost između Zakona o policiji na jednoj strani te Zakona o kaznenom postupku i sudske prakse na drugoj strani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija