Jump to content

Nadzor rada računala djelatnika poduzeća


SeoskiBaja

Preporučene objave

Da li poslodavac ima zakonsku osnovu da na računalo/laptop u vlasništvu firme kojom se koristi zaposlenik firme instalira softver koji nadzire rad i aktivnosti zaposlenika na navedenom računalu?

Takav softver praktički prati sve što zaposlenik firme radi na navedenom računalu/laptopu bilo da se radi o službenim i privatnim stvarima.

Da li postoji zakonsko uporište za takvo što? Ako da koji je to zakon i propis s obzirom da je moguće da navedeni softver zadire u privatnost zaposlenika/djelatnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Podloga je napisao:

Zašto to ne bi mogao napraviti. To je ipak njegovo računalo koje je on tebi dao na korištenje za rad koji kod njega obavljaš. On tebe ne plaća da ti surfaš po netu, faceu ili da privatno šalješ mailove.

 

Tak je podloga. Poslodavčevo računlo je sredstvo za rad, :-D pa se tako i treba koristiti. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja se slažem....nije to toliko pitanje poslodavca, daj se zapitaj koliko posla napraviš, koliko tvoji suradnici....budi fer prema sebi pa ćeš biti i prema drugima

Naravno ne zaboravi da ti poslodavac upisuje kunice na račun***ma kakav on bio!!!!!!

Šta ti je tako dosadno na poslu da surfaš i pitaš se ima li poslodavac na to pravo, surfaj doma!!!! Svi mi8pa i ja) na poslu malo ukrademo...vremena, na surfanje preduge puš pauze...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima.

Da sad en dižem novu temu, odlučio sam iskoristi ovu za pitanja koja mene muče :)

Situacija je sljedeća:

Imam stranku koja se nalazi u inozemstvu, a ima ured ovdje u Hrvatskoj. Budući da moja stranka većinu vremena provodi vani, a ovdje je jako rijetko, zanima ih da postavimo neki sustav nadzora računala u uredu kod nas tako da bi mogli pogledati šta zaposlenici zapravo rade u radno vrijeme na računalima.

E sad, mene zanima kakve su zakonske odredbe po tom pitanju.

Ok, jasno mi je da poslodavac kao vlasnik opreme ima pravo instalirati šta i kako želi na svoju opremu, ali me zanima da li mora obavijestiti djelatnike o tome ili riskira npr. tužbu ukoliko ih nadzire bez obavjesti?

Kako je to uopće rješeno u našem zakonu?

Ako mi netko može dati direktan odgovor bio bih stvarno zahvalan. Također, neki link ili naputak za daljnje čitanje o ovoj temi su dobrodošli :)

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači, momci i cure, pitao sam za pravno uporište u zakonima RH. shvaćam da neki od nas i zapošljavaju ljude i plaćaju ih i žele maksimum te da svi ne moramo imati iste stavove, ali dajte mi pravno uporište za ovu temu.

Postoji li negdje zakonska regulativa za ovo pitanje? ili i ovdje bauljamo ko guske u magli?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani (momče?!?),

 

ne postoji zakonska regulativa koja će Vam eksplicitno reći:da, možete ili ne možete ugraditi sistem nadzora zaposlenika.

 

Tematika je kompleksna i treba je promatrati iz više uglova. Jedan je da se zaštiti privatnost radnika (mada je po meni privatnost upitna ako se radi o računalu poslodavca), drugi da se zaštiti poslodavca (curenje poslovnih tajni, upotreba računala poslodavca u nelegalne svrhe itd. itd.)

 

Moje mišljenje je da bi radnik obvezno trebao biti obaviješten o činjenici da mu se računalo nadzire, po mogućnosti odredbom u ugovoru o radu, možda čak i pravilnikom o radu (mada smatram da bi isti trebao potpisati da je upoznat s činjenicom nadzora).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mario,

 

i ja bi rekla da je odluka poslodavca dosta, no u slučaju tužbe sudovi često znaju biti naklonjeni radnicima a oni se vole pozivati na "nisam znao", "zašto mi nitko nije dao na pismeno" itd. itd.

 

Pa da se preskoče buduće moguće zavrzlame oko toga "tko je reko-poreko, napisao, znao - ne znao", ne škodi to uvrstiti u ugovor o radu, ili odluku barem dati na potpis primitka od strane radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...
, MarioSB je napisao:

Mislim da je dovoljna i odluka od strane direktora/uprave kojom se radnici upozoravaju da se kontroliraju njihovi telefonski pozivi ili surfanje na internetu.

-Mislim da se tu ne narušava privatnost radnika.Poslodavac mora na neki način kontrolirati svoje troškove.

 

, Podloga je napisao:

To je ipak njegovo računalo koje je on tebi dao na korištenje za rad koji kod njega obavljaš. On tebe ne plaća da ti surfaš po netu, faceu ili da privatno šalješ mailove.

Vidim da je tema stara, no ne mogu odoliti i upitati:

Ukoliko su poslodavčevo računalo i telefon sredstva za rad koje je radniku osigurao za obavljanje posla i za koje ima pravo nadzirati na koji se način i koliko koriste, i da obzirom na to ima pravo kontrolirati svoje troškove, važi li i obrnuto?

Kakva su 'pravila igre' kada se od radnika očekuje da za potrebe obavljanja posla koristi vlastita sredstva za rad (mobitel i računalo), te da sam snosi troškove nastale zbog obavljanja svog posla? Je li uopće zakonito da poslodavac (u mom slučaju Škola/Ministarstvo) to od mene bezpogovorno traži? 

Naime, od mnogih se nastavnika (u sklopu nastave na daljinu koja se trenutno provodi) očekuje i podrazumijeva da za potrebe provedbe te iste nastave koriste vlastito računalo i mobitel, te sami snose troškove internet prometa i računa za mobilne usluge.  (Imam blizu tristo učenika, i moji su troškovi značajno porasli). Također smo morali potpisati stanovitu Odluku Ravnatelja u kojoj se, između ostalog, tvrdi sljedeće: image.png.3a351d2dfc8a10a36ab81f12b15c9313.png

Ovo nije istina, i opet sam samo ja na to prigunđala. Zato im i jesam trn u oku... 🙄 

 

 

image.png

uređeno: od gunđalo
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpisali ste kao i svih 60000 učitelja/nastavnika jer su škole dobile takve upute, a ne jer se ravnatelj osvećuje upravo Vama.  Što se tiče računala, dobili su ih neki učitelji za potrebe škole za život, dok su realno potrebni svima.  Zato se ministar smije Željku Stipiću kad ga ovaj pita za troškove interneta, struje i ostalog o trošku radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija