Jump to content

obračun plaće i isplatnica za plaću


tonyvk

Preporučene objave

Za šta točno služi obračun plaće? Šta obračun znači poslodavcu, a šta radniku? Ako radnik ne dobiva plaću zadnja tri mjeseca, a poslodavac traži da potpiše obračun plaće svaki mjesec jel to neki dokaz koji poslodavcu može poslužiti u eventualnom sporu kako je radniku ipak isplaćena plaća? Jasno mi je kako je nedavanje toga obračuna prekršaj, ali mora li radnik potpisati taj obračun, a da plaću nije primio ili je dužan potpisati samo ako primi plaću? Jel obračun dokaz da je plaća isplaćena ili se isti može napraviti i potpisati od strane radnika, a da to nije nikakav dokaz o stvarnom neisplaćivanju plaće? Ako radnik ne prima plaću je li uopće dužan potpisivati taj obračun?

Zašto poslodavac svaki mjesec inzistira da radnici potpišu obračun plaće ako im plaću ne isplaćuje zadnja tri mjeseca?

 

Jel se plaća može isplatiti nekako drugačije osim preko računa? Ovdje ne mislim na ruke, odnosno na crno, nego tako da ipak bude sve legalno? Pitam zato što poslodavac traži da radnik, osim gore navedenog obračuna plaće, potpiše i nekakvu isplatnicu (ne razumijem se točno baš šta je to) da je primio plaću za određeni mjesec. Jel ta isplatnica nekakav dokaz? Za šta? Radnik to odbija jer ne želi potpisati da je primio novce, ako zapravo nije.

 

Je li radnik u bilo kakvom prekršaju u svemu gore navedenom?

 

 

 

Napominjem kako je jučer u firmu došla inspekcija rada, te je poslodavac jutros svim zaposlenim uručio nove ugovore o radu na neodređeno koji su u skladu s novim ZOR.

Je li moguće da poslodavac inzistira na svemu gore navedenom kako bi potpisima radnika opravdao svoje propuste? Odnosno inzitira na potpisivanju obračuna plaća i isplatnica jer kako sam govori u ponedjeljak mora odnijeti papire inspekciji za cijelu 2009. godinu i dio 2010.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tonyvk,

prema čl 85 ZOR-a obračun plaće je ISPRAVA o plaći a služi i poslodavcu i radniku kao dokument da je izračun plaće ispravno napravljen.

Prema istom čl.85.,na pitanje: "ako radnik ne dobije plaću (plaće) može li to (obračun plače)poslodavcu poslužiti kao dokaz da je radnik dobio plaću? Odgovor je NEMOŽE. Poslodavac dužan radniku dostaviti obračun isplačenog (15 dana nakon dospjeća plaće iz ugovora o radu) a i neisplaćenog iznosa plaće koji je bio DUŽAN isplatiti(cijelog ili samo dijela ako je predhodila djelomična isplata) najkasnije do kraja tekućeg mjeseca za protekli mjeseca a nije ga isplatio.Na obračunu MORA biti vidljvo da se RADI O NEISPLAČENOJ plaći (ili dijelu) i naravno mora biti ovjeren pečatom i potpisom odgovorne osobe.

Zakon nadalje kaže da je obračun plaće ovršna isprava,što će rećeći da temeljem svojih obraćuna neisplačenih plaća (koje je poslodavac DUŽAN isplatiti a nije isplatio), vi možete putem javnog bilježnika, koji će vam sastaviti ovršni prijedlog i poslati ga poslodavcu na naplatu.Poslodavac se na ovršni prijedlog može žaliti. U tom slučaju svoje potraživanje ostvarujete tužbom sudu.Vaše potraživanje ne zastarjeva tri godine.

Poslodavac inzistira da mu se potpiše obračun plaće jar vam je taj obračun DUŽAN izdati kako je gore rečeno i za neisplačenu plaću u protivnom da vam ga ne izda i vi ga prijavite inspekciji rada paltio bi kaznu od 61.000 do 100.000kn. Dakle je jedina potvrda da je on izdao obračun plaće,vaš je potpis.Radniku je uputno da potpiše svaki obračun plaće i one isplaćene a one neisplaćene iz rečenih razloga.

Ako poslodavac vrši isplatu plaće preko banke, onda je njegov dokaz da je plaću isplatio IZVOD sa žiroračuna poslodavca i popis tekučih računa svih djelatnika sa pojedinačnim i ukupnim iznosom svih uplačenih plaća. Vaš je dokaz da ste plaću dobili ili niste,izvod sa vašeg tekućeg raćuna iz vaše poslovne banke preko koje primate plaću.

Poslodavac može plaću isplatiti i u gotovu novcu preko blagajne uz isplatnicu koju morate potpisati ali ako niste dobili palću onda NESMIJETE potpisivati takovu isplatnicu.

Obračun plaće naravno mora ići i u ovom slučaju.

 

Zbog gornjeg poslodavac i inzistira na potpisivanju obračuna. Sa isplatnicama PAZITI koa što rekoh potpis SAMO za isplačene plaće u gotovu novcu.

Dakle inspekcija je vjerojatno i bila kod vašeg poslodavca jer se nije držao propisa vezanih za njegvu obvezu isplata plaća i izdavanje obračuna plaća ili možda radi nečeg trečeg.

Eto toliko. Obračune potpisivati. Ispaltnice ako je plaća isplaćena u gotovom novcu potpisivati ako nije ne potpisivati. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala

 

Citiram:"Poslodavac može plaću isplatiti i u gotovu novcu preko blagajne uz isplatnicu koju morate potpisati ali ako niste dobili palću onda NESMIJETE potpisivati takovu isplatnicu."

 

firma je sa 4 zaposlena(ugovor na neodređeno)...3 su danas potpisali uplatnice za plaću 12.mj.2009god,koje nisu dobili.

U kakvom su oni prekršaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tonyvk je napisao:

Hvala

 

Citiram:"Poslodavac može plaću isplatiti i u gotovu novcu preko blagajne uz isplatnicu koju morate potpisati ali ako niste dobili palću onda NESMIJETE potpisivati takovu isplatnicu."

 

firma je sa 4 zaposlena(ugovor na neodređeno)...3 su danas potpisali uplatnice za plaću 12.mj.2009god,koje nisu dobili.

U kakvom su oni prekršaju?

 

Nisu potpisali uplatnice nego valjda isplatnice.

Oni nisu niukavom prekršaju,nego ih je poslodavac prevario i sad je faktično stanje takvo da su novac - plaće primilii više nemogu potraživati ono za što su potpisali da su primili.

Isto kao da dođete na šalter banke,djelatnik banke vam da isplatnicu vi potpišete a novac ne dobijete.I....??? Ostali ste bez novca.

Ljudi,kad god i radi ćega god vas bilo ko i ne samo poslodavac nego i vlastita žena (naročito ona :-P ) traži da se potpišete prvo se savjetujte ako niste 100% sigurni da je to što potpisujete OK za vas. :vjeruj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija