Jump to content

Seminar za odvjetničke vježbenike u studenom 2009??


maya01

Preporučene objave

Neznam tko je od vas pohađao taj seminar ili barem ima informaciju kada bi se trebao održati u drugoj polovini ove godine.

Rečeno mi je da će se znati iza 1.9.2009. ali to je širok pojam. Ipak moram pitati dva tjedna slobodno..

Na koji način se prijavljuje, šalju li oni na adresu ureda konkretan poziv na seminar ili ja moram zvati?

Koliko taj seminar istinski koristi, jel on uključuje slušanje ispita ili se na to mora posebno prijaviti?

Neznam nadoknađuje li komora i putne troškove ili samo smještaj? :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam zvao komoru prije 10ak dana i jedna poprilično neupućena gospođa mi je rekla da još ništa ne znaju, ali da će seminar biti u listopadu ili studenom kao i svake godine (prava informacija nema što).

 

Dobiti ćeš dopis komore na adresu ureda u kojoj će pisati do kada trebaš prijaviti i kada će točno biti održan seminar.

 

Seminar ne ukljućuje slušanje, mora se posebno prijaviti, i to koliko sam upućen putem e-maila.

 

Što se tiće koristi moslim da je dobro prisustvovati, pogotovo zbog novog pravilnika i načina ispitivanja (treći predmet, kartice s ispitnim pitanjima i sl.).

 

Putne troškove i smještaj snosi komora.

 

Ja ću ići da vidim iz prve ruke.

 

Eto nadam se da sam ti pomogao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolege, seminar je odlična stvar, predavači su Vam i ispitivači. Izuzetno je naporno, jer imate i do 14 sati predavanja na dan. Obično ste smiješteni u Hotelu Astoria, koji je udaljen 10 minuta hoda od komore. Hotel je predivan, pokrivena Vam je dvokrevetna soba i doručak, te putni trošak autobusne ili karte za vlak. Drugi efekt je 15 dana druženja sa 150 kolega iz cijele Hrvatske, razmjena brojeva, veze itd. U komori, nakon svake, ali baš svake pauze imate pripremljene sokove, čajeve, kavu. Komora ima veliku salu sa stolovima, tako da je komoditet zajamče. U blizini komore imate par kvalitetnih zalogajnica. Prijavljujete se na način kad krene kružni dopis komore imate rok u kojem im se javite faksom ili poštom, ako želite doplatiti jednokrevetnu sobu kontaktirate hotel, inače komora rezervira sobu. Hotel je 5 minuta hoda od Jelačić placa. Ako niste odvjetnički vježbenik isto možete prisustvovati seminaru jer ne provjeravaju tko je tko. Vječita dvojba je kako dolaziti na predavanja. Sugeriram komotno se obucite, nikakva odjela i to, jer 14 sati na dan je puno. Pripremite puno papira i olovaka. Obavezno uzmite memory stick jer predavači će Vam na predavanju kopirati prezentacije, praksu itd. Svi, ali svi predavači su ekstra ljubazni. A koliko savjeta saznate za posao. Posebno su zanimljiva predavanja suca Kosa, ali i druga. Organizacija je dosad bila ne za pet, nego za deset. Ovako je naime bilo do sada, obično su predavanja potkraj 10, početak 11 mjeseca. Ako nešto treba pitajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolege, kod pravosudnog ispita postoje dva svijetla trenutka, pripreme za pravosudni u komori i trenutak kad Vam komisija obznani da ste položili ispit. Inače, zaista ta dva tjedna su izuzetno korisna, ustajete rano ujutro, doručkujete, u komori Vas tretiraju kao kolege, a ne kao principali vježbenike, navečer fino istražujte Zagreb, upoznajete kolege iz drugih krajeva Lijepe naše, zabavljate se po Zagrebu, koristite odličan hotel. Kažem Vam odlično. Istodobno izaberite što ćete slušati, pa nemorate služati baš sva predavanja, ukoliko ne želite saznati neke korisne stvari za posao. Inače ima i predavanja koja se sastoje od čitanja skripte i u kojima se koristi stara terminologija, a to Vam zaista ne koristi, neću ih imenovati (nomina sunt odiosa). A predavanja suca Kosa, sutkinje Garačić i ex suca sada emeritusa Grbina su toliko kvalitetna da ih nemojte propustiti. Kod suca kosa možete postavljati pitanja iz prakse, a odgovore će dobiti uz primjer iz prakse.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zna li itko održava li se seminar u vrijeme kada se polažu usmeni ispiti pa se može za to razdoblje i prijaviti slušanje ili samo ako se potrefi da su tada i usmeni?

Bilo bi mi zgodno kada bi u ta dva tjedna i to uspila ukomponirat :vrti: .

p.s. I dalje nije poznato vrijeme održavanja seminara, a komoru nemogu dobiti :-(, očito mi preostaje samo čekati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kad sam bila na seminaru ( prošli-travanj) istovremeno je bio i usmeni (2 tjedna seminara sigurno se preklopi s usmenim... bar 1 tjedan)ali seminar traje cijeli dan što znači da bar pola dana izostaneš i to s par "predmeta" (1:30h traje jedno predavanje) pa odvažeš, ak je novi zkp ja'b sjela di sam (jer s tim ni za di sam nisam :)

bitno je otići prvi dan na prvo predavanje -ako koristiš hotel- jer tad te portir prozove (poslije ne)

i da, imate u zgradi preko puta kopiraonu u kojoj možeš kupit predavanja-olakša dobrano jer ne moraš 10 sati štancat na papir ko budala nego više (lakše)pratiš predavanje pa dopišeš, prepraviš al sve u svemu imaš više koristi od predavanja... ja skužla tek krajem prvog tjedna (otpala mi ruka do tad)... na kraju drugog dana od pomisli na tipa srijedu idućeg tjedna :place: ali navikneš se na ritam pa proguraš i to ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Čitam izjavu jednog kolege:"Ako niste odvjetnički vježbenik isto možete prisustvovati seminaru jer ne provjeravaju tko je tko." Ja ljubazno poslala upit na mail komore i dobila odbijenicu,a tako bih sudjelovala na tom seminaru,jer sam iskreno rečeno "pogubljena" u svemu. Kad je točno taj seminar,zna li netko i ima li još netko od vas kolega koji niste odvjetnički vježbenici tko bi išao na to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A evo ja provjeravam iz dana u dan i ništa novo, bitno mi je znati radi posla i usklađivanja s obvezama. Nama odvjetničkim vježbenicima šalju dopise oko 15 dana prije održavanja seminara, a trebala bi se pojaviti i obavijest na stranicama HOK-a.

Što se tiče vježbenika izvan odvjetničke branše, meni bi i prijateljica htjela ići na seminar ali joj je rizik putovati u ZG pa da joj zalupe vrata pred nosom. Prije nisu gledali, a sada su navodno počeli radi gužve koja se stvarala u predavaonici.

U svakom slučaju, ako itko sazna za termin održavanja seminara neka javi :klanja: plizzzz, makar bio trač!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

evo na stranicima komore su izašli datumi seminara:

 

"Prvi seminar održat će se u Zagrebu u prostorijama HOK-a od 23. studenog do 6. prosinca 2009., a drugi seminar od 18. siječnja do 31. siječnja 2010."

 

 

 

Da li tom seminaru mogu prisustvovati i oni koji nisu odvjetnički vježbenici?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čula sam da u zadnje vrijeme kontroliraju tko ulazi na predavanja i da se mora predočiti iskaznica HOK-a jer navodno dođe previše zainteresiranih vježbenika sa sudova ili dr. pa nastaje opća gužva i odvjetnički vježbenici nemaju gdje sjesti. Ali to sam čula od više ljudi, koji su čuli od nekoga, tako da je možda i trač...

 

A što se tiče ovog seminara sada u 11 mjesecu, neznam jeli oni jave tko ima pravo ići ili na drugi način obavijeste da je osoba primljena na seminar? Ne vjerujem da će dopustiti da osoba pošalje prijavu, dođe u ZG i naiđe na odbijenicu :vrti:

 

I nadalje, nije mi jasno zašto su za ovaj sada seminar kao

prioritet naveli ljude koji su početkom rujna ispunili uvjete, a za onaj u siječnju je prioritetno vrijeme slanja prijave, a tek onda stečeni uvjeti...nekako mi nema logike...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mojoj su prijateljici i kolegici upravo telefonom u HOK-u rekli da nemože pristupiti seminaru od 23.11 do 6.12 jer joj 1.12 prestaje ugovor o radu u odvjetničkom uredu nakon tri godine neprekidnog rada i neiskorištenog prava na seminar...nije znala do danas da joj šef neće produžiti ugovor , a na učenju je.

Što znači da se ona realno može prijaviti ali bi joj u tehničkom smislu neko mogao zalupiti vrata HOK-a pred nosom nakon 1.12 ili tražiti da plati preostale dane u hotelu..

A šta ako ja odem na seminar i iznenadno dobijem otkaz, bili i ja morala prekinut seminar jer mi ODMAH prestaje pravo na njega...

U svijetu pravnika uvijek vrijedi načelo "u sumnji uvijek zgazi vježbenika"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, što da radim ako izlazim u prosincu???

da idem na seminar? da doma učim?

6.12. je samo dan prije pisanja prvih presuda, kako radit na presudama i 12 sati dnevno biti na predavanjima? uf! :misli:

a opet, eto nam prilike za bar nekakvu pripremu i svi kažete da je seminar koristan..

 

savjeti? :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo kolega, ja isto izlazim u prosincu i prijavio sam seminar. Mislim da će biti od koristi iako je tajming malo nezgodan, i to stoga što je navedeno da će biti radionice na kojima će se pisati kaznene i građanske presude, a kako smo svi vidjeli na roku u listopadu su nas blago rečeno desetkovali.

 

Od kolega koji su prisustvovali na ranijim seminarima čuo sam da su predavanja iscrpljujuća, ali nadasve korisna.

 

Eto to je moje mišljenje, ako tko ima kakvih drugačijih razmišljanja neka se izjasni.

 

POZDRAV SVIM KOLEGICAMA I KOLEGAMA U (M)UČIONICAMA DILJEM HRVATSKE!!!

 

Svi smo mi prvi mačići i u istoj smo vreći! Miiijjjauuu!

 

:place::palacdolje::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, prijava na seminar i sudjelovanje na istom ne znači nužno da moraš biti na svim predavanjima svakoga dana. Neće te prozivati i sl. da bi provjerili da li su svi prisutni kao na školskom satu. Naglasak je na korisnosti takovog seminara, pa je za preporučiti da se tijekom ta dva tjedna u cijelosti iskoristi stručnost i neposrednost predavača. Dakle, sve je na tebi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti seminari ce posluziti i da se razrijese neke dileme, s obzirom na cinjenicu da ce slijedeci usmeni biti u sijecnju:

 

1. da li učiti novi ZOUP koji stupa na snagu 1.1. ili stari (pretpostavljam oba)

 

2. da li moramo naučiti izmjene ZTD-a koje stupaju na snagu 1.5.2010? (pretpostavljam - da)

 

3. da li moramo naučiti novi ZOR koji će se vjerojatno donijeti na ovoj sada aktualnoj sjednici Sabora?

(vjerojatno da)

 

Jos kad tome pridodate ZKP i izmjene Ustava ispada da svaki zakon moramo uciti 2 komada......katastrofa :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

brckovic je napisao:

Ti seminari ce posluziti i da se razrijese neke dileme, s obzirom na cinjenicu da ce slijedeci usmeni biti u sijecnju:

 

1. da li učiti novi ZOUP koji stupa na snagu 1.1. ili stari (pretpostavljam oba)

 

2. da li moramo naučiti izmjene ZTD-a koje stupaju na snagu 1.5.2010? (pretpostavljam - da)

 

3. da li moramo naučiti novi ZOR koji će se vjerojatno donijeti na ovoj sada aktualnoj sjednici Sabora?

(vjerojatno da)

 

Jos kad tome pridodate ZKP i izmjene Ustava ispada da svaki zakon moramo uciti 2 komada......katastrofa :palacdolje:

 

Pa iskreno se nadam da ti seminari neće služiti tome, jer je to već razjašnjeno.

Naravno da ne moramo ućiti nešto što još niti ne postoji, a upravo je o tome bilo govora na tribini. Između ostalog navedena je literatura za pravosudni u kojoj je točno navedeno što se mora ućiti.

Vjerujem da će seminar biti koristan, mada ne bi me iznenadilo i da ne bude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne, ništa ja ne predlažem, slobodno ti ući po želji. Ali da je trebalo učiti taj zakon onda bi on bio naveden u literaturi kao što je i ZKP koji stupa na snagu 2012.g., koji treba učiti cijeli, a što je obrazloženo i na tribini.

Nema nikakve logike učiti ono što nije navedeno u literaturi. Ako bude trebalo učiti sigurno će promjeniti literaturu, a to sigurno neće biti na usmenom u siječnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, ZKP je specifičan slučaj. Malo je nezgodno to što za pisani dio treba stari ZKP, a na usmenom ne možeš bez novog. Ovo prijelazno razdoblje za primjenu novog nije dobro, mislim da nije u redu što su to stavili u literaturu tako rano, ili su trebali staviti samo novi. Ali dajem ruku u vatru da novi ZKP neće ispitivati predetaljno na ovom roku i na nekoliko narednih, to je više deklaratorno.

Što se tiče ZTD-a i ZR-a, izmjene sigurno neće biti takve da se donosi sasvim novi zakon, a kod ZTD-a će vjerojatno biti tehničke naravi vezane za usklađivanje s EU stečevinom, mislim da ta poglavlja ionako nisu dio ispitne literature. Novi ZTD i ZR neće biti na narednim rokovima, ali uopće nije bitno što piše u literaturi. Ne sjede ispitivači za vratom službenicima u sastavljanju popisa literature, nego je riječ o njihovoj neažurnosti i događaju se propusti u revidiranju popisa.

Međutim, ako do narednog roka novi ZR i stupi na snagu, sigurno ću učit po novom, I SIGURAN SAM DA NEĆU PAST NA TOME ŠTO NISAM UČIO PO STAROM, makar je stari u literaturi. Sve je u razmišljanju vlastitom glavom i poštivanju zdravog razuma, a jednako je i sa ZOUR-om. Tko će učit po starom, nek izvoli, nit će mu stari više trebat, nit će ga tko rušit jer je učio po novom. Meni za praksu i posao trebaju novi propisi, pa ću po novima i radit. Neće nam valjda oni u ministarstvu oktroirat što da učimo? A oni na predavanju u HOK-u rekli su da učimo po važećoj literaturi jer im je tako bilo najlakše, misliš da su o tome razmišljali? Jednako će reći i na seminaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ajd molim vas ako je netko bio na seminaru da nam malo opišete. Meni bi seminar trebao početi 18.01., a ja nemam nikakvih inforrmacija. Da li u hotel dolazim u nedjelju i kada,znam da je doručak pokriven, a gdje ste ručali ...

Da li se ručnici svoji moraju nositi ili to kao u drugim hotelima dobivaš u hotelu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pravnicaSB je napisao:

Ajd molim vas ako je netko bio na seminaru da nam malo opišete. Meni bi seminar trebao početi 18.01., a ja nemam nikakvih inforrmacija. Da li u hotel dolazim u nedjelju i kada,znam da je doručak pokriven, a gdje ste ručali ...

Da li se ručnici svoji moraju nositi ili to kao u drugim hotelima dobivaš u hotelu...

 

 

I ja idem 18.01 na seminar i nedavno su me mailom informirali da mi je rezerviran hotel..prema onome šta sam čula od jedne kolegice dolaziš u nedilju, prijaviš se u hotel i čekaš da ti pristigne cimeri-ica koju su oni odredili, osim ako nemaš nekog poznatog pa se možeš dogovorit s kime ćeš dilit sobu.

Naravno da imaš ručnike, ipak je to hotel 4*.

A za ručak se tiba snać nekako u pauzi, dosta kolega jede u Nokturna u Tkalčićevoj....spiza je ok i cijene prihvatljive.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija