Jump to content

Trudnoća na otkaznom roku


Nighteyes

Preporučene objave

Prije nekoliko dana uručen mi je redoviti otkaz ugovora o radu s otkaznim rokom od 2 mjeseca. Trudna sam 2 mjeseca. Znam da otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, međutim trudnoću još nisam prijavila poslodavcu. U otkazu piše da imam pravo podnijeti zahtjev za zaštitu prava u roku od 15 dana od primitka otkaza. Da li to znači da u roku tih 15 dana moram donijeti potvrdu o trudnoći ili to mogu napraviti i kasnije? Ja bih to učinila što kasnije.

 

Ima li tko iskustva s takvom situacijom?

 

Hvala puno na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje pitanje vama: a da li bi to bilo u redu da ne obavjestite već sada poslodaca da ste trudni? Ne radi poslodavca nego radi ljudi koji "plačaju" vaš porodiljni. Znači vi tražite od nas da vas poučimo o tome kako čete uzeti 2 mjeseca naknade više nego je to potrebito? Dakle da vam pomognemo da "zavaljate" obveznike na čiji ćete teret dobivati porodiljnu naknadu? Nebu išlo. Bar ne od mene. :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možeš ti poslodavca obavijstiti što kasnije, ali onda nećeš moći osporiti otkaz.

ako hoćeš da povuče otkaz, moraš ga obavijestiti u roku 15 dana od dana primitka otkaza da si trudna.

otkaz trudnici je zabranjen. pretpostavka je da je poslodavac znao da si trudna ili je doznao u roku 15 dana nakon što ti je uručio otkaz.

obavijst poslati naslovljenu kao zahtjev za zaštitu prava, zatražiti ga da povuče otkaz, sve pismeno s povratnicom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na brzim odgovorima.

 

@Floki

Hvala na objašnjenju. Ne želim osporiti otkaz, samo sam htjela biti sigurna da neće biti prekasno za zaustavljanje otkaznog roka ako im sretnu vijest saopćim nekad kasnije.

 

@Cigo1

Ne razumijem. Nisam na porodiljnom i nitko mi ne isplaćuje nikakvu naknadu. Primam svoju plaću od svog poslodavca i plaćam porez i doprinose. Rekla im prije ili kasnije i dalje ću primati tu istu plaću i plaćati isti porez. Porodiljni počinje neki zakonski broj dana (42 mislim, nisam točno sigurna, ali tu negdje) prije termina poroda kojeg je odredio liječnik i traje negdje do djetetovog prvog rođendana, i nema nikakve veze s tim kad ću reći poslodavcu da sam trudna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Pitanje, ako se za vrijeme otkaznog roka ostane u drugom stanju (nakon 15 dana od usmene obavijesti o otkazu,ne pismene), da li se otkazni rok prekida, odnosno da li se otkazni rok odgađa (poslodavac kaže da se otkazni rok ne odrađuje)? Npr. 1.1. usmeni otkaz, 31.1. pismeni, otkazni rok teče do 31.3. - a 22.2. se sazna za trudnoću i obavijesti poslodavca? Radi se o otkazivanju ugovora na neodređeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 121. st. 2. Zakona o radu -

 

"Otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju prema posebnom propisu te za vrijeme privremene nesposobnosti za rad tijekom liječenja ili oporavka od ozljede na radu ili profesionalne bolesti, te vršenja dužnosti i prava državljana u obrani."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Zakon o radu ne pravi razliku po tom pitanju što se trudnica tiče, već u čl. 121. st. 5. ističe kako "otkazni rok teče za vrijeme godišnjeg odmora, plaćenog dopusta te razdoblja privremene nesposobnost za rad radnika kojeg je poslodavac u otkaznom roku oslobodio obveze rada, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Molim pomoć.. Radim kod poslodavca na neodređeno vrijeme 6mj. Trudna sam 5mj i nisam poslodavcu nista rekla,posto nosim stalno siroko ne vidi mi se trbuh.mislila sam nakon godisnjeg u 7mj reci poslodavcu i otici na bolovanje,medutim,poslodavac je rekao da ne izvrsavam vise posao kako spada i da se moramo razici. Potpisala sam sporazumni otkaz.. Molim vas recite mi dal se mogu zaliti na otkaz.. Odluka o otkazu donesena je 23.05, radila sam jos otkazni rok i odjavljena sam s 05.06

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majo, morate prvo razjasniti što ste "potpisali" - sporazumni prestanak ugovora o radu ili otkaz ugovora o radu? Ako je u pitanju otkaz, tko ga je dao - vi ili poslodavac?

 

 

Potpisala sam sporazumni raskid ugovora o radu. Neznam sto mi je ciniti jer on nije znao za trudnocu.. Jer i da idem reci da je znao,kako da dokazem da je "znao" a potpisala sam sporazumni otkaz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje mišljenje je da je u ovom slučaju priča završena.

 

Trudnici se ugovor o radu ne može otkazati, to je zakon izrijekom normirao, ali sve što predstavlja obostranu volju radnika i poslodavca, naravno da je dopušteno, osim ako zakon izrijekom ne zabranjuje.

 

 

Oke,hvala puno. Sama sam kriva,trebala sam odmah reci za trudnocu i sigurno nebi ovako zavrsilo jer je poslodavac bio stvarno oke u svakom trenutku a ja sam mu lagala mjesecima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija