Jump to content

Podstanari u obiteljskoj kući


sammuel

Preporučene objave

Lijep pozdrav,

ima dva pitanja na koja nigdje ne mogu naći odgovor.

 

Naime, radi se o obiteljskoj kući koja je nakon smrti bake pripala dvjema sestrama - gornji moj stan i donji tetin. Dva odvojena stana, od kojih u gornjem živim ja, a u donjem je teta (koja tu nije živjela vec 25 god.) nedugo nakon bakine smrti teta je uselila podstanare u donji stan. Podstanari su ovdje tek 2mj. i vec nakon par dana pojavili su se problemi (moj pošaran i izgreben auto, zaštopljen odvod, potrgano cvijeće, vika i glama, dolazak u pijanom stanju u kasne sate uz galamu i svađu). Problemi su se probali riješiti, ali ni teta ni podstanari ne žele izaći u sustret u postavljanu pravila ugodnog suživota. Odbijaju platiti štetu na auto ili bilo kakvu drugu. Radi se o obitelji s troje male djece do (5god) i četvrtim na putu, koja ne radi.

 

Ono što mene zanima, ima li teta pravo useliti podstanare u kuću koja još nije etažirana budući da oporuka ne vrijedi dok se ne sredi proces etažacije.

 

I drugo pitanje, dal je moguće socijalne slučajeve - podstanari, ako im stanodavac želi otkazati ugovor o najmu, iseliti ili imaju neko pravo na zaštitu neiseljavanja.

 

puno hvala svima na strpljenju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navedeno nije odgovor na pitanje.Postovani,trenutkom smrti ostaviteljice na nasljednike je presla njena imovina,u konkretnom slucaju dvije sestre,te samim tim one postaju suvlasnice na nekretnini s omjerom prava izrazenim matematickim razlomkom,tj idealnim dijelom koji nije odredjenna nekretnini ali je odrediv.Suvlasnik moze raspolagati svojim idealnim dijelom pa tako i sklopiti ugovor o najmu s trecim osobama,ali pri tome nesmije povrijediti prava drugog suvlasnika.Etaziranje je jedan od vidova razvrgnuca suvlasnistva,kojim bi se odredio vas dio na kojem bi bili vlasnik 1/1.Po pitanju problema sa podstanarima koje ste objavili,stice se dojam da bi tu najvise posla bilo za policijske sluzbenike kojima bi trebali prijavit takve i slicne stvari,a pitanje vlasnicko pravnih odnosa rijesavati u parnicama pred nadleznim sudom.Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je nekretnina tetina, ona ima pravo useliti koga god želi u nju, i činjenica što kuća nije etažirana ne utječe na njezino pravo raspolaganja svojim dijelom imovine koju je nasljedila. Najmoprimci koji su socijalni slučajevi ne uživaju zbog toga po pitanju najma nikakva povlaštena prava ili posebnu zaštitu, i moguće im je otkazati ugovor o najmu na jednak način kao i bilo kojem najmoprimcu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija