Jump to content

konstantno uzima kredite - kako ga zaustaviti?


PAGO

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim Vas za pomoć. Moj brat star 30 god. koji nije oženjen, već stanuje kod svojim roditeljima, neprekidno uzima u Međimurskoj banci kredit na kredit. Nedavno je od navedene banke ponovno uzeo već 3 kredit u iznosu od 24.000,00 kn (plaća 2 prijašnja kredita), istovremeno posjeduje 3 kartice navedene banke (Maestro, MasterCard i MasterCard Charge karticu, te je i na njima u velikom minusu, neznam za sve minuse na karticama jer je otišao u banku i podnio zahtjev da mu NE ŠALJU BANKOVNE IZVODE na kućnu adresu, kako mi doma ne bismo vidjeli koliko je on u minusu, slučajno sam pronašla uplatnicu kojom je na šalteru banke išao položiti 300,00 kn, kako bi smanjio minus koji mu na Maestro kartici iznosi oko 8.700,00 kn). Moj je otac, njegov tata, išao moliti u navedenu banku da mu više NE DAJU KREDITE, jer on (brat) to sve od svoje plaće od 3.500,00 kn realno nemože podmirivati, a ni moji roditelji koji su u prijevremenoj mirovini ne mogu te astronomske iznose podmirivati. U banci mu je bilo rečeno da je to isključivo privatna stvar njihovog klijenta i da će oni tj. BANKA, kad im on (dužnik-moj brat) više neće moći to plaćati, PO STATUTU BANKE, IĆI NAPLATITI IZNOSE KREDITA PRODAJOM POKRETNINA I NEKRETNINA MOJIH RODITELJA, jer s obzirom da njihov klijent nije oženjen i stanuje sa roditeljima, oni su dužni podmiriti njegove dugove. Pa, molim vas, je li to moguće? Pa moji će roditelji i ja zajedno sa njima, ostati bez te skromne kućice koju su cijeli život gradili. Molim Vas za pomoć, odgovorite mi što da se radi? Kako i na koji način, da sredimo, da za te dugove u banci odgovara isključivo onKredit na kredit - kako ga zaustaviti? koji si je te dugove i napravio? Ima li kakvog izlaza iz te situacije? Izgleda da je on dobro upoznat sa time, jer se ne želi iseliti niti se želi oženiti sa curom koju trenutno ima? MOLIM VAS ZA POMOĆ!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

floki bi najbolje mogao odgovoriti!

vaš brat nije niti vlasnik niti suvlasnik nekretnine -kuće pa banka nema pravo se naplatiti od roditelja ako mu oni nisu sudužnici u kreditu (dali jamstvo nekretninom-kućom) koje je podizao.da se osigurate najbolje bi bilo da vam roditelji "daruju"kuću i vi se upišete gruntovno kao vlasnica a oni bi bili vaši "podstanari" sa ugovorom.kuća bi tada ostala vaša a banka bi sređivala dugove sa vašim bratom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, nešto mi tu smrdi. Ne bi banka s tolikom sigurnošću tvrdila da će pokrenuti ovršni postupak ukoliko ne uspije naplatiti svoja potraživanja. Da nisu vaši roditelju bratu darovali kuću, pa je on sada vlasnik? Ili sklopili s njim ugovor o dosmrtnom uzdržavanju pa je na temelju toga vlasništvo te kuće prešlo na njega? Jer, dobro budha zbori, ne može se banka naplaćivati od roditelja, roditelji nisu zakonksi zastupnici vašeg brata (pretpostavljam da je on punoljetan). Vaš brat sam odgovara za svoje dugove. Jedino ako postoji neka druga osnova po kojoj banka može potraživati roditelje da podmire sinovljeva dugovanja (ono o čemu je budha pisao).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o DUPLO BRZIM GOTOVINSKIM KREDITIMA BEZ JAMACA, roditelji mu nisu jamci niti su na njega prepisali bilo kakvu nekretninu, svi zajedno uopće nismo imali pojima da naš "dobar bracek" samo hoda u banku i uzima si kredite.

 

Tekst koji slijedi, iskopiran je sa web stranica Međumurke banke "www.mb.hr" na kojima navedena banka nudi brze, duplo brze gotovinske kredite i sl.:

 

Duplo brzi krediti

Za klijente s redovitim mjesečnim primanjima na tekući račun u Banci u ponudi su duplo brzi krediti sa ili bez solidarnih jamaca koji se mogu realizirati u svega nekoliko minuta.

Provjerite posebne popuste za postojeće i nove korisnike MasterCard kreditne kartice.

 

 

Opće odredbe

Korisnik kredita u Međimurskoj banci d.d. Čakovec (u daljnjem tekstu: Banka) može biti fizička osoba - punoljetni državljanin Republike Hrvatske s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji ima otvoren tekući račun u Banci putem kojeg mu se isplaćuju redovita mjesečna primanja.

Korisnik kredita i solidarni jamac na konačni datum dospijeća kredita ne mogu biti stariji od 65 godina.

Solidarni jamac mora imati redovita mjesečna primanja na račun u Banci najmanje 3 mjeseca u iznosu od minimalno 1.700,00 kn te na dan odobrenja kredita ne smije imati dospjelih, a nepodmirenih obveza u Banci.

 

 

 

 

 

 

Duplo brzi kredit bez solidarnog jamca

Osnovni uvjeti kreditiranja

Iznos kredita

2.000,00 do 40.000,00 kuna

 

Rok otplate kredita

24, 30, 36 ili 48 mjeseci

 

Kamatna stopa

- 9,59% godišnje, promjenjiva (EKS/RGKS 11,76%)

Efektivna kamatna stopa (EKS) / Realna godišnja kamatna stopa (RGKS) izračunata je uz najdulji rok otplate kredita od 48 mjeseci i uz naknadu 2,90%.

 

Naknada

2,60% od iznosa odobrenog kredita, za kredite uz rok otplate 24 mjeseca

2,70% od iznosa odobrenog kredita, za kredite uz rok otplate 30 mjeseci

2,80% od iznosa odobrenog kredita, za kredite uz rok otplate 36 mjeseci

2,90% od iznosa odobrenog kredita, za kredite uz rok otplate 48 mjeseci

 

Postojeći korisnici MasterCard kartice ostvaruju popust na naknadu od 0,25 p.p.-a, dok novi korisnici koji prihvate MasterCard karticu, a zadovoljavaju uvjete «primarnog» skoringa za MasterCard, ostvaruju popust na naknadu od 0,50 p.p.-a

 

Korištenje kredita

Prijenos sredstava na tekući račun korisnika kredita otvoren u Banci.

 

Otplata kredita

Kredit se otplaćuje u kunama, putem trajnog naloga zadanog na teret tekućeg računa u Banci, u jednakim mjesečnim anuitetima.

Prvi anuitet dospijeva na naplatu u mjesecu koji slijedi iza mjeseca u kojem je kredit plasiran, na isti dan u mjesecu kada je kredit plasiran.

Duplo brzim kreditom može se prijevremeno otplatiti postojeći brzi kredit, bez naplate naknade za prijevremenu konačnu otplatu kredita.

 

Instrumenti osiguranja kredita

- bjanko vlastita trasirana i akceptirana mjenica korisnika kredita s klauzulom «bez protesta»

 

Molim Vas, pomozite nam svoji savjetima!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj bi savjet bio da nastojite uspostaviti komunikaciju s bratom a ne sa bankom. Lakse je urazumiti covjeka nego banku.

 

Iz vasih se postova ne da zakljuciti da vas brat uzima kredite iz zlonamjere. Cini se da uzima kredite kako bi mogao otplacivati prethodne.

 

Ako u konacnici nema mogucnosti za naplatu kredita, banka ce se nastojati naplatiti pokretnom i nepokretnom imovinom (koju ocigledno vas brat nema). Cilj i jest kod tih potrosackih kredita, bez jamaca i bez garancije povrata prilikom sklapanja, potrosaca - tj. potpisnika (zrtvu) drzati u stalnom zavisnickom odnosu. Vas je otac naivno isao razgovarati u banku kao da tamo sjede dusebriznici - ne, to je prvenstveno pravni subjekt koji nece u slucaju vaseg brata ispunjavati odgojnu funkciju za koju ni nije registriran. I u Hrvatsku ce, u narednim godinama vjerojatno, doci zakoni koji ce stititi neoprezne potrosace od takovih kredita. Do tada cemo svi skupa biti svjedoci situacija sve veceg broja nesolventnih gradjana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Takva vrsta kredita odobrava se jedino i isključivo temeljem dosadašnjeg poštivanja dozvoljenih minusa, odnosno odobrenog prekoračenja po tekućem računu i kredit se osigurava mjeničnim jamstvom, bez jamaca, bez hipoteke.

 

Da vaš brat nije uredan u toj banci ona mu nikada ne bi odobrila tu vrstu kredita, naprotiv, izgleda da je čovjek uredan klijent.

 

Moje je mišljenje da možete biti bez brige što se tiče kuće, i svega ostalog jer će banka u ovom slučaju (odnosno osiguravatelj kredita), ukoliko nešto pođe po zlu dospjelo a nepodmireno potraživanje naplatiti recimo ovrhom na plaći.

 

Naprotiv, čini mi se da je vaša briga pretjerana, možda čak i na neki način potcjenjujete tu osobu.........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zamislimo da i dodje do ovrhe - crna varijanta.

Ne mora se banka naplacivati od nekretnine. Moze naplacivati od pokretne imovine.

 

Poznam slikaricu koja bi kad je znala da ce joj doci na ovrhu, posakrivall Tv i vrijednije aparate kod poznatih, tako da joj nisu mogli uzeti nista osim knjiga jer je drugo bilo zaista najnuznije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovorima i savjetima!

 

Ja se brinem, jer on apsolutno ne želi sa nama razgovarati o tome, čim ga se samo pita nešto u vezi kredita, on odmah živčani i govori da se to nas ne tiče. Problem je u tome što on plača kredit za rabljeni auto u Reiffeisen banci, i ta će mu banka, ako neće moći plaćati, oduzeti auto. Osim tog auta, on posjeduje samo jedan mali televizor i DVD Player, a to apsolutno nije dovoljno, da bi si banka mogla namiriti niti polovicu tih triju kredita.

 

Ja sam se jučer sjetila, otići ću danas u tu banku i to bože zatražiti DUPLO BRZI KREDIT bez jamaca, pa ću se onda lijepo pointeresirati što sve treba od dokumentacije i kako to ide i na kraju ću ih samo pitati - "Što ako ja za nekoliko mjeseci više neću moći plaćati taj kredit, a posjedujem samo stari rabljeni auto čija je vrijednost na tržištu 1.000 eura, nisam vlasnik nekretnina niti bilo kakvih drugih pokretnina, odakle će si onda banka naplatiti neplaćene rate mojeg kredita???" - zanima me što će mi odgovoriti. O svemu tome ću Vas na obavijestiti na forumu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada covjek vise ne vraca kredit, bez obzira da li nece ili ne moze, banka krece u naplatu svojih potrazivanja. To ipak traje. Kada banka na kraju ovrhom ne moze naplatiit svoje potrazivanje, onda je kraj price. I banka ima osiguranje po svakom kreditu i pokrene njih. Ali do tada se je stostruko naplatila po drugim kreditima koje je utopljnik uzimao pokusavajuci se odrzati na povrsini.

 

To vam sigurno teta na salteru nece reci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PAGO je napisao:

 

Ja sam se jučer sjetila, otići ću danas u tu banku i to bože zatražiti DUPLO BRZI KREDIT bez jamaca, pa ću se onda lijepo pointeresirati što sve treba od dokumentacije i kako to ide i na kraju ću ih samo pitati - "Što ako ja za nekoliko mjeseci više neću moći plaćati taj kredit, a posjedujem samo stari rabljeni auto čija je vrijednost na tržištu 1.000 eura, nisam vlasnik nekretnina niti bilo kakvih drugih pokretnina, odakle će si onda banka naplatiti neplaćene rate mojeg kredita???" - zanima me što će mi odgovoriti. O svemu tome ću Vas na obavijestiti na forumu.

 

Dajte, molim vas. Svakako vam neće reći da će se naplaćivati od nekretnina vaših roditelja koji nisu jamci, a vi punoljetni! To je nemoguće po svakoj osnovi, pa se ne brinite :-)

Brata bi odlučno trebalo natjerati na samostalan život. Već je veliki dečko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema straha da će se banka naplatiti od pokretne i nepokretne imovine vaših roditelja jer kreditno je odgovorna ona osoba koja je taj kredit i digla. Samo mi je sumljivo da banka daje tolike kredite, a bez da se osigurala. E sad, ili je vaš brat već u nekoj banci prije dignuo kredit pa sad njega otplaćuje dizanjem kredita u nekoj drugoh banci ili on stvarno ima vlasništvo nad nekom vrijednom pokretninom ili nekretninom koju mu je dao vaš otac. Svakako pogledajte u Katastru što je s kućom. Oni će vam pokazati te "famozne" listove A, B i C.

A ako je vaš otac pristao da pod hipoteku stavi kuću zbog kredita vašeg brata, tada je nemoguće odnosno pravno ne bi bilo valjano da vaš otac sada daruje vama kuću kako se banka ne bi imala iz čega naplatiti. To bi bio onaj klasični primjer radnje dužnika na štetu osobe koja je dala kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija