Jump to content

Ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu_žalbeni postupak


frizider
 Dijeli

Preporučene objave

Pozdrav, sin sam nedavno preminulog HRVI pete skupine 70% oštećenja organizma. Otac mi je preminuo od fatalnog srčanog udara u roku od nekoliko minuta 04.08. ove godine. Iza njega ostajem ja, 27 godina, student, majka 47, već 8 godina liječi se od šećerne bolesti sa naznakama pogoršanja, kućanica sa završenom ekonomskom školom, radila tek nekoliko godina i to ne u struci, te brat, već 14 godina liječi se od epilepsije, 21 godinu, završio za zvanje automehaničara.

 

Obitelj je imala kreditnih obveza, tako da je nakon smrti oca nastupila značajno teška situacija. Pokrenut je postupak za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu koju vodi područni ured u Bjelovaru, jer je otac imao radnog staža iz Slovenije. Otac je u mirovini već 14 godina te je u mirovinu, kako mi je objašnjeno otišao po mirovinskom stupu koji trenutno nije važeći. Nakon 2 mjeseca procesa, vještačenja u Bjelovaru za majku i brata, te vještačenja u Zagrebu u HZMO-u za brata, dobili smo riješenje u kojem se žalbeni zahtjev odbija, dakako do trenutka u kojem će majka napuniti 50 godina kako bi ostvarila pravo na mirovinu oca, ili makar njen umanjen iznos.

 

Na osnovu riješenja, to jest odbijenice, mogu se žaliti u roku od 15 dana. Žaliti se svakako moram, ali, odbijenica je stigla u obliku jednog A4 papira na kojem je, pozivajući se na pravne odredbe i zabilješke vještaka, utvrđeno kako pravo na obiteljsku mirovinu nije ostvareno, te kako za majku i za brata nije nastupila trajna nesposobnost za rad.

 

S obzirom na navedenu situaciju, u kojoj, nažalost, neće biti moguće preživjeti navedeni period od 3 godine bez bilo kakvih primanja, ne zbog samog života nego zbog kreditne situacije, molim Vas pomoć oko nastavka ovog procesa. Planirao sam unajmiti odvjetnika koji bi preuzeo slučaj te napisao žalbu na navedeno riješenje, koje ću proslijediti za Bjelovar, no, nisam siguran kome da se obratim. Određeni odvjetnici se bave samo kaznenim pravom, određeni samo imovinskim pravom, ali odvjetnika za ovu tematiku zbilja je teško naći u Osijeku.

 

U ovom pogledu molim Vas pomoć. Isto tako me zanima, jer to dakako zahtjeva i odlazak u Bjelovar, da li je za žalbeni postupak potrebno zatražiti uvid u spis kako bih provjerio što je točno naznačeno u dokumentima na koje se riješenje koje smo zaprimili referira. U svakom slučaju, situacija je iznimno komplicirana pogotovo u financijskom smislu.

 

Hvala Vam unaprijed na bilo kakvoj sugestiji ili pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja tu ne vidim temeljm čega žalba kada je zakon jasan.

 

Udovica ili udovac imaju pravo na obiteljsku mirovinu (prema čl. 61. ZOMO-a):

- ako su do smrti bračnog druga po kojem im to pravo pripada navršili 50 godina života ili

- ako su mlađi od 50 godina života i ako je do smrti bračnog druga nastupila opća nesposobnost za rad ili je takva nesposobnost nastala u roku od jedne godine nakon smrti bračnog druga ili

- ako je nakon smrti bračnog druga ostalo jedno ili više djece koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu, a udovica ili udovac obavljaju roditeljsku dužnost prema toj djeci. Ako tijekom trajanja prava po toj osnovi nastupi opća nesposobnost za rad, zadržavaju pravo na obiteljsku mirovinu dok postoji takva nesposobnost.

Ako udovica ili udovac do smrti bračnog druga nisu navršili 50, ali su imali 45 godina života , imaju pravo na obiteljsku mirovinu kad navrše 50 godina života.

 

Dijete

- stječe pravo na obiteljsku mirovinu (prema čl. 64. ZOMO-a):

- ako je u trenutku smrti roditelja mlađe od 15 godina ili mlađe od 18 godina ako je prijavljen službi za zapošljavanje radi zaposlenja

- ako je nastupila opća nesposobnost za rad, do dobi do koje se djeci osigurava pravo na obiteljsku mirovinu, tada ima pravo na obiteljsku mirovinu za sve vrijeme dok takva nesposobnost traje

- ako je opća nesposobnost za rad nastupila nakon dobi do koje se djeci osigurava pravo na obiteljsku mirovinu, a prije smrti osiguranika ili korisnika prava ima pravo na obiteljsku mirovinu ako ga je umrli uzdržavao do svoje smrti

- ako je u trenutku smrti osiguranik na redovitom školovanju ili započne takvo školovanje nakon smrti osiguranika.

To pravo pripada djeci do kraja redovitog školovanja, ali najduže do navršene 26. godine života. Ako je redovito školovanje prekinuto zbog bolesti, dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu i za vrijeme bolesti do navršene 26. godine života kao i nakon tih godina, ali najviše onoliko vremena koliko je zbog bolesti izgubljeno za redovito školovanje, ako je ono nastavljeno prije navršenih 26 godina života.

Dijete kod kojeg, tijekom trajanja prava na obiteljsku mirovinu, nastupi opća nesposobnost za rad, zadržava to pravo dok postoji takva nesposobnost.

 

 

Npr. ukoliko vaša majka ode u HZMO na procjenu radne sposobnosti i dobije opću nesposobnost u roku od jedne godine nakon smrti vašeg oca, imala bi pravo na obiteljsku mirovinu.

 

Imala bi pravo odmah na mrovinu i u slučaju da dokaže da je vaš otac umro od posljedica sudjelovanja u ratu, ali to je u ovom slučaju i po mom mišljenju, nemoguća misija.

 

Na obiteljsku mirovinu bi imao pravo i vaš mlađi brat da je na redovnom školovanju, a u njegovom slučaju bi morao biti redovni student (samo do 26 godina starosti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja razumijem u potpunosti odredbe zakona, ali s obzirom na situaciju, nije mi jasno kako je utvrdjeno da je majka odbijena u takvom zahtjevu uz navedenu bolest i sve ostale okolnosti. Isto to navodim za brata detaljnu dokumentaciju koja nije dovoljna. Ne znam kakvo je trenutno stanje sa psihotestom ali on je osoba koja je prilikom pocetka skolovanja imala iznimno nizak, granicni IQ, uz sve to, utrdjeno je kako se situacija popravlja, o cemu nema ni govora u medicinskoj dokumentaciji koja je prilozena. Ugl, nekako mi se cini da je situacija u zemlji drugacija, da bi mozda ovo, prakticni subjektivno misljenje bilo drugacije.

 

 

Brat bi iznimno tesko mogao postati redovni student jer ima trogodisnje skolovanje, ja sam preko 26., a ako je majka sada odbijena, nisam siguran sto bi se moglo/moralo dogoditi u sljedecih godinu dana da se odluka promjeni..

 

 

Postupak sam pokrenuo i za oca, zadnjih 12 godina imao je kronicni PTSP na osnovu kojeg je imao pravo na reviziju i povecanje stupnja invalidnosti, ali kao o vecinu svojih prava, ni ovo nije iskoristio. Umro je od ogromnog srcanog udara, a voditelj pravne sluzbe pri Hvidri smatra da je takva smrt povezana s ratom i ranjavanjem preko PTSP-a, jer postoji veliki broj istrazivanja koji direktno povezuju PTSP i slabljenje rada, pa u nekim slucajevima i potpun kolaps krvozilnog sustava. Do sada na to nisam dobio nikakav odgovor.

 

 

Molim Vas, spreman sam i platiti, ali nemam ideje kako dalje.. :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

ja sam preko 26., a ako je majka sada odbijena, nisam siguran sto bi se moglo/moralo dogoditi u sljedecih godinu dana da se odluka promjeni..

 

 

Molim Vas, spreman sam i platiti, ali nemam ideje kako dalje.. :(

 

U vašem sučaju zakon je jasan.

Moj vam je savjet da uz studiranje nađete kakav posao preko student servisa. Ipak imate 26 godina a to i nisu baš male godine života, kao 18 ili 19 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem sučaju zakon je jasan.

Moj vam je savjet da uz studiranje nađete kakav posao preko student servisa. Ipak imate 26 godina a to i nisu baš male godine života, kao 18 ili 19 godina.

 

 

Zadnjih 6 godina radim preko studentskog servisa kako bih mogao makar donekle normalno zivjeti. Roditelji su imali cca 3 tisuce kuna kredita, a ja sa svojom studentskom placom jedva prezivljavam. Meni ne treba pomoc, nego njima. Da je plan bio realiziran, sada bih imao diplomu s obzirom na to da imam usmeni do zavrsetka fakulteta bas zbog tog rada, pa Vas molim, bez ocitih prijedloga koji bi mi mogli "pomoci". Zahvaljujem u svakom slucaju, ali, sve sto je do sada bilo moguce uciniti, ucinio sam.

 

Molim Vas obrazlozenje jasnoce zakona u ovom slucaju?!

 

Da budem precizan, molim Vas objasnjenje kako je moguce da osoba koja ima dijabetes vec veliki broj godina, osoba sa epilepsijom sa granicnom inteligencijom ne mogu ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu. Zar je zakon jasan oko toga da su radno sposobni?! Pitanje je bilo jasno, zanima me mogucnost slanja zalbe, sve ostalo, bar u zakonodavnom pogledu mi je jasno.

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da budem precizan, molim Vas objasnjenje kako je moguce da osoba koja ima dijabetes vec veliki broj godina, osoba sa epilepsijom sa granicnom inteligencijom ne mogu ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu. Zar je zakon jasan oko toga da su radno sposobni?! Pitanje je bilo jasno, zanima me mogucnost slanja zalbe, sve ostalo, bar u zakonodavnom pogledu mi je jasno.

 

Hvala unaprijed!

 

Što se tiče procjene radne sposobnosti to je u nadležnosti vještaka HZMO-a i kako oni odrede tako je. Vi se na to njihovo rješenje možete žaliti središnjoj službi HZMO-a ali da li če ili neće uvažiti žalbu to je opet pitanje.

Nakon žalbe ( ako vam bude odbijena ) možete podnjeti tužbu.

To je sve postupak koji dugo traje ( za rješaanje žalbe oko 9 mjeseci a za rješavanje tužbe oko 3 godine ). Pa vi sada vidite i odlučite sami.

 

Ovo kako je moguče,

ovo vam mi na ovom forumu ne možemo pojasniti da kako je moguce da osoba koja ima dijabetes vec veliki broj godina, osoba sa epilepsijom sa granicnom inteligencijom ne mogu ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu. To je stvar vještaka u HZMO. Za isto pitanje se trebate obratiti ili redovnim putem u nadležni HZMO ili putem žalbe u središnju službu HZMO-a.

A dalje se radi po nadležnom zakonu kako vam je već napisano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

frizider

meni su na kontroli rekli da nisu oni krivi za neke slucajeve vec da su

u saboru dizali ruke iako nemaju pojma sto koja bolest znaci te kako su to ljudi u saboru koji nisu adekvatni za takve stvari-nazalost i mene su opeljesili svi doktori su mi dali 85% inv.a

hzzo 60 pa nema veze ak si polomljen-krpan to njima ne igra ulogu ,zalosno je to ali su svi oni bescutni -da ne kazem koju goru ric za njih

trajat ce teska borba sa njima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja bih se nadovezala pitanjem..da li je prosao zakon o pravima udovica poginulih? moja majka je izgubla tatinu mirovinu jedina na nasoj zupaniji..čuli smo da je isao prijedlog zakona u sabor da se vrate mirovine..zanima me da li je taj zakon usvojen?

 

Ja sam isto tako čuo za određeni prijedlog zakona ali za opskrbnine, koji bi uskoro trebao u proceduru. Uvjeti za ostvarivanje navedenog prava, i to u ovom slučaju u iznosu od 1000 kuna su rigorozni.

Nadam se da će biti određenog pomaka na ovu temu, ali kako trenutno stvari stoje, čini mi se da neće baš biti zadovoljavajuće. Hvala Vam svima na povratnoj informaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja bih se nadovezala pitanjem..da li je prosao zakon o pravima udovica poginulih? moja majka je izgubla tatinu mirovinu jedina na nasoj zupaniji..čuli smo da je isao prijedlog zakona u sabor da se vrate mirovine..zanima me da li je taj zakon usvojen?

 

Zakon je još uvijek u proceduri. Trebao bi stupiti na snagu ovog mjeseca.

Međutim, moram vas upozoriti da Ministarstvo ovim izmjenama nema u planu priznati pravo na mirovinu udovicama koje su se već izgubile prava jer su se udale. Dakle, i kad se zakon usvoji , tvoja majka neće imati pravo na mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon je još uvijek u proceduri. Trebao bi stupiti na snagu ovog mjeseca.

Međutim, moram vas upozoriti da Ministarstvo ovim izmjenama nema u planu priznati pravo na mirovinu udovicama koje su se već izgubile prava jer su se udale. Dakle, i kad se zakon usvoji , tvoja majka neće imati pravo na mirovinu.

Mislim da je osoba izgubila mirovinu zbog toga jer su djeca prestala sa školovanjem,a ona ima premalo godina,a ne zbog udaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako nece imati pravo kada nije udana???

Pa lijepo.Ako ima manje od 50 godina ,nema pravo na mirovinu,ako ima 45 ima pravo kad navrši 50.Ako nema 45,neće ni steći pravo na obiteljsku mirovinu.Tako je po postojećem zakonu.Stoga bi bilo jasnije da nam objasniš nakoji način je izgubila mirovinu,ona ili djeca,da ne nagađamo.Lakše bi ti pomogli savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, recite nam zašto je izgubila mirovinu. Ako su u pitanju godine, ništa se to ne mijenja ovim izmjenama zakona.

 

a zozef, vi ste netočno naveli podatke.

 

Naime obiteljska mirovina obitelji poginulih regulirana je Zakonom o pravima branitelja, a ne Zakonom o mirovinskom osiguranju, a Zakon o pravima branitelja određuje da udovica ima pravo na mirovinu kada navrši 40 godina života, a ne 50.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOMO

Članak 62.

 

(1) Udovica ima pravo na obiteljsku mirovinu:

 

1) ako je do smrti bračnog druga, po kojem joj to pravo pripada, navršila 50 godina života ili

 

2) ako je mlađa od 50 godina života i ako je do smrti bračnog druga nastupila opća nesposobnost za rad ili je takva nesposobnost nastala u roku od jedne godine nakon smrti bračnog druga ili

 

4) Udovica koja je do smrti bračnog druga ili prestanka prava na obiteljsku mirovinu navršila 45 godina života, stječe pravo na obiteljsku mirovinu i prije navršenih 50 godina života ako kod nje nastupi opća nesposobnost za rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu dajte molim vas pročitajte sve o čemu se radi.

 

riječ je o udovici poginulog branitelja,

dakle zakon o braniteljima:

 

Članak 29.

(1) Udovica, odnosno majka hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata stječe pravo na obiteljsku mirovinu ako je uzrok smrti u svezi s obranom suvereniteta Republike Hrvatske kada navrši 40 godina života. Udovac, odnosno otac hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata isto pravo stječe kad navrši 50 godina života.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu dajte molim vas pročitajte sve o čemu se radi.

 

riječ je o udovici poginulog branitelja,

dakle zakon o braniteljima:

 

Članak 29.

(1) Udovica, odnosno majka hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata stječe pravo na obiteljsku mirovinu ako je uzrok smrti u svezi s obranom suvereniteta Republike Hrvatske kada navrši 40 godina života. Udovac, odnosno otac hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata isto pravo stječe kad navrši 50 godina života.

 

 

Ne razumijem gdje su se niti pobrkale. Moja majka je supruga preminulog HRVI domovinskog rada koji je preminuo u 8. Mjesecu od posljedica kolapsa koronarnog sustava u roku od nekoliko minuta. Majka, subruga ocu je u tom trenutku imala 47 godina. S obzirom na navedeno, mene zanima kako sporiti utvrdjivanje te stavke opce nesposobnosti za rad, jer majka je bolesna vec duzi niz godina kako sam vec naveo, isto kao i brat, no, na osnovu sve prilozene dokumentacije, ipak je utvrdjeno kako ne ostvaruju pravo. Realno gledajuci, ne znam kako ce prezivjeti sljedece tri godine bez bilo kakvih primanja.

 

U tome je bit situacije. Nitko ne spori zakon, iako je sramotan jer je to utopija, ono sto ja sporim je postupak i oko toga Vas molim pomoc, pa Vas molim da procitate ono sto sam napisao do sada jer sam se potrudio temeljito objasniti kakva je situacija u pitanju.

 

 

Hvala Vam! LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

frizider, vidim ni vi ne čitate baš sve.

mirela je postavila drugo pitanje pa se njoj odgovaralo.

 

Isprike, ali u ovoj situaciji nije definiran razlog zbog kojeg je udovica (supruga poginulog, a ne majka) izgubila mirovinu. Kada bi takva cinjenica bila definirana, tada bi mozda svi mogli pomoci. Nadam se da ce, bez obzira na razlog, zakon biti izmjenjen kako bi korisnica ostvarila pravo na mirovinu, dakako, ukoliko se ne radi o ponovnoj udaji, jer uvidjam kako je to kada obitelj ostane bez bilo kakvog primanja.

 

Sretno nam!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa lijepo.Ako ima manje od 50 godina ,nema pravo na mirovinu,ako ima 45 ima pravo kad navrši 50.Ako nema 45,neće ni steći pravo na obiteljsku mirovinu.Tako je po postojećem zakonu.Stoga bi bilo jasnije da nam objasniš nakoji način je izgubila mirovinu,ona ili djeca,da ne nagađamo.Lakše bi ti pomogli savjetima.

 

ovako majka je imala mirovinu od 1999 do 2010.

izgubila jui je stupanjem zakona o pravima udovica kojim se ukidaju mirovine udovicama koje su izvanbracnoj vezi.Nju su pozvali da izjavi jel u izvanbracnoj vezi.Ona je priznala da jeste.Njen izvanbracni drug:

-nije drzavljanin Hr

-nema stalan boravak u Hr

-prijavljuje se privremeno

-nije prijavljen na njenoj adresi.

 

Iako je mogla izjaviti i da nije u izvanb.vezi,oan nije htjela i automatski je mirovina skinuta te je presla na moju baku.

mama ovim novim zakonom ima povrat na mirovinu natrag.

jos uvjek je udovca i nije vise u vezi.

Dakle kako su njena prava skinuta a udovicama koje imaju i DJECU u iozvanbracnim vezama nisu skinute?

Po meni je moja majka nasamarena,iskoristeno je njen strah,nesaznanje i njena bolest na bazi zivaca!

Ona nije vjencana ona nije udana..

U kojoj je kategoriji ona?

ni udan ani udovica ni nista..

uređeno: od mirelask
dodavanje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako majka je imala mirovinu od 1999 do 2010.

izgubila jui je stupanjem zakona o pravima udovica kojim se ukidaju mirovine udovicama koje su izvanbracnoj vezi.Nju su pozvali da izjavi jel u izvanbracnoj vezi.Ona je priznala da jeste.Njen izvanbracni drug:

-nije drzavljanin Hr

-nema stalan boravak u Hr

-prijavljuje se privremeno

-nije prijavljen na njenoj adresi.

 

Iako je mogla izjaviti i da nije u izvanb.vezi,oan nije htjela i automatski je mirovina skinuta te je presla na moju baku.

mama ovim novim zakonom ima povrat na mirovinu natrag.

jos uvjek je udovca i nije vise u vezi.

Dakle kako su njena prava skinuta a udovicama koje imaju i DJECU u iozvanbracnim vezama nisu skinute?

Po meni je moja majka nasamarena,iskoristeno je njen strah,nesaznanje i njena bolest na bazi zivaca!

Ona nije vjencana ona nije udana..

U kojoj je kategoriji ona?

ni udan ani udovica ni nista..

U slučaju vaše majke,po postojećem zakonu,mirovinu je mogla izgubiti samo pod uvjetom da je postupak pokrenuo neko ko je direktno zainteresiran za dio ili cijelu mirovinu,službeno se postupak ne pokreće.Vi zbroite dva i dva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači onako je kako sam i rekao.

Izvanbračna zajednica=brak, sukladno zakonu izjednačene su.

 

I dalje vrijedi moj odgovor koji sam vam i rekao.

Iako nove izmjene zakona predviđaju da brak i izvanbračna zajednica nisu zapreka udovici za ostvarivanje prava, stajalište Ministarstva jest da udovice koje su to pravo izgubile neće moći ponovno ostvariti jer je prošao rok u kojem su mogle zatražiti ostvarenje statusa člana obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja.

Dakle, kad je vašoj majci ukinuta mirovina, automatski je izgubila status člana obitelji smrtno stradalog , a rok za priznavanje istoga je prošao 2005. godine.

 

 

Zozef, niste u pravu. Ako je udovica sama izjavom potvrdila da živi u izvanbračnoj zajednici, postupak nije niti morao biti pokrenut. Samom njenom izjavom, po službenoj dužnosti donijelo se rješenje o prekidu prava na mirovinu i obiteljsku invalidninu.

Druga stvar je ta što udovica nije trebala potpisati izjavu da živi u izvanbračnoj zajednici.

 

Daljnja rasprava nema smisla jer je točno ovo što sam napisao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači onako je kako sam i rekao.

Izvanbračna zajednica=brak, sukladno zakonu izjednačene su.

 

I dalje vrijedi moj odgovor koji sam vam i rekao.

Iako nove izmjene zakona predviđaju da brak i izvanbračna zajednica nisu zapreka udovici za ostvarivanje prava, stajalište Ministarstva jest da udovice koje su to pravo izgubile neće moći ponovno ostvariti jer je prošao rok u kojem su mogle zatražiti ostvarenje statusa člana obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja.

Dakle, kad je vašoj majci ukinuta mirovina, automatski je izgubila status člana obitelji smrtno stradalog , a rok za priznavanje istoga je prošao 2005. godine.

 

 

Zozef, niste u pravu. Ako je udovica sama izjavom potvrdila da živi u izvanbračnoj zajednici, postupak nije niti morao biti pokrenut. Samom njenom izjavom, po službenoj dužnosti donijelo se rješenje o prekidu prava na mirovinu i obiteljsku invalidninu.

Druga stvar je ta što udovica nije trebala potpisati izjavu da živi u izvanbračnoj zajednici.

 

Daljnja rasprava nema smisla jer je točno ovo što sam napisao.

Po tebi otišla sama i rekla,ja neću mirovinu,udala sam se.Daj se skuliraj.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zozef, niste upućeni uopće u ono što se događalo.

Udovicama su se slali pozivi da dodju potpisat žive li ili ne u izvanbračnoj zajednici.

Sve su mogle reći da ne žive i nikom ništa , ako netko s pravnim interesom ne pokrene postupak.

Međutim, one koje su potpisale da žive u zajednici su prava izgubile.

 

Molim vas da mi ne govorite TI.

Hvala lijepa

 

I ako niste upoznati u proceduru i problematiku udovica, molim vas da ni ne ostavljate netočne poruke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja cu svejedno pokusati ici u mirovinu i ako treba proglasit njenu poslovnu nesposobnost za donosenje odluka.

na temelju toga njena potpisana izjava se moze shvatiti na drugi nacin.

netko ju je dakle prijavio..pretpostavljam i tko!

 

Ne, nije ju nitko prijavio, nemojte to tako shvatiti.

Bilo je to u vrijeme ministrice Kosor. Naime Uredi državne uprave su samostalno počeli slati pozive udovicama da dodju potpisati jesu li u izvanbračnoj zajednici, bez ikakvog naputka.

Pobunom Udruga udovica ti pozivi su se prestali slati, ali naravno da ima žena koje su već potpisale.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ko je imao interes?

baka.

 

nije trebala priznati da je u izvabračnoj vezi.

izvanbračna veza je veza između neoženjenog muškarca i neudane žene (i obrnuto) koja traje najmanje tri godine.

i krače ako je u toj vezi rođeno djete.

zajednički boravak je obvezan.

u kakvoj je to vezi bila.

saznaj dali je dotični bio oženjen u sporno vrijeme.

 

zajednički provodi po koji tjedan godišnje nije izvanbračna veza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ko je imao interes?

baka.

 

nije trebala priznati da je u izvabračnoj vezi.

izvanbračna veza je veza između neoženjenog muškarca i neudane žene (i obrnuto) koja traje najmanje tri godine.

i krače ako je u toj vezi rođeno djete.

zajednički boravak je obvezan.

u kakvoj je to vezi bila.

saznaj dali je dotični bio oženjen u sporno vrijeme.

 

zajednički provodi po koji tjedan godišnje nije izvanbračna veza.

 

Bovu, zajednički boravak nikako nije obvezan da bi postojala izvanbračna veza.

Savjetujem, da se prije upuštanja u iznošenje netočnih podataka, svakako konzultirate s praksom Ustavnog i Upravnog suda Republike Hrvatske, vezano uz izvanbračnu zajednicu.

Tako je jednom odlukom Ustavnog suda priznata izvanbračnom zajednicom veza dugogodišnjeg druženja, telefonskih poziva, izleta, bez ikakvog zajedničkog boravka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija