Jump to content

Žalba na rješenje HZZMO


Goga66

Preporučene objave

Prije nešto više od godine dana imala sam ozljedu na radu. Posljedica je bila fraktura oba lakta. Priznata mi je ozljeda na radu i dobila sam rješenje od HZZO-a. Liječenje od kirurga je završeno i ostale su posljedice tj kontrakture. Lijevo je bila fraktura radijusa i ozljeda mekih tkiva i na kraju liječenja ruka je ostala 15% u kutu, desno je bila fraktura radijusa i ulne i ozljeda mekih tkiva i na kraju liječenja mi je ruka ostala u kutu 20%. Također mi zaostaje i rotacija dlana. Radim u restoranu na posluživanju hrane i pića u hotelu gdje mi je opseg pokreta jako bitan. Komisija me je poslala na invalidsku komisiju uz koju sam predala i zahtjev za naknadu za tjelesno oštećenje. Danas sam dobila rješenje u kojem piše da mi se ne priznaje invalidnost. Doktorica koja me je pregledavala nije imala sa čim izmjeriti kut u laktu, stavila mi je bilježnicu ispod ruke i mjerila od oka. Smatram da pregled nije obavljen stručno i sa mnogo propusta pa planiram pisati žalbu. Molim ako me možete savjetovati da li je dovoljno da sama napišem žalbu i ako je gdje bih mogla naći primjerak da nešto ne propustim ili bi ipak trebala to prepustiti stručnoj osobi i gdje ju naći. I još pitanje , da li me moj liječnik može skinuti sa bolovanja ili mora čekati rješenje na moju žalbu? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako vam je bolje da vam žalbu napiše pravno educirana osoba, odvjetnik koji se primarno bavi ovakvim slučajevima. Za naknadu zbog tjelesnog oštećenja, prema čl. 56. Zakona o mirovinskom osiguranju, morate imati tjelesno oštećenje od najmanje 30%.

 

Što se tiče drugog pitanja, mišljenja sam kako vaš liječnik može da vas skine s bolovanja, ali to možete provjeriti ili kod njega samog (ako zna) ili u nadležnom HZZO-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala G-man, danas sam bila u područnoj službi HZZMO i rekao mi je da za ovu žalbu nema potrebe tražiti stručnu osobu nego da sama to napišem u dva primjerka i odmah mi je napomenuo da ne očekujem ništa i da bi to moglo potrajati i do godine dana. Ipak ću vidjeti ako nađem nekog da mi to složi da nešto ne bude izostavljeno. :place:

Što se tiče tjelesnog oštećenja objasnio mi je da ću vjerojatno dobiti još jedno rješenje i poziv za vještačenje za tjelesno oštećenje te da ovo pristiglo rješenje se odnosi na invalidsku mirovinu. Htjela bi tražiti lakše radno mjesto a ne mirovinu jer ovaj posao koji sam do sad radila je za mene prošlost. Neznam da li je dovoljno to tražiti u žalbi ili trebam još priložiti i mišljenje od liječnika. :hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da G-man u pravu ste ali problem je doći do toga. Masovno odbijaju žalbe i ne reagiraju na nalaze specijalista nego vide ono što žele da vide. Moja susjeda je dva puta kralježnicu operirala i napisali joj da nema invalidnosti a na žalbu je bio odgovor da je neosnovana ali su nazvali liječnika opće prakse i usmeno rekli da joj nađu lakše radno mjesto. Neću odustati i sve ću pokušati ali bojim se da neću uspjeti a moj posao je dosta težak i zahtjeva spretnost ruku koje ja nemam. Na invalidskoj komisiji jedna žena je izašla i kaže da joj je doktorica rekla da po papirima ima sve uvjete za mirovinu ali da nema šanse da ju dobije. Jako žalosno. Pročitala sam ova dva članka i sve to stoji samo još da me netko čuje. Nadam se da ću uspjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, današnji stav Komisije uvelike derivira iz dugogodišnje dobro poznate prakse "plavih kuverti", kada se u invalidsku poslalo tisuće i tisuće zdravih ljudi, što je naravno dovelo do danas itekako poznatih problema sa održivošću mirovinskog sustava. Stručnjaci na tom području upozoravaju da se alarm pali već na omjeru 3 radnika : 1 umirovljenik, a jel znate kakav je omjer u Lijepoj našoj? 1.2 radnika na 1 umirovljenika. Zato nove generacije invalida trebaju "krv pišati" da bi dobile mirovinu. Kod vas je pohvalno što vi ne želite u mirovinu, već samo radno mjesto primjerenije vašoj aktualnoj situaciji, u čemu nadam se da ćete uspjeti. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da to mi je jako dobro poznato i upala sam u najgore vrijeme kad su komisije "zubate". Znam da će opet lažni ostat jer neće smjeti kopati duboko zbog sebe a stvarni invalidi će i dalje ispaštati. Žalbu sam ipak sastavila sama i nadam se da sam dobro napisala i da ću uspjeti. Volila bi da to netko pregleda i ispravi eventualne pogreške ali ovdje kod nas mi nitko ne pada na pamet. Javit ću rezultat. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

Dobila sam rješenje na moju žalbu i naravno kako sam se nadala žalba je odbijena. Sad jedino mogu nastaviti tužbom i pitanje koliko bi mi se to isplatilo. Pokušala sam i zamolbom mom poslodavcu tj direktoru al ništa ni od toga jer se poziva na rješenje HZZMO-a. Napomenula sam kako je za moju ozljedu isključivo odgovorna moja firma ali to njih očito ne zanima. Još jednom ću pokušati zakazati razgovor sa direktorom ukoliko bude imao "vremena" za razgovor. Još uvijek sam na bolovanju i strah me kad završi bolovanje kako ću moći obavljati moj posao. Ali koga briga. U tom svemu sam samo ja žrtva toga svega. Imate li neki savjet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tako prođeš kad po preporuci djelatnika HZMO žalbu pišeš sama.

da si angažirala odvjetnika bolje bi prošla.

 

imaš pravo pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom (30 dana, po uputi o pravnom lijeku) .

angažiraj stručnu osobu. košta ali u konačnici se možda i isplati.

 

trebala si prvo tražiti procijenu invalidnosti (temeljem liječničkih nalaza ) a ne mirovinu.

kad dobiješ ocijenu invalidnosti odrede ti i invalidski dodatak.

poslije procijene invalidnosti ideš ponovo na komisiju i tražiš ocijenu radne sposobnosti.

kad dobiješ ocijenu radne sposobnosti i kadfirma primi rješenje dužni su ti osigurati odgovarajući posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda sam pogriješila što nisam angažirala odvjetnika ali na invalidsku komisiju ja nisam išla zato što sam tražila mirovinu nego su me poslali zbog dugog bolovanja. Ja sam jedino tražila priznavanje invalidnosti i naknadu za tjelesno oštećenje ali mi nisu priznali invalidnost iako po tabeli kontraktura imam pravo minimalno 30%. Ako nemam invalidnost onda nema ni tjelesnog oštećenja pa ni lakšeg radnog mjesta. Pokušat ću ponovo jer kažu da imam pravo samo neznam nakon koliko vremena. Mislim 6mj. Sada je to sve puno teže ostvariti. Ja sam se konzultirala sa jednim odvjetnikom i on sam mi je rekao da je invalidnost sada jako teško ostvariti i da nemam puno šanse nego da se usmjerim na traženje odštete od firme ali se bojim da nebi dobila otkaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...
, G-man je napisao:

Svakako vam je bolje da vam žalbu napiše pravno educirana osoba, odvjetnik koji se primarno bavi ovakvim slučajevima. Za naknadu zbog tjelesnog oštećenja, prema čl. 56. Zakona o mirovinskom osiguranju, morate imati tjelesno oštećenje od najmanje 30%.

 

Što se tiče drugog pitanja, mišljenja sam kako vaš liječnik može da vas skine s bolovanja, ali to možete provjeriti ili kod njega samog (ako zna) ili u nadležnom HZZO-u.

Pa evo recimo,  nastradao sam na poslu za vrijeme,  posla me udario tramvaj.U rujnu,  2009g. Kada je i nastupila ozljeda na radu kao i priznata,  Tj prignjecio me tramvaj,  uz drugo vozilo i rotirao me poput palacinke.Napukla mi zdjelica obostrano, kraljesak 11i 12 prsni.Ljevo rame sam imao oper zahvat,  ostao sam bez zgloba u njemu stara povreda,  ali ju je tramavj prignjecio i povredio mirovao sam 6mj, dok mi zdjelica ne zacjeli, 5 god sam bio na bolovanju.I tri puta izisao na komisiju i niti ijednom mi nije nastupila invalidnost.Obratio sam se odvjtnici, koja nije htjela pisati zalbu, da ju  neplacam bez veze, 600kn, a svakih 6 mj mozes ponovo na IK.A 2012g medecina rada me proglasila radno nesposoban , za poslove koje obavljam u firmi cestarll, a invalidsku nisam nikada dobio.Pa iz istih razloga imam problema i u firmi.Navodno po medecini rada sam trebao dobiti, lakse radno mjesto u firmi koje nisam dobio ni dan danas.Ali su me ostavili unutar firme da radim , mozes mislit kao skladistar da izdajem radnicima alat , popravljam , ali radim i u krugu firme, s tim nije mi se mjenjao ugovor o radu cestar ll, nego sam poslove koje obavljam van firme radio unutar firme.2013g, me se skida s bolovanja i pocinjem s radom radio,  tjedan dana i dobio laki srcani. Te sam bio oko godinu na bolovanju. Opet sam izisao na medecinu rada,  koju sam placam.I isto nesposoban za rad medutim u firmi trazim lakse radno mjesto ili prekvalifikaciju.Ali po njihovim nisam i ne mogu nista da radim s tim ljecnickim papirima, no i dalje ostajem da radim na istom mjestu koje sam i radiou krugu firme , ali s ugovorom koji se nije mjenjao cestar ll.Ali pocinjem imati problema moj sef i osoba iz zastite na radu pocinju mi zadavati zahtjevne radne poslove koje ne smijem raditi i ujedno narusavsju moje zdrastveno, stanje kao i mobing i verbalno uznemiravanje, pa laganja itd.Moje se zdrastveno stanje se pogorsalo,  specijalisti sto se tice ozljede na radu i zaostali posljedica rekli su da se ocekuje daljno pogrsanje.Poceo sam da odbijam poslove koje ne smijem da radim, ali su moj sef i doticni koji obavlja zastitu na radu strasno vrsili pritisak na mene pa cak i usporedivanje s njihovom djecom itd .Firma me od nesrece vise nije slala na medecinu rada  11g.I tu su svasta muljali pa mi nestao ljecnicki karton kod doktorice itd.Pa su slali doktoricu medecine rada, da se navodno upozna s mojim novom radnim mjestom.Sutra dan su mi odmah nakon njenog posjeta sef i gospodin iz zastite na radu urucili uputnicu za ljecnicki.No kako nisam imao nista od novih nalaza otisao sam na bolovanje, vratio se i izsao na medecinu rada ove godine nakon 11g, opet me proglasila radno nesposobno za radno mjesto koje sam radio i nastradao, ali kako nisam te poslove obavljao kao cestar II, 11g , mene je firma slala na medecinu rada,  pod cestar II, e sad dali me smila tako slati to ne znam uglavnom. Sam se obratio udrzi za mir i nenasilje oni su me uputili, pravobraniteljici za osobe s invalidetom ali nisu mi mogli pravno pomoci, rekli su da se obratim udruzi za mobing, i da odem u hzzo u vezih tjelesnih ostecenja za koje nisam znao, pa sam i to ucinio .Uglavnom me medecina rada,  proglasila radno nesposobnim,  za rad cestar II, posao koji sam obavljao prije 2009g, kada sam i nastradao na radnom mjestu, a 11g nisam obavljao taj posao.Dali me firma onda smila slati na ljecnicko nakon 11g,na medecinu rada pod cestarom ll Ono sto zelim ovdje naglasit jest da me medecina rada proglasila radno nesposbnim za rad cestar ll, i salje me ponovo na IK.I doktorica iz medecine rada mi rekla ako nenastupa invalidnost da mogu dobiti otkaz, ali mogu tuziti firmu.A tjelesna ostecenja nakon duzeg vremena, stiglo je i rijesenje da  nisu nastupila.Pa i to ne kuzim imam dijagnoza avion meni nenastupa tjelesna ostecenja,  Kakav covjek treba biti da mu priznaju i tjelesno ostecenje danas.Eto mene zanima tko meni tu moze pomoci.A koliko vidim na to se i ne moze zaliti, jer nidts ne pise..


 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija