Jump to content

Kamiondžije...


apache70

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Jedan "stari" kamiondžija, koji je tijekom cijelog rata bio na usluzi policiji i vojsci, na način da je kao vozač u RO "Sljemetrans" 1991 godine postavljao kamione kao blokade na ulicama priječivši izlazak tenkovima JNA iz kasarni te vozeći oružje iz osvojenih kasarni u postrojbe HV-a, kao i 1995 godine sudjelovao također u akcijama "Bljesak" i "Oluja" vozeći u hladnjačama istog poduzeća sve što je trebalo.

Nositelj je Spomenice Domovinskog rata, a sada je u civilnoj invalidskoj mirovini zbog infarkta, te mu ista iznosi oko 1800 kuna.

Pitanje glasi; da li itko zna da li dotični kamiondžija ima pravo na najnižu braniteljsku mirovinu i na koji način da ju ishodi?

 

P.S.

Isti se ne vodi u evidencijama branitelja; niti narodne zaštite, policije niti HV!!!

Nitko niti njega niti ostale vozače RO "Sljemetransa" nema u nikakvim evidencijama niti se "kao" danas nezna tko ih je angažirao za sve akcije tijekom Domovinskog rata.

Da li tu ima kakvog pravnog lijeka s obzirom da je svima jasno tko je sve dobio status hrvatskog branitelja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

apache70 je napisao:

danas nezna tko ih je angažirao za sve akcije tijekom Domovinskog rata.

 

Netko mu je zapovjedio ili rekao usmeno što da radi i kuda da vozi. Neka fizička osoba mu je morala to reći osobno usmeno ili u pisanom obliku ( njegov neposredni šef, rukovoditelj ili slićno ).

Neka počne od te osobe, neka prvo nju pita tko je njoj rekoa da njemu kaže pa tako od kraja ( od sebe ) doći će do vrha ( do onih koji su ga angažirali ).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

apache70 je napisao:

U Uredu za obranu ih uopće nema evidentiranih te su mu rekli da traži drugdje, a gdje , nitko nezna.

Tako da i nezna koga da tuži upravnom tužbom!

 

Slučajno znam da su na prostoru Sesveta bile dvije vojarne, koje su zauzete i da se iz njih kamionima izvozilo dane i noći, sad ne mogu decidirano reći da li je tu bilo kamiona gore navedenog poduzeća, ali niti sumnjati.Neka čovjek otiđe u ured za obranu prema mjestu stanovanja ,odnosno gdje je bio raspoređen i tamo moraju znati tko je rukovodio akcijama na području grada, mislim da su u uredu za obranu dužni čovjeku pomoći jer isto tako iz tog istog ureda kad je trebalo bio je pozvan da odradi svoju građansku dužnost.

Druga stvar koja je nelogična je da čovjek ima Spomenicu domovinskog rata a da nema status branitelja :-? pa na osnovu čega je dobio spomenicu, tko mu je uručio odličje, puno je meni tu nejasnih stvari, ali ako mu ne pomognu u uredu za obranu, neka se javi u Ministarstvo branitelja i tamo iznese svoj problem, odnosno neka postavi pitanje kako to da nema status branitelja a bio je već gdje je bio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje glasi; da li itko zna da li dotični kamiondžija ima pravo na najnižu braniteljsku mirovinu i na koji način da ju ishodi?

 

 

 

Što se tiče braniteljske mirovine, čovjek prvo mora rješiti da dobije status branitelja, to pod prvo, ako je otišao iz radnog odnosa u civilnu invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad (ako mu to u rješenju o sadašnjoj mirovini tako piše, znači o p ć a nesposobnost) ima pravo na najnižu braniteljsku mirovinu koja mislim da iznosi 2170 Kn, nisam baš sto posto siguran u iznos.

Znači kad ostvari status branitelja ( što po meni ima pravo iz onih tvrdnji koje je naveo) odlazi do svog liječnika opće prakse, nosi svu liječničku dokumentaciju koju ima i zbog koje je uostalom u invalidskoj mirovini, liječnik to sve lijepo prouči i ispuni "obrazac 1 IN", nakon čega tu dokumentaciju odnese u Zavod za mirovinsko osiguranje,Zagreb, Tvrtkova 5 (ako čovjek živi u Zagrebu) tamo to urudžbira i preda i čeka dalje, da li će ga komisija eventualno zvat ili će dobiti novo rješenje sa novom mirovinom, malo hodanja ali drugačije nemre.

Sretno, ako što još bude trebalo javi se, pomoći ću koliko budem znao ! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što su rekli Bovu i ostali, potrebno je otići u Ured za obranu ili još bolje u Upravu za obranu, i pokrenuti upravi postupak za utvrđivanje statusa hrvatskog branitelja. Kao što su neki rekli podnositelj bi morao znati tko su mu bili nadređeni, ili nalogodavci, tako da već barata nekim važnim činjenicama. Zašto, jer prilikom postupka, Uprava za obranu bi ih trebala pozvati na podnošenje iskaza. Vrlo je bitan podatak da je dotični odlikovan "Spomenicom domovinskog rata". To je u postupku isto jedan od dokaza. Uprava za obranu dužna je tražiti MORH temeljem čega je dodjelio Spomenicu (trebalo bi biti vidljivo, temeljem koje evidencije je ista dodjeljena). To bi sve moglo potrajati nekoliko mjeseci (ali ne opet predugo), i Uprava za obranu treba donijeti Rješenje (o priznavanju ili nepriznavanju). Drugog puta, koliko ja znam nema. Ako će biti pozitivno Rješenje (a ne vidim razloga da ne bude), daljni koraci su daleko lakši. Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija