Jump to content

što raditi?


anonimno

Preporučene objave

Nakon 12-est godina neprekodnog rada u jednoj ustanovi dobivam izvaredni otkaz ugovora o radu.S tim otkazom ne dobivam ni otpremninu ni ona osnovna primanja sa hrvatskog zavoda za zapošljavanje.Stvar je u tome da se jedna ustanova odvaja od druge,tj svaka počima raditi odvojeno.Međutim jedna radnica ostaje na poslu raditi na crno jer ustanova još nije dobila pečat i sama obavlja sve poslove a ona druga a to sam ja dobiva izvaredni otkaz od one druge ustanove jer je ona u biti bila glavna a ova druga njeno područno odjeljenje.U toj glavnoj ustanovi nema mjesta za mene jer su popunjena sva radna mjesta a u ovoj drugoj u kojoj sam ja radila sve te godine prima samo jednog radnika a mene neće.Da bude stvar još gora ta radnica ne može obavljati poslove sama jer zakonom treba više djelatnika jer se radi o predškolskom odgoju.Moja tužba općinskom sudu nije urodila plodom jer je sud odlučio da sam sa tužbom zakasnila jedan dan.Žalbu sam predala i županijskom sudu ali odgovor još nisam dobila.U biti ja sam sad bez ikakvih primanja,nisam proglašena viškom radne snage jer da jesam imala bih naknadu sa zavoda a niti mi nije isplačena otpremnina za sve te godine rada.Da li sam ja morala biti prebačena sistematizacijom rada u drugo poduzeće kad se odvojilo? Jer u stvari ta ustanova je bila područno odjeljenje i pri odvajanju ja sam izvisila! Ostala sam bez ikakvih radnih prava i bez primanja.Da bude stvar još gora u ustanovi u kojoj sam ja radila zajedno s drugom radnicom koja još tamo radi sama izgleda da se prima nova radnica a ja sam izvisila! ta ustanova je predškolski odgoj i kako je moguče da samo jedna radnica obavlja poslove odgajatelja, kuhara čistačice itd!!! Jadna ta djeca koja pohađaju tu predškolsku ustanovu!!! HVALA NA ODGOVORU!!!!! :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi dobili izvanredan otkaz moraju se desiti bitne povrede ugovora o radu odnosno moraju nastati takvi uvjeti da radni odnos vise nije moguc a podjela jedne ustanove na dvije to nije.

 

Zato mi nije jasno kako ste mogli dobiti izvanredan otkaz koji mozete dobiti samo ako ga sami prouzrocite

 

u ovom vasem slucaju prema vasem opisu to bi trebao biti

poslovno uvjetovani otkaz

dakle nema vise mogucnosti za vase radno mjesto ali vi taj otkaz niste skrivili svojim ponasanjem

 

s obzirom da se radi o predskolskoj ustanovi

 

obavezno ste se trebali prvo zaliti sindikalnom povjereniku ukoliko ste clan sindikata ili zaposlenickom vijecu ako postoji to su neke mogucnosti zastite unutar ustanove koje su propisane Kolektivnim ugovorom za zaposlene u predskolskim ustanovama ili prosvjetnoj inspekciji

 

i jos da odgovorim na vase pitanje

Da li sam ja morala biti prebačena sistematizacijom rada u drugo poduzeće kad se odvojilo?

 

Niste trebali biti prebaceni u drugo poduzece ali isto tako nitko drugi osim vas se ne moze zaposliti u tom drugom poduzecu u roku od 6 mjeseci ukoliko se dobije poslovno uvjetovani otkaz ali s obzirom da ste dobili izvanredan otkaz onda je moguce da ce se na vase mjesto zaposlii netko drugi.

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! Mene je ta druga ustanova koja mi je dala izvaredni otkaz pozvala poslije godišnjeg odmora da dođem na dogovor ali ja nisam otišla računajuči da ću nastaviti rad u ustanovi u kojoj sam radila jer ta druga ustanova je udaljena od moje kuće dosta i moram putovati,a zašto bih tamo radila kad su tamo sva mjesta popunjena a ovamo gdje sam radila moje radno mjesto stoji prazno.I zato jer nisam došla ravnatelj mi je putem pošte poslao radnu knjižicu i izvaredni otkaz te ukinuo zdrastveno osiguranje i to sve putem pošte.A nakon toga još uvijek moje radno mjesto u ustanovi u kojoj sam radila stoji još uvijek prazno to znači da odgojiteljica radi svoj i moj posao a od mog izvarednog otkaza ugovora o radu prošlo je već dvije godine.Ja smatram da po zakonu ona ne smije raditi sama jer se zna koliko zaposlenika treba biti u predškolskom odgoju. A što se tiče prebacivanja sistematizacijom radnih mjesta u ovoj ustanovi to se meni dogodilo 90-tih godina prebacivanje a bio je ovaj isti način odvajanje dviju ustanova s tim da su odgojiteljice dale same otkaz a ja sam prebačena sistematizacijom kad su oni dobili pečat.Jer ove sadašnje dvije ustanove bile su tada područna odjeljenja te jedne ustanove pa sam pri odvejanju bila prebačena sistematizacijom a danas u ovom slučaju ova druga ustanova neznam iz kojih razloga nije htjela ili nije željela prebaciti.Kako ja mogu otići u drugu ustanovu raditi kad su tamo popunjena sva mjesta a u onoj u kojo sam radila tolike godine moje mjesto stoji prazno i obavlja ga odgojiteljica.Da sam i kojim slučajem otišla u drugu ustanovu koja bi mi prava ona mogla ponuditi ako kod njih nema mjesta za rad? HVALA NA ODGOVORU!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija