Jump to content

Naknadno pronađena imovina - odbijena


DAMIRD

Preporučene objave

Pokušat ću što jednostavnije iznijeti problem. Zatražili smo od suda da donese rješenje o raspodjeli naknadno utvrđene imovine. Sud je odbio naš zahtjev s obrazloženjem da je rješenje po kojem tražimo raspodjelu postalo pravomoćno 05.05.1955. što je prije 11.07.1955. kada je stupio na snagu Zakon o nasljeđivanju koji u čl. 239. kaže "Ovaj zakon primjenjuje se za sva nasljedstva o kojima do 11. 5. 1955. kao dana objavljivanja Zakona o nasljedivanju ("Službeni list", br. 20/55) nije donesena pravomocna odluka o nasljedstvu ili nasljedstvo nije sporazumom, diobom ili na drugi nacin konacno uredeno."

 

Nije mi jasno zašto se ovdje primjenjuje baš taj zakon od 11.5.1955. a ne onaj koji je vrijedio kad je rješenje doneseno ili ovaj koji je trenutno važeći. A u njemu nema koliko sam uspio pronaći drugih odredbi o tome osim "Članak 234.Ako se nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju pronađe imovina koja nije obuhvaćena tim rješenjem, sud neće ponovno provoditi ostavinsku raspravu, nego će ovu imovinu novim rješenjem rasporediti na temelju prije donesenog rješenja o nasljeđivanju, osim ako se neki od nasljednika odrekao nasljedstva ili svoj nasljedni dio ustupio sunasljedniku."

 

Molim vas za pojašnjenje... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija