Jump to content

Jubilarna nagrada


jamieozg

Preporučene objave

Da. Zavisi o poslodavcu. Pretpostavljam da radite u državnoj službi, a tu se jubilarna nagrada isplaćuje u neto iznosu - dakle trošak poreza snosi poslodavac.

 

KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE

 

Članak 62.

(1) Službeniku i namješteniku pripada pravo na isplatu jubilarne nagrade za neprekidnu službu odnosno rad u državnim tijelima i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave kada navrše:

– 5 godina – u visini 1 osnovice iz st. 2. ovog članka

– 10 godina – u visini 1,25 osnovice iz st. 2. ovog članka

– 15 godina – u visini 1,50 osnovice iz st. 2. ovog članka

– 20 godina – u visini 1,75 osnovice iz st. 2. ovog članka

– 25 godina – u visini 2 osnovice iz st. 2. ovog članka

– 30 godina – u visini 2,50 osnovice iz st. 2. ovog članka

– 35 godina – u visini 3 osnovice iz st. 2. ovog članka

– 40 godina – u visini 4 osnovice iz st. 2. ovog članka

– 45 godina – u visini 5 osnovica iz st. 2. ovog članka.

(2) O visini osnovice za isplatu jubilarnih nagrada Vlada RH i sindikati državnih službi pregovarat će svake godine u postupku donošenja Prijedloga Državnog proračuna s time da ako se dogovor ne postigne, osnovica za jubilarnu nagradu iznosi najmanje 1800,00 kuna neto.

(3) Jubilarna nagrada isplaćuje se prvog narednog mjeseca od mjeseca u kojem je službenik ili namještenik ostvario pravo na jubilarnu nagradu.

(4) Iznimno, ako službeniku i namješteniku prestaje služba odnosno rad u državnom tijelu, a ostvario je pravo na jubilarnu nagradu, nagrada će se isplatiti službeniku i namješteniku ili njihovim nasljednicima, sljedećeg mjeseca po prestanku službe ili rada.

 

Članak 67.

Iznosi materijalnih prava iz članaka 50., 51., 52., 54., 55., 56., 58., 59., 62., 63., 64., 66. ugovoreni su u neto iznosima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jubilarne naknade se isplaćuju u visini kako je to utvrđeno aktima pojedinih poslodavaca. Za državne i javne službenike kolektivnim ugovorima, a za ostale kolektivnim ugovorima, pravilnicima itd.

 

Članak 13. Pravilnika o porezu na dohodak govori o neoporezivim naknadama, potporama, nagradama i drugim primicima, te je neoporezivo i sljedeće:

 

12. nagrade radnicima za navršenih:

 

12.1. – 10 godina radnog staža do 1.500,00 kuna

 

12.2. – 15 godina radnog staža do 2.000,00 kuna

 

12.3. – 20 godina radnog staža do 2.500,00 kuna

 

12.4. – 25 godina radnog staža do 3.000,00 kuna

 

12.5. – 30 godina radnog staža do 3.500,00 kuna

 

12.6. – 35 godina radnog staža do 4.000,00 kuna

 

12.7. – 40 godina radnog staža do 5.000,00 kuna.

 

Ako se jubilarka isplaćuje do ovih iznosa - ona je neoporeziva, ako se isplaćuje u većem iznosu, onda se na iznos iznad ovog propisanog Pravilnikom plaća porez na dohodak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

vezano uz prijašnje pitanje, Pravilnikom su određeni iznosi do zaključno 40 godina staža, (odnosno iznosa od 5.000,00 kn), što s radnikom koji navrši 45 godina radnog staža, a Kolektivnim ugovorom je doslovno prepisana ova odredba i nigdje se ne spominje 45 godina. Nema smisla da se nekoga nagrađuje do 40, a za 45 ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Sve ono čega nema u Pravilniku o porezu na dohodak kao neoporezive isplate predstavlja u punom iznosu plaću i tako treba platiti sve poreze i doprinose. Kriterij za ostvarivanje prava je kolektivni ugovor za područje u kojem radnik radi (eventualno pravilnik o radu ili ugovor o radu kojim je to pravo predviđeno), a pravilnik o porezu na dohodak samo navodi koje su obveze poslodavca koji to isplaćuje. Znači, poslodavac koji isplaćuje neko materijalno pravo svom radniku mora to vršiti poštujući porezne propise.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

točno, ali mislim da u vrijeme donošenja ovog pravilnika ( a pretpostavljam da su se neke odredbe u postupcima izmjena prepisivale) nije ni bilo potrebe za normiranjem ovih 45 godina staža, odnosno isplate jubilarne, vjerovatno zbog vojske i manjeg godina staža za žene kao uvjet za mirovinu. Međutim, danas je sasvim izgledna situacija radnika koji rade 45 godina. Tako da ispada da ih se nagrađuje jubilarnim nagradama do zaključno 40 godina staža, a kada navrše 45 ne. Uglavnom, u ovoj situaciji je radniku ponovljen iznos jubilarne za 40 godina staža, a u odluci je samo navedeno taj i taj radi od tada do tada i isplaćuje se toliko i toliko....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija