Jump to content

molim vas pomoć i iskren odgovor


oluja

Preporučene objave

razvod braka je u tijeku već godinu dana . imamo malodobno dijete za koje sam dobila privremeno skrbništvo do okončanja brakorazvodne parnice. nakon razgovora s djetetmo u czsr koji nije ni izašao na teren da vidi uvijete djetetovog života gdje i kako živi neslužbeno sazajem da su predložili dijete ocu . (napominjem u czsr je zaposlena baka s očeve strane ) pošto je dijete nakon razgovora u czsr imalo specifično ponašanje i bila sam zabrinuta za njegovo zdravje odvela sam dijete privatnom psihologu na raqzgovor koji je zaključio i dao mi napismeno nalaz da se dijete nesmije odvajati od majke jer ima svega 7 godina. kakve su moje šanse da dobijem skrb nad djetetom - zaposlena sam sama sam s djetetomu majčinom stanu nisam imala niti imam veze s drogom alkoholom niti nikakvih kaznanih ni prekršajnih djela. kolike su moje šanse ???????

 

 

 

hvala vam !!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

" da se dijete ne smije odvajati od majke jer ima svega 7 godina!?"

 

Kakav je to razgovor u CZSS bio da je dijete nakon toga bilo specifičnog ponašanja?

 

Dali je i otac bio sa djetetom kod tog privatnog psihologa?

To vas pitam zato jer postoji određen broj psihologa koji su spremni napisati takav nalaz bez da su uopće vidjeli drugog roditelja, a krajnje je začuđujuće da je dotični psiholog nakon jednog razgovora došao do tog krajnje paušalnog zaključka.

Ako sud nije zatražio mišljenje dotičnog psihologa, trebao bi ga odbaciti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

otac nije bio kod dotičnog psihologa , ja sam o svome trošku i radi potreba djeteta jer je bilo vidno potreseno nakon razgovora u czsr odvela djete psihologu koji se nenalazi u našem malome gradu točnije odvela sam djete u veliki grad kod profesora doktora da popriča s djetetom i sazna što ga muči . otac nije zainteresiran za posjet psihologu mada mislim da bi i njemu to kao i nama puno pomoglo kada nas je već doveo do ovakve situacije , ali njemu najviše odgovara czsr jer već sam navela dqa je u tome czsr njegova majka zaposlena. sudski nisam uspijela dobiti izuzeće cszr.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

'u razvodu sam braka i trebam pronaći tim vještaka koji će odlučiti kome povjeriti malodobno djete . pošto je sutkinja uzela u obzir da se izuzme centar za socijalnu skrb radi rodbinskih veza .'

 

Je li ovo vaš post iz siječnja?

 

Također ste tražili vještački tim. Međutim, odluku o vještačenju, kao i imenovanje vještačkog tima donosi sud, a vi možete sudu predložiti vještački tim, što druga strana može osporavati - svakako bi bilo važno da se s vještačkim timom oboje složite ukoliko smatrate da bi vještačenje pomoglo.

 

Ako ste 'profesoru doktoru' išli zato što ste imali sumnje da dijete ima problema, onda možete imati nalaz o utvrđenom stanju i preporučenoj psihološkoj pomoći djetetu. Sve ostalo se može smatrati i zlostavljanjem djeteta. Čak i ako biste taj nalaz potegli na sudu, svaki bi dobar odvjetnik zahtijevao da se 'profesor doktor' pozove radi saslušanja i pritom bi taj nalaz s preporukom koju ste naveli, uspio bez problema u cjelosti odbaciti.

 

Dijete time što sad živi s vama, nije bez oca, pa ni time što bi živjelo s ocem, ne bi bilo bez majke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da jeste ja sam iz siječnja tražila tim za vještačenje, ali nažalost nisam u financiskoj mogućnosti platiti 12000 kuna koliko to košta , jer troškove snosim sama. a djete nije ni bez oca a ni bez majke naravno jer ja to nikada nebi dozvolila, ali je otac djeteta mi rekao da ako gaon dobije potruditi će se da djete zaboravi tko mu je majka, a to nije u redu prema djetetu . u ovome našem jako zamršenom slučaju otac ima jednom riječju sva prava a meni se svaki pokret piše. jednostavno više neznam što da uradim . postajem očajna a to nemogu si dozvoliti .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam i sama dijete dobi vašeg. Osobno misim da ovo vrijeme koje provodi sa ocem je premalo. Mišljenja sam da je za pravilan psihofizički razvoj dijeteta potreban veći kontakt i sa ocem i sa majkom.

Iz kojeg razloga nikada ne prespava kod oca??

Ako vas plaši rodbinska veza na centru i da nisu objektivni obratite se pismeno Ministarstvu soc. skrbi i tražite promjenu nadležnosti Centra.

Ja sada gledam iskrenu dobit za dijete. A dobit za dijete je da bez obzira na odnose vas i vašeg bivšeg supruga - ono treba i oca i majku.

Meni se osobno vrijeme koje je ocu određeno čini premalo..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se da je nužno tražiti promjenu CZSS zbog mogućeg i vrlo vjerojatnog utjecaja bake koja je tu zaposlenica.

S druge strane morate znati smiriti situaciju. Vi imate ključnu ulogu u tome da djetetu olakšate i pomognete da se prilagodi novonastaloj situaciji. Ako je dijete promjenilo ponašanje onda nije na odmet stručna pomoć. Dakle uzmite uputnicu i naručite se u Klaićevu ili u Argentinsku gdje će pomoći djetetu ali i Vama dati korisne savjete, te mogućnost da i otac bude uključen.

Vješačenje u pravilu niti centri niti sud nemaju novaca da plate a istovremeno odluka s kojim riditeljem će djete živjeti je odluka za koju su naši sudovi dovoljno stručni i osposobljeni i bez nalaza vještaka. Vještačenje je pravo roditelja ali vas upuzoravam da je ono uz najveću ljubav i podršku vrlo traumatično za dijete.

Ako u Vašem braku nije bilo zlostavljanja i nekih teških situacija kojima je djete bilo svjedokom ili žrtvom, , poslušajte savjet i omogućite djetetu čim više susreta i druženja s ocem. Predložite mu to ali inzistirajte da se drži dogovora. Dijete će to dobro prihvatiti a otac i konačno sud neće imati primjedbu da onemogućavate kontakte i druženja oca i djeteta. Znam o čemu govorim. Vjerujte da nećete izgubiti ljubav i privrženost djeteta i želju da živi s Vama. Objasnite mu da je ga tata voli i želi da živi s njim te da tata smatra da bi on ili ona bilo sretnije da živi s njim. Nemojte stvarati otpor kod djeteta prema ocu a jednako tako mu objasnite da ćete učiniti sve da bude sretno i zadovoljno dijete i da Vaša rastava ne znači da se ono rastaje s bilo kojim od Vas dvoje.

Ovo nije lako,u fazi rastave ali vjerujte da tako činite uslugu djetetu i sebi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Vješačenje u pravilu niti centri niti sud nemaju novaca da plate a istovremeno odluka s kojim riditeljem će djete živjeti je odluka za koju su naši sudovi dovoljno stručni i osposobljeni i bez nalaza vještaka"

 

Poštovani/a,

 

svaka čast zaista izuzecima, ali molim vas pa koje su to kompetencije sudaca obiteljskih sudova da su oni dovoljno stručni i osposobljeni za ovo što vi tvrdite, da nije u pitanju frenologija?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije u pitanju frenologija. Pitanje je povjerenja u sud i suca. Neosporno je da sud može donijeti odluku kojem roditelju će dijete biti povjereno ukoliko nema nekakvih posebnih okolnosti na koje bi trebala medicinska struka dati odgovor. U meni bliskom slučaju vještačenje je bilo samo traumatiziranje djece i majke a predlagatelj je u smislu kontakata dobio na sudu kontakte u manjem opsegu nego što je uobičajeno u sudskom postupku.

.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@zlekic

a ovo je kriterij kojim se navedeni i njemu slični suci valjda vode kad odlučuju o dodjeli djeteta na zajednički život i skrb?

 

Država štiti materinstvo i da, to treba i ostati. Uz puno razumijevanje problematike i dužno poštovanje očevima idemo krenuti ispočetka. Majka je ta koja ne samo da rađa, nego i nosi jedan novi život. Dečki majka je u drugom stanju, a to znači brigu za sebe i dijete od začeća . To dakako nije uvijek školski primjer trudnoće i poroda. Kad majka rađa krv ide.

Smeta mi činjenica da se prema djetetu u ovoj temi ponašaju kao gotovom proizvodu kojeg je eto majka uzurpirala.

Pa djecu se ne rađaju iz vaza. Imate li pojma vi borci za ravnopravnost koliko dugo žena nakon poroda drhti i trese se od pretrpljenog napora i bola. I onada tek počinje:

dok žene u rodilištima uče dojiti djecu vi već uveliko slavite jer naravno nemate strpljenja a i nije neka romantika nazdravljati s dojiljom. E kad ljubav pukne a vi se taman navikli da vam svi govore kako imate krasnu obitelj i djete Vam je prelijepo i dakako volite ga, onda rospija ode. No nije kraj svijeta, tu je Vaša mama koja će ako treba i osnovati udrugu kako bi skupa s Vama rospiji dala na znanje da nije kraj i da će joj život biti gorak. Nije brak i obitelj šala drgi dečki. Djeca nisu slučajnost.

 

za neupućene, ovo je copy/paste komentara osobe nadimka zlekic ispod teksta "Razvedeni očevi u Hrvatskoj imaju vrlo male šanse dobiti skrbništvo" iz Jutarnjeg lista

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjedoci smo prečesto da se partneri nastoje diskreditirati međusobno do uništenja.

 

apsolutno ste u pravu. ali u takvim slučajevima ne može se prednost pri dodjeli djeteta na zajednički život i skrb steći samom činjenicom da je majka ta koja je rodila dijete.

 

zašto smatrate da bi se zakonskom formulacijom kojom se štiti roditeljstvo automatski smanjila zaštita materinstva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zlekic je napisao:

S prvim dijelom se apsolutno slažem, s drugim ne.

I dalje smatram da država treba štititi materinstvo.

 

Treba li Ustav štititi materinstvo majke koja napusti dijete da bi otišla sa ljubavnikom, pa ponovo napusti dijete da ode sa trećim, itd...? Kako bi ta zaštita išla - majka prima dječji doplatak dok je dijete u domu?

 

Ne.

 

Ustav treba štititi odgovorno roditeljstvo. Majki i očeva, bioloških roditelja ili usvojitelja, onih koji skrbe o djeci i pružaju im sretno djetinjstvo.

Sve ostalo je demagogija.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sasvim precizno, smatram da bi CZSS i sudovi bili zatrpani, vrlo često i neopravdano i ranoj fazi života djeteta (čak i dojenačkoj dobi), zahtjevima za skrbništvo od strane očeva. Zakonodavac ovom formulacijom osigurava djetetu stabilnost i sigurnost a majci da u miru hrani i podiže djete. Mislim da treba poslušati struku kada kaže da je briga majke u najranijem periodu života nezamjenjiva. Znam da su očevi strahovito uskraćeni za tu vrstu bliskosti ali ne mislim da su majke odgovorne za to. Smatram da CZSS i sudovi ne bi u ovom trenutku mogli odgovoriti na to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako,

Otkud Vam ideja da Ustav i obiteljski zakon štiti neodgovorno majčinstvo i to još po svaku cijenu. Voljela bih čuti ako znate koliko je majki koje su napustile bračnu zajednicu i ostavile djete na brigu ocu u kasnijem postupku pred sudom i dobile djecu čak i kada su bile izbačene iz kuće.

Kada kažem majka , mislim na ženu koja je iz ljubavi rodila dijete s voljenim čovjekom,spremnu da sve što je potrebno učini i podredi dobrobiti djeteta, koja se s brigom i ljublju skrbi za dijete vodeći brigu o osjećajima i željama i potrebama djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kaskate za stvarnošću; struka odavno smatra da je za djecu bliskost s ocem od prvoga dana od jednake važnosti za njegov razvoj kao i bliskost s majkom. ako niste znali, i očevi i usvojitelji također hrane i podižu djecu, sa ili umjesto navodno nezamjenjivih majki, a Vi i Ustav ih trpate u kategoriju drugorazednih građana.

 

smatram da bi CZSS i sudovi bili zatrpani, vrlo često i neopravdano i ranoj fazi života djeteta (čak i dojenačkoj dobi), zahtjevima za skrbništvo od strane očeva.

 

a što je s onim opravdanim zahtjevima?

problem bi bio što bi se od obiteljskih sudova i CZSS-ova tražilo da rade svoj posao? Vi to ozbiljno? :misli:

 

da li je svrha zakona da štite građane i njihova prava (u ovom slučaju dobrobit djece), ili da štite državne institucije od previše rada?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nezaobilazna je činjenica i istina da je potrebna zaštita roditeljstva. Majka sam koja bi za svoje dijete dala zadnju kap krvi. Zbog svog odnosa prema dijetetu koje je nastalo iz jedne davne ljubavi imam potrebu da ono bude sretno uz oba roditelja bez obzira što ima dva doma. Oni se iako mali mogu i sa tim dobro nositi.

Meni njezin otac nije baš na listi omiljenih osoba u životu, ali to nema nikakve veze sa našim djetetom.

Da, ja sam ju rodila ali to ne znaći da polažem ekskluzivno pravo na nju. Zaboga ona je jedna nova osoba koja za svoju budućnost treba jednako i oca i majku. Roditelje.

Ne želim da ijednoga od nas gleda kroz naše oći.

Neka nas gleda kroz život sama, neka sama kroći svoj put i želim da zna da ju i mama i tata vole i da su tu za nju.

Naše borbe odraslih su naše. Naše dijete ne želim da to osjeti.

Ima li što lijepše nego kada već roditelji nisu zajedno da dijete bez grča na licu i sa osmjehom i poljupcem ode ka drugom roditelju i isto takvo se vrati:-))

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@malagarava, da vas nema trebalo bi vas izmisliti. Nije šala, stavili ste djetetove potrebe ispred svojih i za to ćete biti nagrađeni sretnim razvojem svojeg djeteta - to je velika nagrada, ne zasluži je svatko.

 

@pahuljicazg, od Vas uvijek nešto naučim, hvala.

 

@zlekić, ako dobro razumijem 'majka' je po vama definirana kao osoba koja zadovoljava djetetove potrebe. Ako to otac čini, što je on onda? Je li i on majka, ili je i dalje otac? Ili je u redu da je on izbačen iz Ustava RH?

 

Što je majka koja je usvojila dijete i što je otac tog djeteta, ako zadovoljavaju djetetove potrebe? Jesu li oboje majke a dijete ni jedno od njih nije rodilo? Je li u redu da su izbačeni iz Ustava RH?

 

Što je sa tetama, stričevima, ujacima, bakama i djedovima koji roditeljski skrbe o djeci? Ima i takvih i oni su također drugorazredni, a nekoj djeci su jedini 'roditelji'.

 

Što je s gay parovima oba spola koji u mnogim dijelovima svijeta imaju vlastitu ili usvojenu djecu o kojoj skrbe. Možda je vrijeme da počnemo prevazilaziti svoje uskogrudne, ekstremne i homofobne stavove i prihvatimo različitosti koje nikome ne štete.

 

Inače Ustav štiti 'materinstvo', ne piše štiti li samo odgovorno 'materinstvo', pa je tu temelj kulta koji je, kao i svi kultovi, štetan. Roditeljstvo je veće i od majčinstva i očinstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trud koji se ulaže u psihički razvoj kada su roditelji rastavljeni - neprocjenjiv je.

Daleko od toga da smo ja i bivši suprug idealni.

Mi smo kako ja znam reći u šali tempirane bombe.

Kada su rane bile svježe od rastave - dešavale su se svađe pred djetetom.

Tata i ja smo sveli fizički kotakt između nas dvoje na minimum jer dijete je glasno i jasno reklo sa svojih pet godina: mene smetaju vaše svađe - i ja sam to doživjela.

Na početku izgleda kao da se moraš užasno mnogo truditi oko stvari koje ne sjedaju na svoje mjesto no sa vremenom sve to postane rutina, odlasci, dolasci..

Moje zlato je dobilo i brata kod tate.

To obožavanje teško je i opisati:-)))

Kažu da sam šašava ali ja tog malog nekako volim - volim ga jer ga voli moje dijete, jer je to njezin brat.

I jedva čekamo da poraste i sanjarimo kako će nekada i kod nas prespavati ako će tata dopustiti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija