Jump to content

Kako steći vlasništvo?


Dane1024

Preporučene objave

Imam jedan mali problem.Nakon smrti majčinog ujaka,provedena je ostavinska rasprava i ona je jedna od nasljednica.U ostavinsku imovinu su uvrštene sve nekretnine na kojima je pokojnik bio upisan kao vlasnik odnosno posjednik.Nakon toga su se moja majka i njezina braća razdijelila Ugovorom o diobi suvlasničke zajednice,no taj ugovor nije ovjeren od strane javnog bilježnika nego samu uz prisutnost i potpis dva svjedoka.Tim ugovorom moja majka je dobila jednu nekretninu na kojoj njeni ujak odnosno pokojnik nije bio upisan ni kao vlasnik ni kao posjednik.Kao vlasnik je upisana neka žena koja s majčinim ujakom nema nikakve veze.

Dakle nemamo nikakav dokaz da je to bilo njegovo,ali postoje svjedoci koji tvrde da je on ti uredjivao više od 50 godina,zasađene su masline,postoji kućica,mi vec tu parcelu obrađujemo par godina,ograđena je suhozidom itd...

I sad me zanima na koji način bi se moja majka mogla upisati kao vlasnik navedene nekretnine i riješiti to stanje?Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,sasvim je izvjesno da se o konkretnoj nekretnini nije raspravljalo na ostavinskoj,sto neznaci da se za istu nemoze pokrenuti postupak naknadno pronadjene imovine,uprkos cinjenici da je nekretnina upisana na ime druge osobe,ali bi ista bila naslijedjena kao izvanknjizno vlasnistvo.

Iz sudske prakse;

<<Pod ostavinskom imovnom podrazumijeva se sva imovina koja može biti predmet nasljeđivanja koju je ostavitelj kao svoje vlasništvo posjedovao. Dakle, i nepokretna imovina za koju nasljednici tvrde da je vlasništvo ostavitelja pri čemu nije od značaja, što su eventualno određene nekretnine upisane u zemljišnoj knjizi na imenu druge osobe, kao što je to slučaj u ovom predmetu. Naime, u tom slučaju se nepokretna imovina nasljeđuje kao vanknjižno vlasništvo.

Županijski sud u Bjelovaru, Gž-2473/00-2, od 21. XII. 2000

-u pogledu nekretnina koje su u rješenju o nasljeđivanju utvrđene kao izvanknjižno vlasništvo treba upozoriti nasljednika da niti njegov prednik nije bio upisan u zemljišnoj knjizi kao vlasnik, a što znači da se na tim nekretninama, a na temelju predmetnog rješenja o nasljeđivanju, ne može upisati niti on kao nasljednik, jer nije udovoljeno materijalnoj pretpostavci knjižnog prednika iz čl. 40. Zakona o zemljišnim knjigama. To ne znači da nasljednik nije također izvanknjižni vlasnik tih nekretnina,budući da je on vlasništvo tih nekretnina stekao nasljeđivanjem, kao jednim od zakonom dopuštenih načina stjecanja prava vlasništva na nekretninama u smislu odredbe čl. 114. Zakona o vlasništvu idrugim stvarnim pravima (“Narodne novine”, br. 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 114/01, 79/06 i141/06). Međutim, nasljednik se ne može upisati u zemljišnoj knjizi kao vlasnik na temelju rješenja onasljeđivanju, već isti može pokrenuti pojedinačni ispravni postupak ili postupak pred parničnim sudom,radi sređivanja vlasništva ili utvrđivanja prava vlasništva na predmetnim nekretninama.

Županijski sud u Varaždinu, Gž-511/09-2, od 29. IV. 2009.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

na temelju cega je pokojni ujak ili njegov pravni prednik uopce usao u posjed nekretnine,nesto ima,pokusajte to istraziti,postoji mogucnost da je ujak ili pravni prednik sklopio odredjen pravni posao sa upisanim vlasnikom nekretnine ili prednikom istog(kupoprodaja,zamjena i sl.),sto se nikad nije provelo kroz zemljisne knjige.

Ako vec nemozete doci do takvih podataka,preostaje vam tuzba radi utvrdjenja prava vlasnistva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih vam savjetovao da se sami upuštate u ovaj postupak. Dobro bi vam došla stručna pomoć odvjetnika.

 

Što se tiče saznanja je li upisana vlasnica živa ili ne - probajte u nadležnom matičnom uredu, imate pravni interes tražiti taj podatak.

 

Troškove snosi ona strana koja izgubi spor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

sastavljanje tuzbe po odvjetniku,pristojba na podnosenje tuzbe,troskovi zastupanja odvjetnika,troskovi vjestacenja itd,sve cini parnicne troskove,sto znaci da su to vasi troskovi koji vec snosite prije donosenja presude.No,kako smo vec rekli,opcepoznata cinjenica da stranka koja u potpunosti izgubi parnicu,snosi sve troskove,ukoliko ste takav zahtjev postavili u tuzbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija