Jump to content

Naplata odvoza smeća


kira

Preporučene objave

Dali netko zna na koji način Komunalna gradska društva naplaćuju odvoz smeća.

Prije nekoliko dana negdje sam pročitao da su građani a i pravne osobe ustale tužbom zbog načina obračuna odvoza smeća.Naime u mom mjestu odvoz se naplaćaje na kvadraturu stanovnja znaći kuće, stana a ne kako se meni čini logičnijim po osobi prijavljenoj na jednoj adrsi.

Hvala na pozornosti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obračuni su različiti. Zavisno od toga kako je to jedinica loklane (općina/grad) uredila s koncesionarom, odnosno s podutzećem kojem je povjerilo odvoz komunalnog optpada.

 

Propisi o komunalnom gospodarstvu ne propisiuju način naplate naknade, a najispravnije bi bilo da se naplaćuje prema količini smeća. Dakle, ne prema kvadraturi ili broju članova domaćinstva. Znam komunano ppoduzeće koje ima u pripremi uporavo naplatu prema količini smeća, što znači da to nije nemoguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ti si super prošla kod nas podjelili kante za smeče i ako imaš više moraš kupit njhove vreče koje staviš pored ja kuoio obične u trgovini i zamisli nisu odvezli ja po p.....o i stavio u auto i odvezo drito u kombel tako se zove firma i ostavio im pred vratima ali ne vani nego u uredu diše .........Pa za čeg ja plačam to smeče.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jooooj sterope...naravno da svi imaju kante...i vreće s logom poduzeća. Ako imaju više smeća od onog što stane u kantu moraju kupiti vreću s logom. To je za ostali otpad. Za reciklažu (papir, plastiku, limenke i staklo) imaju posebne vreće. I otpad se mora sortirati. Za kruponi otpad - dobivaju se kuponi i odvoz se posebno prijavljuje. Tako je to u uređenom društvu.

 

Bilo je teško od početka, ali brzo smo se svi privikli. Prvo smo se malkice ljutili...ali smo brzo došli iu kolotečinu. Nedavno sam bila na putu u zemlji koja barem u praksi nema ovako uređeno odvoz komunalnog otpada. Priroda divota, ali kud god da se okreneš smeće!!!! Za poludit!!!! Kad sam prešla našu granicu - čistoća se osjetila u zraku, na nebu i na zemlji! (Zamilsi kako je tek tamo kad mi se lijepa naša učinila prečistom!!!!) Zato koliko god nam bilo i teško i skupo - ja sam za to da se plati i sortira. I da se urede sve divlje deponije. Ipak ćemo ovo ostavit našoj dječici. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

....evo da aktualiziram temu...naime u gradu Pagu su prošle godine uveli naplatu odvoza smeća po količini ,prodali ljudima kante sa bar kodovima i busali se u prsa kako su oni uskladili svoju naplatu sa EU.Sve to pod pritiskom udruge "Dalmatinski potrošać",međutim smjenom direktora komunalnog poduzeča,ponovo ove godine vračaju naplatu po kvadratu stambenog prostora.U mom slučaju radi se o slijedečem s obzirom da posjedujem kuću za odmor i u toj kući boravim sqamo preko ljeta,ne nalazim za shodno da plačam neku uslugu koju ne koristim.Kada sam upitao u komunalnom društvu Pag da ja ne Želim plačat njima za ništa dobio sam odgovor da je to tako i da je to u skladu sa zakonom i njihovim pravilnikom.

Zanima me da li je to stvarno tako zakonodavac riješio i po kojim se to osnovama može ljudima naplačivat nešto(55kn mjesečno ) za ništa....

Meni je jasno da 70% korisnika komunalnog društva Pag su vikendaši koji su tamo samo ljeti i da komunalaci na taj način sebi priskrbljuju poveči iznos u svoju kasu za 0% odrađenog posla....nakon razmišljanja dolazim do zaključka da u ovoj državi još uvijek je moguće ozakonit pljačku.....

 

Molio bih znalce zakona da mi odgovore da li je to zaista tako moguće.... :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija