Jump to content

udovica


fratar

Preporučene objave

udovica sam poginulog branitelja,živjela sam u braku 6 mjeseci do pogibije muža nismo imali djece ,sada imam 37 god,dali imam pravo na mirovinu i kada ,za sad sva prava koristi majka od mog muža ,nisam se preudala ,imam izvanbračnu vezu i 2 djece dali ta veza utječe na ostvarivanje mojih prava ,što zakon kaže o ovakvom slučaju,hvala svima :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fratar je napisao:

udovica sam poginulog branitelja,živjela sam u braku 6 mjeseci do pogibije muža nismo imali djece ,sada imam 37 god,dali imam pravo na mirovinu i kada ,za sad sva prava koristi majka od mog muža

 

članak 6. ZOPHBDR:

 

1) Članovima obitelji smrtno stradaloga, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, prema ovom Zakonu, smatraju se bračni drug, djeca rođena u braku ili izvan braka, posvojena djeca i pastorčad (članovi uže obitelji), roditelji, očuh, maćeha i posvojitelj.

 

(2) Članom uže obitelji smrtno stradaloga, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja prema ovome Zakonu smatra se i izvanbračni drug koji je s hrvatskim braniteljem iz Domovinskog rata do njegove smrti, zatočenja ili nestanka živio u zajedničkom kućanstvu najmanje tri godine.

 

(3) Status izvanbračne zajednice iz stavka 2. ovoga članka utvrđuje se u izvanparničnome sudskom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fratar je napisao:

...ja sam pitala za svoja zakonska prava a ne prava za djecu i izvanbračnog partnera

Nitko ne dovodi u pitanje i razmatra vaše životne odluke u svezi djece i partnera, ali ako je ( a je...) vanbračna zajednica izjednačena s bračnom (pod određenim uvjetima koji su u ranijim postovima naznačeni...) i razvidno je u vašem slučaju priznavanje vanbračne zajednice, to vi ne ispunjavate uvjete iz ZOPHBDR - ne možete imati status udovice hrvatskog branitelja, a drugo je pitanje hoće li to utvrditi MOBMS ili će to dokazivati vaša svekrva ili neka treća zainteresirana strana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fratar je napisao:

nisam se preudala ,imam izvanbračnu vezu i 2 djece dali ta veza utječe na ostvarivanje mojih prava , :-?

 

Zakonski su izjednaćene izvanbračne i bračne zajednice. Isto vam je bili udani ili ne udani za osobu s kojoj imate djecu jer s istom osobom ste u vanbračnoj zajednici ili vezi, to zakon tumači isto kao da ste i u braku. Pa vezano za isto vas i slijede, odnosno ne slijede zakonska prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pravo gledajući izvanbračna i bračna zajednica su izjednačene, znači da bi imali prava iza poginulog muža morate negirati izvanbračnu zajednicu.

potpuno je nebitno što imate djecu, jer nijedan zakon vam ne brani da ih imate i oni nisu dokaz izvanbračne zajednice.

ali, da bi točno znali otiđite u ured za branitelje u vašem mjesti i tamo se raspitajte.

sad, o moralnosti????? :-?:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nonamee je napisao:

Jel ti morski vuk nisi malo sve pročitao ili što? Nije ona bila u izvanbračnoj vezi s poginulim braniteljem, već je sad u izvanbračnoj vezi s drugim muškarcem.

 

Da, stvarno ... tiješka griješka. Neoprostiva. Di bi ja bez nonamee-a. :-)

 

Pa unda, amo jopet:

 

fratar je napisao:

udovica sam poginulog branitelja,živjela sam u braku 6 mjeseci do pogibije muža nismo imali djece ,sada imam 37 god,dali imam pravo na mirovinu i kada

 

Pravo na obiteljsku invalidninu i obiteljsku mirovinu možete ostvariti tek kada navršite 40 godina života, osim ako niste nesposobni za rad.

Zašto spominjem obiteljsku invalidninu? Prije nego podnesete zahtjev za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu po ZOPHBDR, morate ostvariti pravo na obiteljsku invalidninu.

 

fratar je napisao:

... za sad sva prava koristi majka od mog muža

 

Logično, jer je prošla gore navedeni put, a time je i vama olakšana pozicija kada krenete sa zahtjevom.

 

fratar je napisao:

... nisam se preudala ,imam izvanbračnu vezu i 2 djece dali ta veza utječe na ostvarivanje mojih prava ,što zakon kaže o ovakvom slučaju

 

Ukoliko ostvarite pravo na obiteljsku invalidninu i obiteljsku mirovinu po ZOPHBDR-u, ista prava možete izgubiti samo ukoliko stupite u novi brak.

(Naravno, novi brak je zapreka da bi uopće ostvarili prava o kojima govorimo.)

 

Gore navedeno je vezano za prava iz ZOPHBDR.

A moral? O moralu je trebalo misliti u vrijeme kada je pisan Zakon, a ne sada. Sada ga treba izvršavati dok se isti, eventualno, ne promijeni u ovom dijelu.

 

Inače rasprava o moralnosti i nemoralnosti je već nekoliko puta "potezana" na PF i uvijek završi dijeljenjem na dvije oprečne grupe i katancem.

Po mom skromnom sudu nepotrebno trošenje riječi i prostora.

http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=18833&forum=33&post_id=99930#forumpost99930

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu je napisao:

fratar

po navedenome bi imala pravo tražiti i dječiji dodatak

za djecu koja nisu djeca poginulog branitelja.

 

Ona može ostvariti pravo na dječiji doplatak, ali ne po čl. 34. ZOPHBDR-a, jer nije riječ o djeci smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

 

bovu je napisao:

... djeca su dokaz vanbračne zajednice

koja je u pravima izjednačena sa bračnom zajednicom.

 

Izjednačavanje učinaka bračne i izvanbračne zajednice po ZOPHBDR-a vrijedi kod priznavanja prava na obiteljsku invalidninu / mirovinu izvanbračnom drugu koji je s hrvatskim braniteljem iz Domovinskog rata do njegove smrti živio u zajedničkom kućanstvu najmanje tri godine.

 

Također je i zapreka za ostvarivanje tih prava ista: postojanje novog braka kojeg je u međuvremenu sklopio preživjeli bračni / izvanbračni drug.

 

Ovo ne pišem iz namjere da nekoga branim, već zato što članak 117. ZOPHBDR nedvosmisleno određuje:

 

"(1) Bračni drug stupanjem u brak gubi prava iz ovoga Zakona koja je ostvario kao član obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i umrloga HRVI iz Domovinskog rata od I. do IV. skupine."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija