Jump to content

Nasljeđivanje duga poslje smrti sestre


rothova5

Preporučene objave

Pozdrav

imam jedno pitanje vezano za nasljeđivanje dugova. Ovako: majka ima polusestru koja nema nikoga osim nje i ne posjeduje nikakvu imovinu osim osobne gaderobe i sl. Sestra je jako bolesna i smještena u stacionar u domu. Pronašli smo veliki broj opomena za koje kakve dugove( banke teleoperateri i sl.) i postoji dug za dom u kojem je trenutno. Zanima me dali moja majka može nasljediti njene dugove pošto je jedina rodbina iako nema nikakve imovine koju bi dobila, samo dugove? Dali se može prije sestrine smrti moja majka odreći eventualnog nasljedstva pa time i dugova i ako može gdje se to radi kod odvjetnika ili javnog bilježnika ili je dovoljno na ostavinskoj raspravi odreći se svega?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljednik vrača dugove ostavitlja u vrijednosti nasljeđene imovine.

ako ne nasljeđuje nikakvu imovinu nije dužna vračati sestrin dug.

bitno je da nikome ne potpiše nešto poput izjave koja se može protumačiti kao priznanje duga.to se odnosi i na usmenu izjavu .

ako bi neko i postavio upit za vračanje duga

odgovoriti kratko da u sudskom postupku traže namirenje duga.

 

nema potrebe izlagati se troškovima kod javnog bilježnika .

ako neko pokrene ostavinsku raspravu

i bude pozvana kao nasljednica

treba se izjasniti da odustaje od nasljedstva (pismeno i dostaviti sudu prije rasprave)

ili na raspravi dati izjavu o odricanju od naskljedstva i tražiti da izjava bude upisana u zapisnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja imam isti problem.naslijedila sam dugove u određenim iznosu koji se poklapa s procijenjenim nasljedstvom.naslijedeni dugovi su na Amexu i manji iznos na kartici jednog trgovackog lanca.taj manji iznos sam platila odmah po smrti ostavitelja no ovaj dug na Amexu je poveci i njega sam placala mjesecno do prije par mjeseci kada novcano vise nisam mogla.nazvala sam ih kad su mi poslali opomenu preko odvjetnickog ureda i receno mi je da placam mjesecno koliko god mogu pa ce oni ocijeniti dal im je to dosta.e sad mene zanima,trenutno sam u mogucnosti odmah platiti sva potrazivanja prema amexu al me zanima dal moram platit puni iznos ili mogu platiti umanjeno za onaj iznos koji sam vec uplatila zbog duga na kartici trgovackog lanca.znaci nasljedeni dug je iznosio 1200 kn vise od nasljedene imovine.amex dug je bio tocno u visini nasljedene imovine i njihova su potrazivanja logicna.al ja sam platila 1200 kn duga sto znaci da amexu ne trebam platit puni iznos vec umanjen za tih 1200 kn.sto mi je ciniti?hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lucy25.

sad je kasno za neki savjet kad ste priznali dug.

za sva potraživanja ste trebali vjerovnike uputiti da putem suda vrše potraživanje duga.

sud bi odredio šta ste dužni vratiti .

ovako vjerovnici traže koliko hoće .

ako ste sačuvali sve uplate za dug

amexu pošaljite dopis da ste isplatili dug ostaviteljice u vrijednosti naljeđene imovine.

za daljnje potraživanje neka se obrate sudu i u sudskom postupku vrše potraživanje duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje,ja imam sličan problem,već sam nešto pitao tu,naime poslije smrti brata ostao je jedan poveći kredit.Zanima me da li ja moram platit porez na ostavštinu brata iako smo živjeli u zajedničkom kučanstvu?I ako da,ako veličina kredita premašuje taj porez od 5 posto koji bih trebao platit da li ga onda ne moram platiti ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve uplatnice cuvajte,u slucaju da vam budu potrebne kao dokaz.

 

S obzirom na sve više horror priča po kojima se dužnici sučavaju s ovrhom preostalog dugovanja po nekoliko godina nakon isplata, nedostavljanjem bilo kakvih opomena, upozorenja ili rješenja, preporučio bih primjenu čl. 180 Zakona o obveznim odnosima:

 

Članak 180.

 

(1) Tko ispuni obvezu potpuno ili djelomično, ima pravo zahtijevati da mu vjerovnik o tome izda priznanicu o svom trošku.

 

(2) Dužnik koji je novčanu obvezu isplatio preko banke ili pošte može zahtijevati da mu vjerovnik izda priznanicu samo ako za to ima opravdan razlog.

 

(3) Ako vjerovnik odbije izdati priznanicu, dužnik može položiti kod suda objekt svoje obveze.

 

Dakle, gdje god postoji i najmanja dvojba da li je dug isplaćen ili je možebitno vjerovnik prešutio npr. neke kamate koje će tražiti za nekoliko godina uz odgovarajući trošak, preporučio bih pismeni zahtjev vjerovniku za izdavanje priznanice prema stavku (1) i (2).

 

Uzeti u obzir da pri plaćanju putem e-bankinga ne dolazite bez posebnog zahtjeva banci do valjane pismene potvrde.

 

(Što se tiče stavka (3), uopće ga ne razumijem ali mislim da ovdje nije bitan).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jedno pitanje,odvjetnik mi je rekao da bi trebao platit porez na naslijedstvo za sestru koja je umrla 2008(javni bilježnik još nije ništa riješio) iako se onda nije plačao porez na naslijedstvo na osobe drugog naslijednog reda u istom kućanstvu.Da li se stvarno taj zakon primjenjuje na osobe koje su umrle prije donošenja istog???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija