Jump to content

priznavanje diploma u Kanadi


anonimno

Preporučene objave

Nedavno sam odlučio preseliti se u Kanadu. Odmah u startu dogodilo mi se da mi nitko nezna reći, a ja nikako otkriti dali je diploma s Veleučilišta u Dubrovniku priznata kod njih. Diploma je stečena na stručnom dodiplomskom studiju, stečeno zvanje diplomiranog ekonomiste u pomorstvu, a kratica je dipl. ing. Ukoliko je priznata isto bi me zanimalo koji je njihov ekvivalent toj diplomi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nije ti pitanje da li će priznati diplomu u Kanadi, već da li ćeš se moći zaposliti. Titulu koju imaš ti nitko neće osporavati, no pitanje je da li će ti dati posao.

 

Pravo je specifična profesija koja je usko vezana uz državu u kojoj si se obrazovao. Talijanski, mađarski, austrijski ili kanadski pravnik teško da će ikad moći raditi u Hrvatskoj. I obrnuto. Njima nitko u Hrvatskoj neće osporavati titulu, no raditi kao pravnici neće moći jer ne poznaju pravni sustav. Isto je tako i u svakoj drugoj zemlji. Živjeh u Kanadi, i mogu isto potvrditi da se s našom pravnom diplomom tamo gotovo ništa ne može napraviti. Čak ni raditi kao tajnik(ca), jer i za to postoje posebne škole.

 

Neke se, pak, druge profesije u Kanadi štite tako da stukovne udruge propisuju uvjete temeljem kojih se priznaju strane diplome te obično propisuju polaganje stručnih ispita koje osobe sa stranim diplomama moraju položiti ako žele u struci raditi u Kanadi (liječnici, arhitekti, zubari....). Tim ispitima strani stručnjaci dokazuju da imaju potreban nivo znanja da bi se bavili tom profesijom.

 

Ipak, većina zanimanja nije regulirana, i ostavljena je na slobodu tržišnoj utakmici. To znači da ako poslodavac ocjeni da vas želi zaposliti, i da vi znate i možete obaviti posao, on to može slobodno učiniti i nikakvo priznanje vam ne treba.

 

Ekonomska struka nije regulirana strukovnim propisima, što znači da ne trebate nikakva posebna priznanja niti ispite. Jedino mi nije jasno kako ste vi inžinjer ekonomije??!!? :-?

 

Praksa, pak, pokazuje da će svaki poslodavac gotovo uvijek radije zaposliti osobu koja je struku stekla na Kanadskom sveučilištu, no u nekoj zemlji kojoj ni ime ne može izgovoriti te nema nikakvu ideju niti gdje se na globusu nalazi.

 

Nije to sve ništa neobično. Da i vi kod nas zapošljavate ekonomistu, i jave vam se na oglas jedan s diplomom iz Albanije, drugi iz Pakistana, a treći iz Hrvatske, u znanje kojeg od njih bi imali najviše povjerenja, i kome bi u konačnici dali posao?

 

Kanada je imigrantska zemlja koja svake godine "uveze" 200-300 tisuća ljudi (više od cijele populacije Splita). Oni su obično siromašni (iz Kine, Indije, Pakistana, Filipina, Južne Amerike...), očajni za poslom, dobro obrazovani (s fakultetima i više) te spremni raditi svaki posao. Pripremite se na to da je svaki "dobar" posao sa fakultetskom diplomom teško dobiti, pogotovo ako ste nedavno došli, i i još pritom ne znate nikoga. Toronto je grad pun vozača taxija s doktoratima i magisterijima. Fizičkih i manualnih poslova ima, i mogu se pronaći razmjerno lako, no za sve bolje od toga Kanađani rijetko trebaju imigrante. Njima su potrebni radnici koji će to golemo prostranstvo izgraditi. Direktore i managere sigurno neće trebati uvoziti. Tu će se već nekako snaći i sami.

 

Ako nemate nekoga tko bi se mogao imati utjecaj u svojoj sredini, zauzeti za vas, i tako vam pomoći da pronađete posao u struci, spremite se na dug period rada raznih fizičkih i manualnih poslova te eventualne prekvalifikacije, prije no što nađete neki bolji posao.

 

Nije mi bila namjera obeshrabriti, no volio bi da je prije pet godina ovo netko meni napisao.

 

I sretno.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zatražite od svoj fakulteta da vam izda diplomu na engleskom ili je prevedite na engleski kod sudskog tumača. Potrebno je sa zatražitre nostrifikaciju diplome za što će vam trebati program studija.

Mogli bi upisati i poslije diiplomski iz slične struke te bi vam oni priznali diplomu a poslje bi se mogli zaposliti negdje sa njihovom diplomom magistra - mastera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija