Jump to content

povratak na posao nakon porodiljnog dopusta - u noćnu smjenu?


emeral

Preporučene objave

pozdrav,

unaprijed se ispričavam moderatorima, ako slična tema već postoji, ali u ovom moru tema o otkazima, porodiljnom dopustima i sličnom, ja ne pronađoh ništa slično mom problemu.

 

e ovako,

naime, porodiljni mi dopust ističe u 7. mjesecu, kad bi se trebala vratiti na posao.

zaposlena sam u turističkoj djelatnosti i smjene su mi isključivo noćne.

zanima me koja su moja prava da nakon povratka s porodiljnog tražim smjenu u dnevnoj smjeni(preko dana nam funkcionira ured koji vodi cijeli posao, sa najnormalnijim radnim vremenom u kojem je 5 zaposlenih)

navodno, zakon ne dozvoljava da se mamu prije navršene 3. godine života djeteta vrati u noćnu smjenu, tj. poslodavac je dužan pronaći poziciju sa istom plaćom u dnevnoj smjeni.

e sad, ima li ovdje netko ko malo bolje poznaje zakon? i kojji zna nešto na što bih se mogla pozvati, s tim da ovaj tjedan idem razgovarati s njima u vezi ovog sveg gore.

sindikat nemamo.

 

inače sam zaposlena na neodređeno, radim u toj firmi već 6. godinu, lani su mi bez poroblema dozvolili korištenje godišnjeg odmora, i u principu su vrlo korektni.

samo u zadnje vrijeme počeli su djeliti otkaze.

 

ja fakat neam pojma na šta se pozvat, koji članak ako bi tražila ovo gore.

 

i da li imam pravo na godišnji nakon povratka sa porodiljnog?

hvala u svakom slučaju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

emeral,

bit stvari je u sljedećem:

-što piše u vašem ugovoru o radu vezano za vaše puno radno rado vrijeme.

-je li vaš poslodavac potpisnik kolektivnog ugovora turističke grane ili se na njega poziva te ja na taj način određeno vaše radno vrijeme.Najme se najčešće radi o preraspodjeli radnog vremena,koja se mora odvijati na način kako to propisuje Zakon o radu.

 

Dakle Zakon o radu nigdje ne zabranjuje noćni rad majke djeteta do tri godine ali čl.68. istog Zakona kaže da....poslodavca ne spriječava da trudnici ili ženi koja doji djete,na njezin prijedlog,ponudi ugovor o radu sa izmjenjenim uvjetima za obavljanje drugih odgovarajućih poslova ( tu se prethodno govori o zabrani otkaza za trudnice ).Znaći da vam može ponuditi ali i ne mora.

 

Bilo bi dobro da pročitate nn 149/09 15.12.2010 Zakon o radu glave VI i VIII pa ćete bolje sagledati vašu situaciju.

Naime u glavi VI. gdje se u čl.47.st.11 govori o preraspodjeljenom radnom vremenu ,a to vaše radno vrijeme sigurno jest ,Zakon kaže da ...."roditelji sa djetetom do tri godine starosti ......mogu raditi u preraspodjeljenom radnom vremenu samo ako dostave pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad."

 

Dakle vaš poslodavac nemože ustanoviti potrebu preraspodjeljenog radnog vremena a da to nije regulirao vašim ugovorom,pravilnikom ili da se ne pozove na neki kol. ugovor.

 

Bilo bi uputno da se o svojem problemu savjetujete sa Inspektoratom rada. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija