Jump to content

Prekršaji, prisilna naplata i rad za opće dobro


Vyp

Preporučene objave

Lijep pozdrav,

 

ukratko bih vam prikazao svoj slučaj u nadi da ću dobiti konstruktivan odgovor od neke dobre duše ovdje jer u državnin tijelima nitko nema vremena za moje upite ili me stalno međusobno preusmjeravaju.

 

Dakle, unazad par godina sam sakupio par prometnih prekršaja: 2011-e čak četiri i 2012-e dva koja su ove godine preko FINA-e sjeli prisilnom naplatom na moj studentski žiro račun. Ove godine (nedavno) mi je došla presuda od jednog od prekršaja iz 2013-e jer sam na isti uložio žalbu. Taj još nije uključen u iznos za koji me tereti FINA.

 

Moje pitanje je: postoji li izlaz iz ove situacije zamjenom iznosa koji FINA potražuje prisilnom naplatom od mene za rad za opće dobro?

 

Prekršaji su svi počinjeni kad sam bio punoljetan i kreću se od 700kn do 2000kn, zbrojeni iznose cca. 6600kn. Ja sam redoviti student bez ikakvih primanja (i bit ću još 3 godine) i stvarno nemam odakle to podmiriti. Pokušao sam sam sebi istumačiti zakon, ali mi na kraju nije ostalo jasno mogu li nešto odraditi radom za opće dobro s obzirom da je od nekih prekršaja prošlo dvije godine i pokušana je prisilna naplata ili sam to trebao tražiti za vrijeme prekršajnog postupka, a sad je "prošao vlak"?

 

Unaprijed hvala

 

EDIT: pravopisne greške

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko FINA ne naplati svoje na redu je zamjena novčane kazne u zatvorsku a od nove godine ide i zabrana izdavanja dokumenata (bar bi po zakonu trebala krenut).

Svaka kazna može se realizirat/naplatit/zamjenit zatvorom u roku 3 godine od pravomoćnosti presude a onda ide zastara.

Rad kojeg je daje malo trebalo je tražit prije jer je sada drugi mehanizam u igri koji samo postupa kako su drugi od njega zatražili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

S novim zakonom o zabrani izdavanja/produljena dokumenata i zabrani registracije vozila sm upoznat, ali mi nije jasan ovaj dio sa zastarom. To bi značilo da kazne iz 2011-e idu u zastaru 2014-e? Znači li to da FINA prestaje potraživati iznos tih kazna od mene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Misli se na zastaru izvršenja prekršajno-pravne sankcije, koja nastupa protekom 3 godine od pravomoćnosti presude kojm je izrečena.

 

S druge strane, prisilna naplata pokušava se u periodu od 2 godine. Ako ne upali, ide se u zamjenu za rad za opće dobro/kaznu zatvora. Ali bit priče je da sve navedeno treba biti napravljeno u navedenom roku od 3 godine, da ne nastupi zastara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija