Jump to content

Zastara izvršenja zatvorske kazne


sanjacro

Preporučene objave

Poštovani,

 

molila bih vas za pomoć jer mi neke stvari oko zastara nisu jasne, totalni sam laik po pitanju prava, pa bi mi svaka pomoć bila dobrodošla.

 

 

2010. godine izrečena mi je uvjetna osuda u kojoj se kazna zatvora zamjenjuje sa uvjetnom u trajanju od 3 godine, te ako u roku dvije godine vratim oštećenicima 30 000 kn za prouzročenu štetu. Uvjetna osuda od 3 godine mi je istekla u ožujku ove godine, ali do danas nisam vratila novčani dio jer jednostavno nemam od kuda. Mene sada zanima da li postoji zastara za potraživanje tog novčanog dijela, te da li se mora pokrenuti nova tužba za dobitak toga novca? Ili će mi jednostavno doći poziv za odsluženje zatvorske kazne? :tuzan:

 

 

hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako Sanja, morate razlikovati kazneni i parnični dio vašeg predmeta.

 

Ajmo prvo kazneni dio - u ožujku 2010. pravomoćno vam je izrečena uvjetna osuda s rokom kušnje od 3 godine i s tzv. dvostrukim uvjetom (da naknadite štetu oštećeniku u roku od dvije godine). Dakle, rok u kojem ste vi trebali naknaditi štetu oštećeniku istekao je u ožujku 2012., a rok provjeravanja iz uvjetne osude u ožujku 2013. S obzirom da se promijenio Kazneni zakon (od 01.01.2013.), ako bi eventualno došlo do postupka opoziva uvjetne osude (jer niste naknadili štetu), taj postupak morao bi biti obustavljen, jer je novi KZ (2011.) glede maksimalno dozvoljenog roka u kojem se može napraviti opoziv uvjetne osude (6 mjeseci od isteka roka u kojem ste trebali naknaditi štetu oštećenome), povoljniji po vas od starog KZ-a (1997., gdje taj rok iznosi godinu dana od isteka roka kušnje). Dakle, opoziva uvjetne osude neće biti i nećete ići u zatvor. Ako bi slučajno bio pokrenut postupak opoziva, pozovite se na blaži novi KZ. Sud će to morati uvažiti. I tu završava kazneni dio.

 

Parnični dio - činjenica da vi niste naknadili štetu oštećeniku kroz kazneni postupak (ovaj dvostruki uvjet), nema apsolutno nikakvog utjecaja na njegovo potraživanje naknade štete od 30.000,00 kuna prema vama. Pri čemu zastara tog potraživanja nastupa protekom 10 godina od pravomoćnosti kaznene presude, znači u ožujku 2020., s time da on već na temelju ove kaznene presude može odmah ići u ovrhu prema vama. Što će on napraviti, to će vrijeme pokazati.

 

Bit priče jest da nećete u zatvor, a štetu ćete morati naknaditi kad-tad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se na odgovoru!

 

Sada mi je lakše kada mi je neko objasnio da ipak ne budem išla na odsluženje zatvorske kazne.....

Svjesna sam da će mi kad tad doći na naplatu tih 30 000 kn, ako sam vas dobro shvatila, samo u slučaju ako ta osoba pokrene taj postupak ponovo? jer mene je država bila tužila, protiv mene nikad nije bila pokrenuta tužba privatne osobe, samim time sam shvatila da bi se ta ovrha provodila isključivo ako to pokrene nanovo privatna osoba? da li bi na taj iznos išle još kamate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nećete u zatvor sigurno. A ako bi se na sudu čak i pokrenuo postupak opoziva (nažalost postoji i takva mogućnost), samo se pozovite na činjenicu da je novi KZ blaži po vas i zahtijevajte obustavu opoziva.

 

Nisam vas pitao, za koje ste djelo osuđeni? Jer ovaj 10-godišnji rok zastare sam proizvoljno naveo pretpostavljajući da je riječ o nekom lakšem djelu, moguće je da je taj rok i duži, ovisi o kaznenom djelu i nastavno roku zastare za to djelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je, kamate idu samo ukoliko ih oštećenik zatraži (s time da ako on angažira odvjetnika, to će svakako i učiniti).

 

Znači teška krađa, to je ipak malo ozbiljnije djelo, onda se moram malo ispraviti - tada njegovo potraživanje zastarijeva u roku 20 godina računajući od počinjenja djela. Velim, teško da ćete to izbjeći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, shvaćam da ne budem mogla izbjeći. U planu mi i je isplatiti te novce, da li bi se to moglo dogovoriti sa privatnom osobom izvan suda, odnosno da me ne ovršuje? Nisam u mogućnosti da mi dođe blokada računa, pa me zanima da li postoji mogućnost da se u dogovoru taj novac isplati na rate , odnosno da se visina rate odredi pa se to isplaćuje u narednim godinama? Da se taj neki dogovor između mene i privatne osobe ovjeri kod javnog bilježnika? Dolaze mi svakakve opcije po glavi, ne znam kako mi je najpametnije postupiti.....

U svakom slučaju, zahvaljujem vam se na svakom odgovoru! puno ste mi pomogli!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...da li bi se to moglo dogovoriti sa privatnom osobom izvan suda, odnosno da me ne ovršuje? Nisam u mogućnosti da mi dođe blokada računa, pa me zanima da li postoji mogućnost da se u dogovoru taj novac isplati na rate , odnosno da se visina rate odredi pa se to isplaćuje u narednim godinama? Da se taj neki dogovor između mene i privatne osobe ovjeri kod javnog bilježnika?

 

Sve ovo što ste naveli, bio bi i najbolji izbor. Apsolutno. Ali sve ovisi o drugoj strani, da li će on na to pristati, u kakvim ste odnosima trenutno i kakav je on čovjek. To su stvari izvan vašeg dosega, ali svakako mu ponudite tu varijantu, to će pokazati dobru volju s vaše strane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija