Jump to content

nedobivene plaće


sana

Preporučene objave

Za period dok je Vaš suprug bio u radnom odnosu a nisu mu isplaćene plaće obratite se Državnom inspektoratu-inspekciji rada u Vašem mjestu, pa će oni pokrenuti postupak protiv poslodavca.

 

Za razdoblje u kojemu je radio poslije raskida Ugovora o radu ne možete tražiti ništa-jer je to rad na crno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zbog istog problema, iako se radilo o "samo" jednoj neisplaćenoj plaći, i moj suprug ih je zvao. Inspektorica je odmah rekla da inspektorat teško može utjerati neisplaćene plaće.

 

Na rješenju koje je dobio na koncu od inspektorata, piše da je direktorica izjavila inspektorici da će plaća biti isplaćena kad im se odblokira račun jer da je to i njima u interesu.

:smijeh:

 

Naime, firma je u blokadi već dvije godine a plaće su se isplaćivale na ruke. Direktorica je jednostavno zavarala inspektoricu......i nikom ništa.

Uglavnom, kiss your money goodbye :zao:

 

Pouka glasi: ne čekati sedam neisplaćenih plaća za dati otkaz. Jedna je sasvim dovoljna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je žiro račun firme u blokadi dvije godine,znači da je firma,vjerojatno u stečaju.Znači, možete se upisati u stečajnu masu i potraživati isplatu plaća od eventualne prodaje imovine firme,ali tko zna koji ćete biti na "top listi", pa je tu vjerojatnost isplate, nažalost-piši propalo.

 

Ako je firma zdrava, tu radna inspekcija može puno napraviti, vjerujte mi.

 

U svakom slučaju,moses, Vaš savjet bi trebali mnogi poslušati:ne čekati 7 neisplaćenih plaća već reagovati odmah!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znam zašto inspekciji rada? to prvi put čujem.

 

jednostavno podnesite tužbu protiv bivšeg poslodavca.

naravno za isplatu plaće za vrijeme trajanja radnog odnosa.

ako je taj d.O.o. u stečaju, nadležan je trgovački sud.

inače je općinski sud.

 

ti postupci su hitni i to bi trebalo biti relativno brzo rješeno u vašu korist.

 

e sad, postoji jedino problem kod naplate ako to poduzeće nema love

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam na odgovoru. radi se o plaćama od 1.8. prošle godine do 1.2. ove godine kada je muž dao otkaz. bivši polodavac mu je obećao da će mu vraćati plaće svaki mjesec po jednu. Firma i dalje radi, a od plaća ništa iako je suprug zvao više puta. Inspekcija rada ne može ništa jer postoji zakon o isplatama min. plaća tek od 8. mj. ove godine.Sada smo mislili angažirati odvjetnicu! Zanima me kako će to sve ići i koliko to košta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tvrtka koja se jos vodi kao aktivna(iako je u blokadi vec 2 godine), duguje djelatnicima(3 djelatnika)plaću za 10 mjeseci sa doprinosima. Poslodavac je podignuo kredit u iznosu 2 ooo ooo,ookn u banci i stavio svoju kuću pod hipoteku kao i zemljiste u jednoj poslovnoj zoni koju je dobio na korištenje.

Uskoro ce morati izaci iz kuće jer nije plačao kredit,novac koji je zaradio radom tvrtke poslao je u Dubai(žrtva internetske prijevare), za sto imam potvrde Western Uniona.

Sad ja vas pitam,ako se njegova kuća proda, imaju li djelatnici kakve šanse da se naplate ispred banke, ako ne, postoji li neki način na koji doći do svojih novaca??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma u našem slučaju firma nije u stečaju, što mi kao laiku nikako nije jasno, što radi ta porezna i ostale službe, zašto dopuštaju gomilanje dugova, upropaštavanje radnika......radi se o poznatoj firmi!

 

No to sad nije bitno, ukratko, u našem slučaju inspektorat je odradio svoje, skidam kapu. Ali što se tiče novca, to je više manje "piši kući propalo". Žiro račun u blokadi zbog milijunskih dugova.....mogli bismo otići javnom bilježniku s platnom listom i pokrenuti zahtjev za ovrhu, ali to košta a novac bi u najboljem slučaju vidjeli za nekoliko godina.......

 

U svakom slučaju treba brzo reagirati kad poslodavci ne plaćaju, nema čekanja. Jer vaše vlastito vrijeme i živci su ipak neprocjenjivi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je vaš suprug radio i poslije odluke o otkazu ugovora o radu a nije imao nikakav drugi ugovor, npr.ugovor o djelu, znači da je radio na crno pa tako ne možete tražiti nikakvu naknadu,"plaću" niti se možete kome obratitit osim direktoru koji mu je ostao dužan,s tim da su obje strane u prekršaju:tvrtka koja vam nije ponudila ugovor i radnik koji je radio na crno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponavljam da nije dobivao plaću od 1.8. prošle godine i do 1.2. ove godine i tada u 2. mjesecu moj suprug daje otkaz i nije više radio kod tog polodavca niti je radio na crno.Obećao mu je vraćati svaki mjesec po jednu plaću, ali do danas nije vidio niti lipe. Inspekcija rada ne može ništa jer ima neki zakon o isplatama min. plaća koji se odnosi tek od 1.8. ove godine.Oni su nas poslali nek se obratimo odvjetnicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sana, ništa tu inspekcija ne može, već kako vam je prije rekao, Renvoi podignite tužbu zbog neisplate plaće protiv bivšeg poslodaca pred sudom, nije u domeni inspektorata da utužuje poslodavca umjesto radnika, zbog neisplate.Znači angažiraje odvjetnika i to je to.

A u slučaju da imate od bivšeg poslodavca ispravu o obračunu plaće ona je temeljem ZOR ovršna isprava i temeljem nje će vam odvjetnik sastavit prijedlog za ovrhu tako da vam je u tom slučaju nepotrebna tužba.

E sad u slučaju da mu poslodavac nije dao obračun plaća iako po zakonu mora, bez obzira što mu nije isplatio plaću, za to se možete obratiti inspektoratu jer to spada u najteže prekršaje poslodavca di ga se može dobro rebnuti po džepu. Ja bi se na vašem mjestu obratila poslodavcu da da taj papir obračuna plaća pa ako ne da obratite se inspekciji zbog papira ali ne i zbog isplate plaće jer ona tu ne može ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija