Jump to content

Problemi oko uknjižbe i neriješene zemljišne knjige


kamy1302

Preporučene objave

Za početak molim za pomoć oko rješavanja zemljišnih knjiga i uknjižbe vlasništva radi pokretanja postupka legalizacije. I isprike unaprijed ako je nerazumno napisano jer sam totalni laik po ovom pitanju.

 

Riječ je o slijedećem:

 

S obzirom da imam posjed i zemlju na području Like koja nije legalizirana upustila sam se u cjelokupnu proceduru legalizacije ne bi li se taj postupak sređivanja što prije proveo. Ali u svemu tome naišla sam na par problema i potreban mi je savjet,usmjerenje jer ne znam što mi je činiti. Prije nego bi trebala početi legalizaciju moram srediti knjige i dokazati svoje vlasništvo nad posjedom. Ovako, riječ je o posjedu na kojem je izgrađena obiteljska vikendica prije 30-tak godina i koji uključuje oranicu i okućnicu. Sve dozvole posjedujem i to je sve uredu. Zemlja na kojoj se nalazi posjed darovana mi je od pokojnog oca. U zemljišno-knjižnom odjelu i katastru pod tim česticama na kojima je izgrađen objekt vode se:

a)brat i sestra

b)veći broj meni poznatih ili manje poznatih trećih osoba

 

1. pitanje: Za ove čestice na kojima se nalaze moj brat i sestra dogovorili smo se sporazumno da će mi se oni odreći zemlje tj. prava vlasništva jer znaju da ta zemlja je darovana meni za izgradnju kuće od našeg pokojnog oca. E sad, mene zanima dali da zajedno sa njima sastavimo neki ugovor o odricanju ili darovanju tih čestica, da mogu upisati svoje ime u gruntovnicu i katastar. I kome da se obratimo?

 

2.pitanje: Za ove čestice na kojima se vodi veći broj nepoznatih ljudi (neke i poznajem, neki su i umrli) ne znam što mi je činiti. Dali da angažiram odvjetnika i pokrenem tužbe ili neki drugi postupak također o odricanju tih čestica jer nitko od njih nikada se nije ni koristio tom zemljom, a i mislim da ni ne znaju da se to vodi na njima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,prije svega morali bi neke cinjenice utvrditi,dali se radi o jednoj zemljisnoj cestici na kojoj su upisani vas brat,sestra i treci,ili dvije cestice,od kojih su na jednoj upisani brat i sestra a na drugoj treca lica.

Pod pretpostavkom da je ovo drugo,brat i sestra su upisani kao suvlasnici na osnovu rjesenja o nasljedjivanju,i ako neznam kako vas nema u tom suvlasnistvu jer ste i vi bili zakonska nasljednica.Otac je vama darovao nekretninu,ali vi to niste nikad upisali u zemljisne knjige,te je ista nekretnina slijedom nasljedjivanja upisana na brata i sestru(opet kazem neznam kako ne i na vas).Oni se vise nemogu odricati od nasljedstva u vasu korist,ali mogu prenijeti vlasnistvo na nacin da sklopite ugovor o poklonu,ali opet bi bili u obvezi poreza,pa bi glede toga bilo jos bolje ako posjedujete taj ugovor o poklonu od oca,da vam brat i sestra priznaju takav pravni posao te izdaju tabularnu ispravu kojom bi se uz prijedlog uspjeli upisati kao vlasnica nekretnine.

Druga nekretnina,odnosno zemljisna cestica,za koju mislim da nije mogla biti obuhvacena ugovorom o poklonu jer je ocito da vash otac nije nad istom imao upisano pravo vlasnistva,vec je istu drzao samo u posjedu,dali zakonitom i postenom ili samo istinitom,ja to neznam,ali jedno je sigurno da upis svog prava vlasnistva na takvoj nekretnini mozete provesti samo protiv upisanih suvlasnika,te ako bi se sa istima mogli dogovoriti pa da to rijesite u pojedinacnom ispravnom postupku propisanom u zakonu o zemljisnim knjigama,a ako ne,onda bi morali kroz sudsku parnicu radi utvrdjenja prava vlasnistva,jer je to pravo preko vaseg prednika vec steceno vanknjiznim putem,ali se mora kroz parnicu utvrditi i upisati u cilju stjecanja stvarnog prava vlasnistva.

Ovo sve receno je pod pretpostavkama,jer nedostaje puno cinjenica,kako je to gore vec navedeno,ali ovaj odgovor ce dati povoda da malo to nadopunite,kao i da se na istu temu oglase ostali korisnici foruma.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija