Jump to content

molim pomoć!


larisa

Preporučene objave

Trebam pomoć. Situacija je ovakva, prijatelj mi je u velikom problemu,bio je pred prekidom sa sada bivšom curom kad mu je ona sms-om javila da je trudna iako je kao pila tablete.Uz to mu je rekla da nije ni znala da je trudna pa je još i u početku trudnoće pila tablete,a kad je otišla ginekologu i on joj je rekao da razmisli o abortusu.Ona to nije htjela jer je već imala spontani pobačaj u prijašnjoj vezi.Sve u svemu,odlučila je roditi, rekla mu da ga ne treba i da želi sama odgajati dijete, a onda je nekoliko puta u međuvremenu mijenjala mišljenje da bi ga na kraju obavijestila da je bila kod odvjetnice i raspitala se za alimentaciju.Mene zanima što može on napraviti jer je ona očito lagala da pije tablete, on dijete nije planirao i sada je i u drugoj vezi.Kakva je sad situacija i s alimentacijom i ostalim,čini mi se da je prevaren i da mu je nametnuta velika životna obveza, a da on ne može ništa napravit? Ako netko ima kakav savjet...Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac će plaćati alimentaciju u visini koju odredi Sud. Naravno, nakon što se utvrdi očinstvo ako ga on sam ne potvrdi. Nije važno kako je došlo do začeća, djeca začeta u braku ili u izvanbračnoj zajednici imaju iste potrebe. Vaš prijatelj se "igrao" kao odrastao čovijek, i kao takav mora snositi posljedice svoje "igre". Kasno je sada govoriti "nisam ja to htjeo", dijete je začeto, očito će biti rođeno, i obadvoje roditelja bi mu trebali (morali!) pružiti ono što ih zakonski slijedi.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je "sretnamama" u pravu i da se prvo treba utvrditi ocinstvo.

Ako ona ne "tuzi" njega ,a niti nikog drugog drzava je tuzi za zanemarivanje prava djeteta (da zna tko mu je otac) . Ali ona ce o tome biti obavijestena i pokrenuti ce cijelu stvar. Ugl. ako je on tata i to se dokaze sud ce mu odrediti alimentaciju koju ce kad tad platiti. Na ovaj ili onaj nacin . I bez obzira htio on to ili ne to je njegova odgovornost isto kao i njezina. Nitko ga nije tjerao ..ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baš ga je prevarila! Da, kao da on nije mogao isto koristiti zaštitu prilikom spolnog odnosa?

 

Nego, za to je ona odgovorna, ako je rekla da pije tablete onda je sigurno, nema začeća. A kad je zanijela onda je lagala. A možda i nije, možda je tablete pila, a iz nekog razloga (nepropisno uzimanje) one nisu djelovale.

 

Gospodin otac bi trebao preuzeti odgovornost za svoje postupke. Ako sumnja da dijete nije njegovo nek lijepo omogući DNK analizu. A u takvim slučajevima, kad gospoda očevi bivaju prisiljeni na taj način dokazati da "nisu" očevi, onda ne žele dati krv. Kao da bi umrli od tog postupka.

 

Tko je koliko fer i tko koga vara s vremenom će se pokazati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom misljenju to je bullshit!

 

Ako ona zeli roditi dijete bez obzira na slaganje drugog roditelja, onda neka bude samohrana i neka se sama i brine za to dijete.

 

Sama logika da je zacecem stvar gotova je pogresna. Legalan abortus do 10. tjedna je dakle sasvim razuman rok da se i drugoj strani omoguci pravo izbora. Jer ako je doticna osoba prevenirala (dakle nije ga htjela) trudnocu onda neka je isprevenira do kraja, tj. do legalnog roka! Sve ostalo je dovodjenje u zabludu, prevara i cisto izvlacenje novca od alimentacije.

 

Da li se ovako nesto moze dokazati na sudu, neznam. Ali je meni sasvim logicno.

 

Izuzmimo moralne i sve druge problematike iz ovog. Volio bih cuti objasnjenje zasto ovo ne bi moglo proci na sudu? Jer, jos jednom kazem, meni je to logican slijed dogadjaja.

 

Ako to ne prolazi na sudu, onda legalan pobacaj nema smisla. Zar ne? Netko bi mogao rec, da to nije prevencija trudnoce. Sto je dijafragma recimo? Do zaceca u tom slucaju isto dolazi....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čudno mi je da je svima promaknulo to da je taj mladić tu 'sretnu' vijest dobio sms-om, kao da se radi o rezultatu neke tekme, a ne o tome da će postati otac.

Pravno je tu sve jasno i iskreno mi ga je žao.

 

Moralno, tu je mnogo dvojbenih stvari i iskreno se nadam se će zakonodavstvo napredovati u smjeru da i se i muškarac može dati pristanak/neslaganje o tako važnoj stvari.

U praksi sam sreo i situaciju u kojoj je muškarac bio silovan dok je bio pod utjecajem alkohola, al je morao snositi posljedice uzdržavanja djeteta. Znam da se ta dva slučaja ne mogu usporediti...no, uvaženim kolegicama mogu poručiti da bi na zapadnim sudovima bilo puno prašine oko toga da je ona izvijestila muškarca da pije anti-baby pilule i da se ne mora brinuti. To je obmana.

 

Još jednom poručujem..ne želim nikome suditi nego samo ukazati da se radi o jako jako 'klizavom' području i da se svi nadamo da će jednom zakonodavtstvo biti uređenije po tim pitanjima...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok. Sve je to u redu sto ti kazes, ali opet ne znamo u kakvim su se oni prilikama rastali, dali je stvarno greska bila u pilulama (malo vjerojatno) ili je nekad preskocila koju : slucajno ili ne????

Ruzno je to nekome reci sms-om, ali ako su odnosi bili u komi onda j... ga.

Nisu muskarci uvijek i za sve krivi. I mi babe znamo biti "proklete" to je cinjenica. Naj groznije je od svega sto mi ( znam po sebi) svoje greske tesko priznajemo,a njihove ne prastamo cijeli zivot. Na zalost. Jer trebale bi se posvetiti sebi, a ne podrediti zivot zagorcavanju zivota nekog drugog bez obzira tko je kriv i za sta.

Mozda je ona mogla na vrijeme reci i na normalan nacin da je trudna i da zajedno donesu odluka. Mozda nije htjela ili niti ne zna tko je to. Sve su to samo nagadjanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lidija666 je napisao:

Sve su to samo nagadjanja.

Koja su pravno irelevantna. Stupanje u spolne odnose nuzno dosnosi i odgovornost za taj odnos. Prema tome, ukoliko je se utvrdi da je spomenuti otac djeteta, ima obaveze prema njemu jer je dijete najmanje bilo pitano zeli li se zaceti. Ima i djece rodjene u braku, izvan braka ili kao rezultat usputne avanture koja ocito nisu zeljena pa ih se MORA uzdrzavati. Logicno to vama bilo ili ne. Ovo ionako nije portal o logici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija